Toysdaily 玩具日報

查看: 14529|回復: 24

[詢問] 用D7000的我,想買外閃~~

D7000已經入手一段時間, 係時候買外閃~~

(可以飛燈)畢值約2000-3000

請教各 Ching有什麼好推介,

(包括 Nikon原廠及副廠)價錢約多少!

小弟對外閃, 係超級新手.

thx for all 大大!
原廠就用反 sb900 ... 不過會 out 左小小 bug ... sb900 約 38xx
如果你搵到, 可以用 sb800 ... 即 900 前身 ... 但 sb800 應該幾難找到 一手貨 ...
原廠就用反 sb900 ... 不過會 out 左小小 bug ... sb900 約 38xx
如果你搵到, 可以用 sb800 ... 即 900 前 ...
Vince 發表於 27-4-2011 02:45 PM

請問Ching sb900同sb800 或 sb700嚮性能上分別係?  同買外閃最主要注意d咩~~

thx a lot~~:77::64:
閃燈原廠 la
閃燈原廠 la
朋友浩 發表於 28-4-2011 01:40 PM

多謝大大既pm~~~ thx a lot~~~:64:
請問Ching sb900同sb800 或 sb700嚮性能上分別係?  同買外閃最主要注意d咩~~

thx a lot~~
lokia 發表於 27-4-2011 02:59 PM

3 款閃 主要分別在 出力 問題. sb700 有機會 唔夠力 ...
不過最大問題係 .. 你用 支登 黎影咩 ... 同埋 識唔識用 支登 ...
我自己就用 sb800 ... 老實講, 如果要黎影 玩具 唔夠我set 登 影好 ... 因為得一支 閃 ... 點打都會有 小小 影 ...
我前嗰輪先入多支SB900,我都覺得應該買呢支好啲!雖然係有啲貴,但係性能上真係好好多!配件又足!話晒都係長期用嘅嘢!豪一次比佢啦!
買 SB 700 都o吾錯o架,用機頂燈遙控又玩到飛燈。

http://www.nikon.com.hk/compareproducts.php?pid=1394-df04359b20
真係好多謝大家既回覆同議見~~~ :77: :64:
如果樓主用黎影玩具就最好買支環形或微距用閃燈啦, 因為用機燈的話, 相對位置太高啦.
不過LEE兩支燈其實都可以影大頭人像相的, 但環形影人像就會靚好多, 被拍者雙眼會有個光環,
好多雜誌都會用LEE個方法影大頭, 感覺對眼會靚好多.
sb800 夠用架啦......sb900成日過熱停機的..唔好買
如果樓主用黎影玩具就最好買支環形或微距用閃燈啦, 因為用機燈的話, 相對位置太高啦.
不過LEE兩支燈其實都 ...
alexpd 發表於 13-5-2011 01:57 PM

c hing 環形閃燈幾$ ?? 有冇好推介~~ thx a lot~~:64:
sb800 夠用架啦......sb900成日過熱停機的..唔好買
BlackD 發表於 19-5-2011 04:14 PM

c hing 你用開sb900 的嗎??
回復 12# lokia

唔好意思, 以前做野時用canon原廠的, 不過我自己係nikon友, 但nikon好似無環形閃燈.
c hing 你用開sb900 的嗎??
lokia 發表於 30-5-2011 13:38

我係canon 友....不過我朋友係nikon 佢成日投訴尼樣野

你可以在yahoo 打sb900 過熱 就會搵到好多討論的了