Toysdaily 玩具日報

查看: 20356|回復: 28

[改造交流] 磁力合体 SHF KEMAN RIDER OOO

睇尼個帖之前有幾樣野大家要注意幾樣野~

1.要有預咗唔見2百幾蚊O既勇氣。
2.膠布和消毒藥水要放在就手的地方。
3.增加可玩性的同時,會扣減實淨度。
4.本胋有少量劇透,未睇就唔好睇下文住喇~
5.本帖是送給我喜愛OOO的老師的~

好喇,既然大家明咗...咁開始啦~

故事講述神沙超人的屬性聯組本來是屈機,貪心怪人只有捱打和領便當等工作。
可惜8百年後,貪心怪人終於醒目咗,襯神沙超人跌鬼哂啲銀仔之後反攻,再加上佢地連同伴啲銀仔都放埋入自己個身度....
本來屈機的屬性聯組變得不再屈機之餘,銀仔又難儲啦...吓吓用完就會即暈,出多幾次同一個聯組啲銀仔下集一定會少咁個銀之類麻煩o既原因...
本來嘥氣的派生組合變得非常之咁有用~

不過最最最令人頭痛o既邪惡組織--笨大,竟然封印咗神沙超人o既分体能力,而且重奸到將啲派生combo變哂做限定...又要出唔齊...
重貪心過啲貪心怪人!!

咁冇計啦, 唯有自己搞搞佢~

首先,我要同東莞的女工姐姐講聲...可唔可以捭多少少心機cut件同噴油呀!!

由於實在太唔高興的關係,小弟特別拎咗全民公認QC最最最差的LA係聯組尼開刀...

好喇,係時候入正題喇~

首先,你要準備以下工具︰
美工刀
什錦銼
鏍絲鈚
手鑽
超勁磁石4mm x1 6 mm x 4
双星混合畢地(快乾型)
@@膠
剪鉗
巧手一對
不喜歡的ooo一隻

以下係新增既部份,因為時空交錯...所以有部份相用咗魂聯組製作。
有關胸甲分件

基本上ooo的胸甲分為兩類,A係已經可分好上中下的(基本、蟲子、咪咪、犀牛) 和 B 沒有分件的 (紅雞、水、恐龍、魂、印度)
上圖已經分好件,一件過的胸只能用切割方式分為3件。

可惡的膠水集中在紅圈位置,只要將膠水和本体分開就是了。

本部份需要手鑽和1MM的一字鈚。

先鑽左邊(因為就手)

慢慢來,深度和方向大概就是這樣子,目的只有一個,就是把胸甲和膠水相接的地方鑽開。

換個角度。

鑽好之後,鑽頭應該可以清楚看到的。右邊當然是一樣做法。

胸前的鑽法不太復雜,只要在上圖差不多的地方鑽就可以了。這樣子可以把本体的傷害減低。

深度和位置大概就是這樣子。

一般來說只要轉兩次就足夠了。可以清楚見到鑽咀是穿過膠水和胸甲的接合點。

完全貫通。

用一字鈚,插入先前鑽開的洞洞。在紅點位置以槓桿原理用力,輕輕一推就可以完全不損壞胸甲把它推出來。

要注意的是如果推不開就不要硬來,先確定膠水和胸甲的接觸點是否真的鑽開,多開幾個洞也可以,但不要硬把胸甲推出。

請先以下圖形式分開本体

用鏍絲鈚開胸,拎哂入面啲(矽)膠出尼~

剪走兩邊ball joint備用

完成後,大家應該會得到呢3樣野

用美工刀將切口修齊及打花,咁可以令啲畢地痴實啲

連接項部的方向需要批走一啲,大概要批到圓形以上的全部唔要

剪走哂啲多餘野,偷位放6mm磁石

為咗增加可動性,因為加咗磁石之後會阻咗少少位,請用美工刀修短頸部及將雌性ball joint也修大一點。

用混合畢地挰出需要的份量,即使用上快乾型,還是需要用上12 小固化...究竟快在哪裡?

將挰好的畢地痴在胸部件與腳部件的ball joiny接合位,再痴住6mm磁石。

左面是頸部的joint,右面是腳的。這裡花的工夫比較多,請慢慢來。
1.拿回先前用美工刀修好的ball ball
2.請於細joint上4mm+6mm的磁石,以@@膠或畢地痴好,4mm是對細joint 而6mm是胸件那邊的磁石。(正負極注意,磁石與膠的接觸面要用銼打花增加表面積)
3.大joint的處理與細joint相同,唯一要注意的是大joint 只用上一粒6mm。

由於要靈活地把玩的關係,建議胸甲的上件連接位和下件連接位都完全清除。

只要將你有折開過o既野放返好原位,基本上12小時後你就有得玩喇~
:71:好!
但混合畢地記住唔再妤用雙星用wave~
回復 2# 太歲

我只係貪佢夠硬同易入手架咋...我會聽你講的:50:

有等兩個鐘就乾畢地唔用 用隻等十幾個鐘先乾既畢地!
你真係神奇!
我雕野台面有幾盒切D羅去用~
What a great tutorial! :$
This way of modification can provide fast-&-handy switch between combos! :71:

And really like your term "神沙超人 & 貪心怪人"  I can't help laughing!! :DD
段劇透好爆笑:34:

great sharing:$
有等兩個鐘就乾畢地唔用 用隻等十幾個鐘先乾既畢地!
你真係神奇!
我雕野台面有幾盒切D羅去用~
太歲 發表於 9/5/2011 01:48 AM

Ooo~
Which one is 兩個鐘就乾's畢地???
Thz~
感謝大大的分享!:71:
不過本人太笨...:cool:
睇左D圖都唔係好明SH入面的構造
可以多POST幾張相,
我想清楚一點知道,
頸部,腰部等現時拆開後的結構係點...
因為我都唔係好明現在大大的換裝原理係點......:56:

以上全屬個人意見,不喜勿插,謝謝:64:
Ooo~
Which one is 兩個鐘就乾's畢地???
Thz~
玩具Kenny 發表於 9-5-2011 01:41 PM

WAVE 出有隻混合畢地有隻係快乾,
十幾年前我地做原型呢班人都轉晒用呢隻~
去創作版頂有個post係鋪頭,
你入去睇分類一裡面有叫間富聯裡面有。
Goodman, u should add marks to support your student! :58:
WAVE 出有隻混合畢地有隻係快乾,
十幾年前我地做原型呢班人都轉晒用呢隻~
去創作版頂有個post係鋪 ...
太歲 發表於 9/5/2011 03:37 PM

Ooo~ Thank you very much~ :64:
Goodman, u should add marks to support your student!
Douglas.M.Saint 發表於 9-5-2011 03:52 PM

因為係徒弟所以呢個水平唔比分。
仲有....
:angry:我唔係好人呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
因為係徒弟所以呢個水平唔比分。
仲有....
我唔係好人呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
太歲 發表於 9-5-2011 19:09

一開始你重讚好架喎!點解咁快改口架:63:
老師太嚴格了:59:
讃好:71:
但我應該唔會改...
因小弟改造方面很差,也不太喜歡ooo
回復 1# 茂利大魔王
請問心口件點分開?