Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 金毛 之「點解唔訂要後追買現貨」

我真係唔知呀, 因為以前淨係玩模型, 係入左會先有留意合金等玩具
alexpd 發表於 28-4-2011 09:42 AM

咁大大要追下post喇, 一早知道可能唔會出呢個post~~:x
知多d歷史就不會覺得自己是聰明人:DD
我在另一個post的留言,分享下:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-153003-8-1.html
有感而發:冇話炒唔炒,睇自已心態。營商者想賺多D冇錯,消費者想價格相宜亦冇問題,睇兩者角力。
基本上兩者處於對立,冇可能有共識...做消費者我仲可以揀"唔買"、做營商者自己顧自已;食死貨時邊個會理你?所以什麼炒唔炒貨、唔想再多討論。
我以前都係一出即買,唔在乎多用幾百蚊;"童年回憶"、"佔有慾"使我不停買、買、買...十多年來而家一屋都係玩具;講真真係得個擺字...有幾可玩?只有金錢、空間不停消耗。
加上而家新品推出一排後價格有可能下調,點解仲要咁急呢?點解玩玩具要玩到咁辛苦?
以前試過太多:合金魂超力、V型、超獸翻啤到暈...SHF部份突然價格急跌...最經典當年牙狼12"煌人,以$488買入(條街冇乜貨)、之後一街都係仲要賣$88...
而家心態變左:記住,玩具係消費品、係消閒物,唔玩或者遲玩唔會有損失...遇上好鐘意,可以去訂;或者等營商者同消費者拉据完先入市。
P.S.金毛一定會入,等下先唔駛搶...幾百蚊差價可以同一家大細飲餐茶,一樣好消閒...
我覺得訂唔訂係自己決定同眼光,金毛呢d我個人覺得自己必會買又多人要,咪訂囉,訂咗就會有得玩同唔駛食炒價.唔訂都冇錯,不過就有少少風險唧,學好多人講,大不了唔買.
我反而覺得其實有兩三間鋪訂嘢真係好穩陣,點解要幫襯雞旺同細鋪,起碼幾間大鋪唔會見利忘義.
我反而覺得其實有兩三間鋪訂野真係好穩陣,點解要幫襯雞旺同細鋪,起碼幾間大鋪唔會見利忘義.
williamkk 發表於 28-4-2011 10:07

如果只係得番幾間大舖,市場就會類似超級市場咁欠缺競爭造成壟斷...
所以作為消費者應該盡量(間接)令市場擴大、多樣化及取得平衡。
例如在可能情況下幫襯下細舖,令他們得以生存唔會在市場中消失...
咁樣長遠來說消費者才會得益~
如果只係得番幾間大舖,市場就會類似超級市場咁欠缺競爭造成壟斷...
所以作為消費者應該盡量(間接)令市場 ...
人仔貓 發表於 28-4-2011 01:05 PM

同意, 如果一些細鋪服務態度好
我睇完另一位壇友響in's間野訂左都仲話要加多幾舊先有貨取,搞到我訂都驚......
訂左又要食炒價先取到貨,訂黎做乜??(不過應該唔係好多店會咁cheap吧.....)
Not every item is hot item and good qc... and you won't know the qc until it's out, for example the figma kos mos, while I saw it I gave up straight away cos the qc is bad especially the eyes... if I pre order it just because of the official photos... I don't know what to do with a kos mos that I don't like...~~~
1. 訂完可能唔俾貨
2. 訂完可能價插水
3. 訂完可能店執笠
4. 訂完可能遲收貨
5. 訂完可能加你價
6. 訂完可能俾人玩
7. 訂完可能一肚氣
頭像被屏蔽
我諗樓主真係最近先加入TD 呢個大家庭,係若干日子之前,訂玩具出現左好多問題,怨聲四起,所以最近冇錯係少 ...
samsung 發表於 27-4-2011 14:56

講得無錯, 我相信樓主不單係入TD時間短, 而且玩玩具既時間亦短, 所以根本未經歷過很多大大所經歷過"訂貨無保障"既事實! :78:
至於係唔係建設性嘅POST, 我估大部份上TD既都係分享下玩玩具既心得, 吹吹水咁姐, 事關唔係個個朋友都係玩玩具, 上TD就大把知己, 所以真係無乜建唔建設性, 最緊要係有heart同有善交流.... :73:
買剛剛先出o既玩具唔叫「後追」掛......?
Squall 發表於 27-4-2011 15:25

:71::71:

訂咗貨後, 街賣緊的價比訂貨價平, 咁都係冇計呀! 但我試過一個慘痛的訂貨經驗,  :sad:
因我都成3個月前訂, 但到貨當日見到出咗當然開心啦!
點知....我攞單出來問佢取貨的時候, 佢話: 你咁遲訂比唔到貨我喎!:ice:
但我見到佢係度玩緊, 我心諗: 有冇搞錯咁都得...咁就失望咁走啦!:79:
咁唔緊要啦! 當自己玩小幾日啫, 都冇問題的,
過咗幾後日佢打來叫我去取貨, 點知: 佢話現在來貨貴咗, 所以要加多$300,:47:

比我係其它店見唔貨或差唔多價錢到都咁比多小小都算啦!
但我係其它店見到我訂個隻嘢仲平我訂的小小添喎!:time:
已經遲左攞貨架啦! 但個間舖都要加我價話貴咗都得:?
呢個經歷.....:42:

我覺得"去一間鋪買現貨"呢個消費方式正常到吾正常,吾覺有乜做錯。

反而"一定要訂貨"....點解依架變左好似係必要消費方式...吾做就有問題。
訂左唔係大哂 , 好多人訂左都拎唔到貨, 或者要+$$先拎到貸
我覺得"去一間鋪買現貨"呢個消費方式正常到吾正常,吾覺有乜做錯。

反而"一定要訂貨"....點解依架變左好 ...
takeshi 發表於 1-5-2011 10:39 PM

有道理~ 又唔見其他消費品要係咁?