Toysdaily 玩具日報

[詢問] 請問邊度有電動模型火車買?

如題; 非湯勿仕那些兒童向火車;
煩請各大大提供意見, 謝謝!
:77:
三和玩具模型, 深水步荔枝角道331號地下

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006070803095

人人開心玩玩具 :78:
不知師兄想玩那一類呢:?大置可分為日本糸(如新幹線,電鐵之纇..好處是穩種類多及較易找)及歐洲系(如德國蒸氣火車頭,TGV之纇..品質非常高,但價錢貴及較難找),再分比例,較普通有 N (1/150 or 1/160) 及 HO (1/87 or 1/90) 兩種...

師兄是初接觸嗎?其實可考慮買 Starter Set - 有齊軌,控制器(連power)及機車(日糸有多種選擇)好多大模型店都有賣(如千里達,英明之類...)三和都有好多,日糸歐糸都有,而且已前仲可幫客訂購(不知現在還有沒有)...不過價錢我覺得較高,不過不防去參觀一下...歐糸係油麻地仲有間利廣可以一去...火車模型係香港不景係小眾玩意...
三和玩具模型, 深水步荔枝角道331號地下

人人開心玩玩具
火宅之人 發表於 8-5-2011 10:27 AM

謝謝大大!:77:
不知師兄想玩那一類呢大置可分為日本糸(如新幹線,電鐵之纇..好處是穩種類多及較易找)及歐洲系(如德國蒸氣 ...
巴武藏 發表於 8-5-2011 12:48 PM

謝謝大大豐富的資料; 小弟真是初接觸的, 我想還是去睇睇Starter set先....thx!:77:
除了三和,可以去油麻地利廣模型,位置在永星里和廟街交界。
除了三和,可以去油麻地利廣模型,位置在永星里和廟街交界。
HighLamb 發表於 8-5-2011 01:17 PM

謝謝大大資料, 小弟去睇下先...:77:
利廣印象中比較多係歐洲系, 亦都有一 d 內地嘅火車
利廣印象中比較多係歐洲系, 亦都有一 d 內地嘅火車
garykctse 發表於 8-5-2011 07:26 PM

謝謝大大指引...thx!:77: