Toysdaily 玩具日報

查看: 32166|回復: 35

[改造交流] [制作中] 超魔神龍神丸...再起動

基本上是第二次做手辦...自問技術不足...困難重重:31:
因為對魔神有強烈熱情, 唯有用大量時間心血慢慢搞好佢...

可能太大想頭, 又想高可動 又想造形好
希望各位能給我一點意見,可以如何修好d...
(同時當個post係mark低d問題比自己referenceXDDDDDDDD)

未組合前, 發覺的問題:
頭唔對稱...
手太重..不舉

第一次組合,發覺的問題:
1.頭依然唔太對稱
2.手好怪... 太寬+拳頭怪

第二次...
1.頭都係有d唔太對稱
2.手縮近身體, 好似好睇左?
3.肩joint 太礙眼? 但係唔突出黎又冇咁可動...會否有更好的方法? (好想擺登龍劍pose)
4.如果肩爪想加關節, 有好力水的關節推介嗎? 因為偷空左少少仍然好重...

下一步..
肩甲加個ball joint方便活動
諗諗點上拳頭
手腳正式加ball joint ,原件d 連身joint話咁快就磨蝕晒lu
肩爪如果有方法就加關節

希望各位能給點意見...:64:
背景比较吸引,有5少好野啵
我見到好多元祖:handshake::D

i just play assemble model kit...:64:

haven't make any 手辦, but still have a F.S.S. waiting me:35:
努力~!!
替大大打一個氣吧
力求完美,好!!:71:
多謝各位:64:

昨日連工具刀都比我整斷-0-
唯有停工=.=

加插一隻目前停滯中的龍星丸
停左2個幾月:26: 因為超魔神打尖了

大致改完, 差磨番好(有排)
肩joint近來有大粒d ge山口關節, 換左應該好睇d?

改造原因就係為左擺以下pose.....

亦因此今次隻超魔神都係以雙手舉劍做目標:55:
不過好似未必得
希望改完超魔神後可以一次過打磨晒兩隻一齊上色
我以前也有龍星丸:73:
:71:
cut 短埋右手&鑽孔

正式第二次試組樣子如下:

第一次(兩星期前):

順眼左?

d 關節位補->鑽孔->歪了->補->鑽孔->歪了...重覆左好幾次, 依然掌握唔到用手鑽ge方法
而家手臂都係有d 唔對稱 (大腿都有少少唔對稱不過算了):26:

另外又整下條尾~
之前係用一條包膠鐵線穿埋一齊(冇影) , 即係GFF/ TF包裝成日用個d,
但係唔夠力今條尾保持係一個pose,一定下垂
於是係屋企搵到條硬d又幼又冇用ge鐵線:36:

但係未諗到點樣fix每一節係鐵線上ge位置 (最機本用膠水居多, 但係又想可以微調每一節距離...)

待續了...
鳳凰龍神丸?
回復 11# fire526438

le隻先係鳳凰龍神丸

le隻第7界層先出場
真係就咁叫 超魔神龍神丸:36:
(圖係google search 的)
呢隻應該係 超魔神裡面既final form
真係好有心機~~ching 加油

... 後面好似見到黃金神:^
我都有整呢一隻係第一次整首辨,感覺都同你一樣有縮短隻手,
唔縮短好似好怪咁,不過其他就冇調整,不過我覺得條尾應該要長D先至有氣勢,
所以我自己都有調較到條尾可以"屈"番向前,期望見刑大大作品~
:31: :56: :59: :die:

well...試pose...

只能說真係力有不逮了
雙手真係重得太緊要, 完全不舉中
補AA膠明天再睇睇有冇用:cool:

雙手拎劍總算可以了, 下圖係極限
因為設計上ge問題....
根本唔夠手長=0=唯有想雙手拎劍時上臂換關節-.-
而且活動能力極低....肩甲頭角左頂右頂-.- 試到燥
(同時為左le個pose ,肩關節位頂唔順鬆晒,不舉)

點先可以令到個關節夠力/.\
試下可唔可以唔換關節擺pose...待續