Toysdaily 玩具日報

查看: 18665|回復: 20

[改造交流] 急問, 山口式出油後能否噴消光等表面處理

先謝各位解答,

一批舊山口式已經開始出油同溶化
想問下如果洗乾淨後(清潔劑加牙擦輕擦)
自然乾後已經無咁痴手

係呢個地步可唔可以上消光等等GE表面處理去防止去出油或溶﹖

謝各位資深網友
用田宮油性會乾唔倒(PVC). 水性唔知.
用MR.COLOR油性/GAIA髹太厚可能溶底色.
用田宮油性會乾唔倒(PVC). 水性唔知.
用MR.COLOR油性/GAIA髹太厚可能溶底色.
antitid 發表於 12-5-2011 07:36 PM

謝REPLY
我都唔敢用D太勁GE, 聽日想買支噴罐消光
但係受死前睇下有冇前輩試過可以點下條路...
消光簿嘖!!
消光簿嘖!!
Arx-7 發表於 12-5-2011 08:29 PM

謝REPLY
正有此意 XD
不過怕唔夠力, 香港D天氣又焗又濕, 我呢度仲要追加海風加對面二手臭煙...
如扭蛋出油,我及友人也試過用消毒火酒,用紙巾抺後,即乾爽晒,山口式的也應可以一試
我之前試過用光油厚噴無事
謝REPLY
正有此意 XD
不過怕唔夠力, 香港D天氣又焗又濕, 我呢度仲要追加海風加對面二手臭煙...
luciferdark 發表於 12-5-2011 08:58 PM

而家天氣好難噴消光.

令面OK就噴光油.

隔30CM噴, 每一下隔10分鐘左右就無咁易溶色.

kyostanley 發表於 13-5-2011 12:40 AM

講清楚咩油噴落咩到好D. 可能只係你好彩...

光油隔30CM噴=無效果吧∼而且顆粒會加大。
我最近在熱天時厚噴山口式JEHUTY,無事。當然濕度低。
一直用的是Mr.Hobby UV CUT光澤。
但兩次使用在SHF上就出問題。
一直用 ...
mr.elljay 發表於 13-5-2011 09:34 AM

可唔可以出隻JEHUTY泥睇下D效果
如扭蛋出油,我及友人也試過用消毒火酒,用紙巾抺後,即乾爽晒,山口式的也應可以一試
影武者 發表於 12-5-2011 09:36 PM

kyostanley 發表於 13-5-2011 12:40 AM

謝回POST,
扭蛋我放棄了, 花GE時間太多, 一大堆1蚊起BID去晒YAHOO了
之前有部份都試過你呢個方法, 但放一排都係照出油同立痴痴
山口個幾隻第二次洗了, 洗完都係OK的, 不過放一排都係會出油, 所以開始諗有冇可能斷尾, 始終舊呢批買落GE真係自己鐘意, 唔想就咁無左

至於光油, 我個人唔太鐘意令面, 所以可以揀我都會揀消光

而家天氣好難噴消光.

令面OK就噴光油.

隔30CM噴, 每一下隔10分鐘左右就無咁易溶色.

講清楚 ...
antitid 發表於 13-5-2011 01:44 AM

謝指教!
呢幾日落雨我都唔敢亂嚟
不過要每隔10分鐘呢一樣我真係唔識, 我以前噴堆模型都係30CM外, 每一下隔20秒左右就第二次....
一直用 ...
mr.elljay 發表於 13-5-2011 09:34 AM

嘩, LJ都入嚟我個POST啊

同求 JEHUTY相

另, 30CM左右, 我覺得個粗幼度都OK了
我用個消光都同你一樣, 效果真係唔差

已經是噴後的

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-153916-1-1.html
一直用 ...

顆粒大的問題, 噴多幾層, 光油完全隔開底漆後可以 近點 噴厚一點 解決顆粒的問題.

樓主應該是新手吧~
如果確定不會溶底漆, 當然可以"濕噴"; 保守一點還是"乾噴".
謝回POST,
扭蛋我放棄了, 花GE時間太多, 一大堆1蚊起BID去晒YAHOO了
之前有部份都試過你呢個方 ...
luciferdark 發表於 13-5-2011 09:51 AM

10分鐘可以, 10秒都可以, 你確定乾左就得.
因為我唔知你有幾多噴油經驗, 但10分鐘相當穩陣已乾透.
分別在有無機會溶底色.