Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 小弟的 Marvel 小小分享,歡迎各Marvel,美玩迷一齊分享(加圖分享^^)

但鞋佬的6"跟TOYBIZ比有點膠嘛~
deaiglex 發表於 31-5-2011 08:06 AM

等待Toybiz拎返個版權好過
鞋佬真係好難有所期望
人家Toybiz的作品是哪個年份的? 都作得比鞋佬好...
等待Toybiz拎返個版權好過
鞋佬真係好難有所期望
人家Toybiz的作品是哪個年份的? 都作得比鞋佬好...
superterry 發表於 30-5-2011 11:25 PM

你係咪太耐冇玩過Hasbro嘅Marvel figure....? 仲停留緊喺幾年前... :76:
deaiglex 發表於 30-5-2011 07:06 PM

膠?最新嘅Winter Soldier, Black Widow, Movie War Machine等等嘅上色靚過好多Toybiz喎...
膠?最新嘅Winter Soldier, Black Widow, Movie War Machine等等嘅上色靚過好多Toyb ...
Devil_Fudou 發表於 31-5-2011 12:48 PM

winter soldier同black widow我都心思思想買返pack
movie war machine我都有, 不過qc嘛嘛地, 可動又低(對比revoltech ironman mark VI可能不太公平, 不過真係低好多, 反正就係陪襯ironman mark VI, 就將就將就)
winter soldier同black widow我都心思思想買返pack
movie war machine我都有, 不過qc嘛嘛地, 可動又低 ...
superterry 發表於 30-5-2011 11:58 PM

你要明白,可動同外觀一向都有好大嘅沖突
關節越外露越礙眼,可動就越好,但就會令外觀唔好睇
而War Machine,外觀造型上跟本就非常perfect,相對地,因為冇外露嘅關節,關節間嘅空位又少,可動當然冇咁好
仲有,War Machine造型粗擴,亦會影響隻figure本身嘅可動度
就好似Spider-Man身型瘦削,手腳幼,就唔會阻到可動性,所以Spider-Man嘅figure可動性先會咁強

而QC,Movie Iron Man一批貨嘅QC的確係比較參差,但一樣有靚嘅,我自己果隻就非常唔錯
最新呢wave ML 2pack,d QC就好好多,隻隻嘅差別都唔係好大
回復 51# Devil_Fudou

你就好啦, 我要合埋一隻眼睇唔到佢心口個下刮花先買得落手(睇左5盒以上, 刮得最少)
或許正如你所說,   鞋佬ml 2pack系列可以對佢有期望囉(其實我都覺得呢個系列唔錯, 但我還是買了toybiz既deadpool, 雖然2pack既已經好好..問題仍然是可動不夠高)
回復  Devil_Fudou

你就好啦, 我要合埋一隻眼睇唔到佢心口個下刮花先買得落手(睇左5盒以上, 刮得最少 ...
superterry 發表於 31-5-2011 12:31 AM

War Machine我都揀咗好多隻㗎~ 都係有少少瑕疵~

Toybiz Deadpool的確可動係比較好,但正如我上面所講
Toybiz Deadpool膊頭關節太大,手臂同身嘅距離開咗少少
下盤balljoint嘅空位大,雙腳嘅距離亦分得太開
外觀上其實差過Hasbro果隻,但亦因為咁,所以可動性比Hasbro果隻強囉
6"好正呀!!!依加係咪好難搵呢?
War Machine我都揀咗好多隻㗎~ 都係有少少瑕疵~

Toybiz Deadpool的確可動係比較好,但正如 ...
Devil_Fudou 發表於 31-5-2011 01:56 PM

AGAIN~~~~~~:67:
deaiglex 發表於 31-5-2011 08:06 AM

嘛,有些不但膠,是差,我最愛的white queen比鞋佬整到好似索完K咁:blame:
不過見好似開始有點進步,希望會有些較好的white queen,she hulk,black cat.................................
膠?最新嘅Winter Soldier, Black Widow, Movie War Machine等等嘅上色靚過好多Toyb ...
Devil_Fudou 發表於 31-5-2011 12:48 PM

話雖如此,但Black Widow普通版的黃色部份還是太膠,加上小弟有特別版控,所以入特別版,而且Winter Soldier, Black Widow set外其他還未太能接受:62:
6"好正呀!!!依加係咪好難搵呢?
Gackt 發表於 31-5-2011 03:22 PM

有錢就可以了:54:,小弟有些都要高追:42:

Devil_Fudou兄別太認真了
superterry也是求好心切吧, 都希望Hasbro能把關結數量回到過去Toybiz水準
我都是如此想法

至於你說的有關節就不美觀, 我想這都是過去的說法了
日系玩具已經用拉出式關節證明這點是可以突破的
機器人系列最具代表的就是SR合金, 大量的隱藏拉出式關節
人型則是武裝神姬在髖部使用的拉出關節, 又或者如SHF那種可以橫移的髖部關節
再不然就是Figma龍騎胯下的軟膠設計, 猛然然看還以為是12"

說穿了不管是Toybiz或是Hasbro相較於日系可動, 根本就像是恐龍時代的產品....
只是Toybiz已經成為歷史了, 換Hasbro來做Marvel
自然把心中不滿足的地方往Hasbro發洩了

也許有人會說美系有個便宜的優點....但是身在台灣的我
完全沒有這種感受就是了

Hasbro也就只出了個2 pack Black Widow特例
同一wave的 Valkyrie 卻是附鬼樣
老是抓著Black Widow打Toybiz的女角很醜....
別忘了Toybiz也出過頭雕很棒的FF movie的隱形女(movie版)
要比女性邪神, Hasbro出的不比Toybiz少
例如: HML1 Emma & HML 2 Jean, 根本不敢想像原型師是不是請個小娃兒來亂做?

但最近的Hasbro的MU wave似乎都表現不錯,
尤其是腳踝關節, 這都是讓人感到開心的
superterry兄可以收收MU系列來玩玩, 這次的MU真的不錯
但若是不喜歡3.75"那就沒辦法了

總之越來越讓人期待HML的回歸,

若是上面言論得罪到任何人, 希望別介意

最後我只想問 小小玩具迷兄標題說的 "加圖分享" 是加了哪些呢?
好似沒看到....

還有...我怎麼未看到Toybiz可動霸者那款?
Rogue & storm的姿勢擺得真不錯
GOOD!!
dark phoenix 個pose 都幾好!! 十卜!

嘛,美女點擺都是美:love:
Devil_Fudou兄別太認真了
superterry也是求好心切吧, 都希望Hasbro能把關結數量回到過去Toybiz水準
我都是 ...
xdio 發表於 1-6-2011 12:16 AM

嘩,大大完全講中小弟心聲.
嘛,其實小弟早排很忙,原本只有頭兩張圖:26:,第三張以下的都是加圖,別見怪:64:
and what is霸者???小弟吾太識:?