Toysdaily 玩具日報

查看: 5207|回復: 29

[影片] 魔法擂台第五集參賽者被侮辱親身說法

關閉 [複製鏈接]
頭像被屏蔽
:63:小小批評就忍受不了,如何在逆境求存!
我未睇呢集,不過對上咁多集都冇出現過呢D情況...
仲要CUT左,我諗件事只有現場觀眾先知...
Meaningful! :71:
我都有睇晒哩集,我都覺得個會長態度好囂張;好唔尊重d參賽者...
再睇埋上面位參賽者親身說法;如果事情係屬實,就唔係對參賽者應持既批評角度...
我會戥參賽者不值,參加比賽唔等於要接受埋俾人侮辱...

係咪今集先有果個評判?我記得第二個表演觸覺果個講評語時話應該擲波選人,但表演者解釋點解唔咁做時果個評判窒人"你講咁多做咩啫":44:

即係今集原本佢係第一個表演,但播就變左最尾??感覺今集又真係有點火藥味
其實依位參賽者都唔多禮貌   表演時串到糖妹唔知點咁  不過我都會撐個參賽者  因為好明顯台灣個位評審係極度串同侮辱人地  仲有一位比佢串話你講咁多做乜  比我實諗即係你講曬啦  個外國人玩樽玩得幾好丫  又比人話舊   可能我唔玩魔術我覺得幾勁  仲有一個掂a  b有感覺個位又係幾得意 但係反而玩波拿 a a a  痴孖b得佢    評審批評冇錯  但我又唔覺佢咁樣叫評  如果咁樣比人串都可以講話萛數或者話小小事都忍唔到既人   肯定由細個就比人拾個d人黎  因為慣左  哈哈哈:36:
其實我幾鍾意玩BOTTLE 既外國人....

至玩觸覺既...我就唔多SUPPORT....
我覺得玩魔術黎講, 要令人到其他冇參與其中既人都投入到既好, 但佢地好似玩到自己幾個人O係一二邊玩煮飯仔咁....其他睇既根本就投入唔到....仲唔好話本身有冇夾定....
上述的片段直接的說就是這個參賽者投訴評審不認真看待參賽者的表現及出言侮辱參賽者。

我有看無記剪輯版本的魔法擂台,我不知道這位參賽者所說的是否事實的全部。
假設表演的先後次序被調亂是事實,只能讚賞無記剪片(還是監製?)果位仁兄的手法聰明...

然後對於這次事件,我的意見是:

1)感覺被悔辱的一方,發脾氣,覺得憤怒是無可厚非。當然他亦有權出聲要求討回公道或宣洩情緒。

2)但平心而論,這位參賽者先生的表演的確沈悶,切檸檬那part亦很無謂(我明白這是一個驚喜,驚喜在居然真是沒硬幣在內...)
個人而論這個表演的確欠佳,被批評亦無可厚非...

另外,我覺得比賽評審就像公司的上司/老闆一樣,都覺得他自己決定是絕對的,是權威的。他的意見是不容推翻不可抗辯的....
所以阿參賽者先生(該集還有另一位)明顯就不明白這個"事實"。(現實本就沒道理可說,就好政府一定是無能的一樣是定律...)
向評審解釋是沒意思的,尤其那位專做黑面的評審,角色需要也好真實性格本就口臭口賤也好,是不會/不應聽你解釋的...

我覺得,大方點,一笑置之,等待下一次的機會。

很多事情都與實力無關,是運氣使然,遇上不好的評審/上司也是...
希望下次這位參賽者先生先生會帶來更令人高興的演出。
回復 7# cmy

可以說得出這種廢話證明 了你多麼"成熟"及"高EQ",祝你"前程錦繡","客似雲來"
回復  cmy

可以說得出這種廢話證明 了你多麼"成熟"及"高EQ",祝你"前程錦繡","客似雲來"。
隨感一亡魂 發表於 2-5-2011 09:42 AM

我覺得你似人身攻擊多d  我上面冇指名係邊個你就黎針對我  何況我冇講過我好高eq 而且我宜家先二字頭  冇你咁成熟  咁宜家你想點呢  唔通我話中你死穴  仲有我重來冇玩魔術冇開鋪點客似雲來  九唔搭八  事實佢係唔抵幫不過評審講野唔係串係悔辱 你仲可以忍唔係你高eq  係你白痴者  (一個參賽者上去比賽唔係比人評技術係比人悔辱我唔信你忍到)我又真係唔怕禁言  我講既都係事實  即係返工比人鬧係正常但係比人人身攻擊我唔信你唔出聲) 你指明話我點解唔可以指明話返你
回復 11# cmy

我睇你根本就冇睇過果集,班評審係講佢d技巧有問題,甚至乎係欠佳,我亦覺得佢既技巧唔夠。
而且你咁心態既出黎打工你老闆真是多得你唔少,
你未就是果D覺得唔忍得係勁係清高的所謂熱血八十後lu,面對現實啦,依個世界唔係個個都要俾臉你呵住你架~
回復  cmy

我睇你根本就冇睇過果集,班評審係講佢d技巧有問題,甚至乎係欠佳,我亦覺得佢既技巧唔夠。
而 ...
隨感一亡魂 發表於 2-5-2011 11:38 AM

回埋今次唔想回   個集我係睇佢直播  所以我一開始留言已經話兩邊都唔抵幫  打工係要忍就萛客鬧你都要當佢唱歌  本身做左一段小時間服務業唔萛長的我都知道依點重要  但係你宜家係對人唔對事  仲要冇口德的講全部80後  就係你依d人攪到個個都認為80後係唔衰得  80後只係80年代開始出世的人  不過你都講得對我eq唔高  小弟真係唔適合服務業亦都有幸地做左office 小對客  公司同事又同我冇口角  朋友都萛多  真係唔知我性格係差定唔差  有樣野係肯定的  我講野唔會轉灣
回復 13# cmy

講野唔會轉灣就是清高重要咁自豪你真是無得頂了~
同埋如果咁都叫對人唔對事,你真是唔適合做服務業,你甚至唔適合打工tim,
真是要祝你前程似錦了年青人。
一早已經罷睇無線 魔法擂台 /  華麗明星賽 等節目!