Toysdaily 玩具日報

查看: 13725|回復: 27

[玩具攝影] 一隻砌到汗顏的1/48紅渣 (P.2已加高達加燈相兩張)

其實這件東西已折磨小弟近四個月時間, 無可否應的這隻渣古的設計沒有第一隻gundam的好. 尤其水口位方面. 雖然兩隻都需要填埔大量筆地, 但這隻紅渣居然連排氣管都只是隨便由兩塊膠夾埋一齊就算, 所以磨水口位真係磨到想講粗口~~

雖然比例還算滿意, 但總覺這隻感覺渣古比較”笨重”, 而對比番之前隻高達, 就會覺得高達的design比較時代感了…

但總括而這, 這個價錢, 換來這個比例的模型, 已覺十分化算, 所以上星期還買了只綠渣, 不知是否又要半年後先有作品出呢??

正面:

背面:

各部份close up:

條氣管=_=

背面加燈:

發現這隻渣古開燈後效果一般~~

另外1/48 高達:

心口開個hole加燈, 除了雙眼外, 其實背後的噴射器及兩把劍都能著燈的^^

謝謝觀賞~
:71::71:
cool! 多謝分享 :71:
出色之作
正~
係紅渣裙尾有下油重手左D
嘩... 你既技術同心機, 抄返你果句 - 真係靚到想講粗口 :71:
我只係買左高達, 基於冇心機做masking, 浪費晒呢盒1/48
依... 原來係皇叔...又爭啲認唔出你喇...:65:

小櫻都只係買咗隻Gundam...齋啪完就放咗响神枱.. :34:

話說咁大隻... 噴都要唔少油...

呵呵呵...

小櫻上
靚作! :71::71::71:
兩隻
1/48 大大也加了不少細部改組
很強的心機
這絕對是可供參考作品
正呀!:71:
可否加相:高達噴射器,光劍開LED會幾好睇!
eyiulll 大大 可否請教一下,怎樣加燈的,可否detail說下,同時在那裡買所需要的材料呢?謝謝。。:64:
嘩... 你既技術同心機, 抄返你果句 - 真係靚到想講粗口
我只係買左高達, 基於冇心機做masking, 浪費晒 ...
澄澄老豆 發表於 5-5-2011 10:22 AM

Me too! just leave it as paint it with TV feel!:34:

BTW, 睇完樓主兩隻門神搞到我都想返噴我果兩隻添...:55: 另外我都有買埋隻綠渣, 但係一諗起要磨餐死就驚啊!
謝謝各位CHING讚賞.......^^

Me too! just leave it as paint it with TV feel!

BTW, 睇完樓主兩隻門神搞到我都想返噴 ...
hondacl7 發表於 6-5-2011 09:14 PM

我都買埋綠渣, 重諗緊要否今晚開工..但真係有排磨~~~呵呵...

嘩... 你既技術同心機, 抄返你果句 - 真係靚到想講粗口
我只係買左高達, 基於冇心機做masking, 浪費晒 ...
澄澄老豆 發表於 5-5-2011 10:22 AM

謝謝讚賞, 其實我覺得齊噴啞油都有不錯的效果...^^

依... 原來係皇叔...又爭啲認唔出你喇...

小櫻都只係買咗隻Gundam...齋啪完就放&#21655 ...
小櫻 發表於 5-5-2011 10:27 AM

老櫻, 你有位放上神枱真好, 我個櫃唔夠高放佢地入去, 頭痕中~~

可否加相:高達噴射器,光劍開LED會幾好睇!
tom0083 發表於 6-5-2011 11:51 AM

可以, 這幾天放假有時間加相分享~~

eyiulll 大大 可否請教一下,怎樣加燈的,可否detail說下,同時在那裡買所需要的材料呢?謝謝。。
toys1333 發表於 6-5-2011 03:14 PM

不太難的, 其實高達加燈易過渣古, 因為高達加燈的材料我只係到"IN時店"一樓間模型店買就有...然後塞埋入個BODY, 轉個HOLE中間放開關掣就可以...而老渣就要買散件了...

~del~