Toysdaily 玩具日報

查看: 16544|回復: 20

[其他] 《幪面超人》似 AV兒童不宜

《幪面超人》系列嘅劇集同電影,係唔少 70後、 80後至愛,廣管局上月卻裁定有線兒童台播放嘅電影《幪面超人 The Next》「影響兒童心理發展」,向有線發警告。
套片上年 10月夜晚喺有線兒童台播出,廣管局收到一個公眾人士投訴內容令兒童「受驚」。事緣有場戲講女戰士喺敵人面前自摸胸部,話戰鬥帶來快感;另一場戲講女學生企上枱,喺男教師面前揭起裙邊,其他同學仲笑阿 Sir係處男。原來家陣啲特技片已經進化到有疑似 AV情節,咁出位,八方建議下次在成人台播出。廣管局又話電影有斬頭、推女人落樓梯同燒燶面嘅恐怖場面,尤其戲中受害者係「日常生活環境中遇害」,對兒童造成「更大影響」,以兒童為對象嘅頻道唔應該播咁話。
(李八方)
the next根本係比大人睇, 有線自己係兒童台播, 報紙佬唔知頭唔知路又鬧埋一份!:38:
報紙佬 :45:
記得上映o個時,我同女友帶o左佢同事個仔入場睇,當時佢5~6歲左右,佢又唔識睇字幕,套片又幾恐怖,只係rider 變身出場o個時佢就好興奮...
第二日,女友話佢同事話佢個仔成晚發惡夢同喊...
《幪面超人》系列嘅劇集同電影,係唔少 70後、 80後至愛,廣管局上月卻裁定有線兒童台播放嘅電 ...
AMAZING_MIGHTY 發表於 4-5-2011 09:30 AM

The Next Movie.... I really considered that as a horror / scary movie & should not be broadcasted on 兒童台 ge.  :ice:
多拉a夢靜香夠成日沖涼及條裙比風吹起,胖虎夠成日打人又唔見班家長投訴

個報紙佬係睇DL版定兒童台版?在下唔信兒同台版會出佢嗰啲所謂「AV情節」囉(不過在下家中無有線,都無睇過)。而且在下覺得呢啲情節雖然AV係有,但好多韓劇、美劇同日劇都有,明顯佢眼界唔夠闊,淨係識睇AV。
雖則在下都唔認為套嘢適合喺兒童台播,THE FIRST同THE NEXT好明顯係俾成人睇嘅拉打,係邊個白痴擺兒童台?(但套嘢好多笑位。)
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
佢只係好客觀指出內容成人向...
無鬧到套嘢...
亦只係鬧有線播錯台
咪成日一見疑似牽涉到自己中意嘅嘢就咁大反應
否則到頭來唔知頭唔知路�抽錯水係你自己:38::oh:
《幪面超人》系列嘅劇集同電影,係唔少 70後、 80後至愛,廣管局上月卻裁定有線兒童台播放嘅電 ...
AMAZING_MIGHTY 發表於 4-5-2011 09:30 AM

【轉貼】The Next

風見志郎的妹妹Chiharu:森繪梨佳

幪面超人THE NEXT女主角菊間琴美:石田未来

幪面超人THE NEXT-DELUXE EDITION版港產正版DVD!!

佢只係好客觀指出內容成人向...
無鬧到套嘢...
亦只係鬧有線播錯台
咪成日一見疑似牽涉到自己中意 ...
玩具 發表於 4-5-2011 10:06 PM

apple條友明顯串埋套戲啦,樓主同上面咁多位大大都冇講錯!
抽水?有什麼好抽?又不是靚女?唔通那什麼李八方係閣下honey?咁緊張?:66:
請唔好拎其他方d口水尾來呢道啦!似抽水既其實係你bor........:ar:
apple條友明顯串埋套戲啦,樓主同上面咁多位大大都冇講錯!
抽水?有什麼好抽?又不是靚女?唔通那什麼李八方 ...
00_GUNDAM 發表於 5-5-2011 08:43 AM

就是你這種幼稚態度搞到啲人以為卡通迷特攝迷係幼稚:ar:
用緊電話唔方便打咁多字
就是你這種幼稚態度搞到啲人以為卡通迷特攝迷係幼稚
用緊電話唔方便打咁多字
玩具 發表於 5-5-2011 05:30 PM

擺明聊交嗌
為免中計  大家不要回牠就是!:73:
When I first saw this in Japan, I had the feel of watching "ring".
To be honest,  I will not allow my son to watch this.
Excluding the so called AV like scene, there are multiple scenes which may frighten children.
Burning of girl, ghost, bloody death scene after listening to the song, hand coming out from the pinball machine............................It should be 18+ film and to be shown in movie 1 or 2 channel rather than in Children channel. If in Children channel, too many scenes have to be cut, then the movie will be strange.
幪面超人都有av成份
嚇鬼咩 種話"影響兒童心理發展"
e家d細路好醒