Toysdaily 玩具日報

查看: 17661|回復: 74

[分享討論] 金毛 之「點解唔訂要後追買現貨」

最近加入左TOYSDAILY LEE個大家庭,睇吓睇吓,發現最近唔少POST都講D 合金比 炒家/商舖 炒起晒個價:30:
其實一D 比較多人留意嘅玩具,一出個價會升都唔係LEE排嘅事啦:67:
點解重要出LEE D無乜建設性嘅POST:? 而且隻野會出亦唔會係有消息就過兩日有得賣,
起碼個幾二個月前就會知啦,點解知道會出果時唔去舖頭訂左先呢?:67:
雖側聽過有舖頭會到時話無貨呀,要你等呀,或者退訂等,但既然唔想捱炒價,
我個人覺得一早訂左先都唔係問題丫,只係比300百蚊落訂先,而且LEE個討論區D資訊又多,
邊間SHOP會座地起價,或者攪小動作,都唔會無人講啦,爬吓文都知邊舖D信譽良好啦,
噤去佢地度訂咪得囉。

更新:28/04/2011 01:29
今天家有囍事, 所以出左POST之後就無時間再上黎睇吓各位大大嘅意見, 實在並非想潛水:56:
無錯o架, 我真係做左會員一個月左右, 之前從未買過合金LEE個級數同價錢嘅玩具, 都係睇左lee度嘅post先去入左隻MB 00:36:
所以真係唔知以前訂玩具有噤多問題, 請各位大大高台貴手, 唔好插得噤"行":68:
雖然我係70後, 但對金毛就無情意結, 所以無訂亦無買, E+ 我只係訂左宇宙大帝同O RASIR,
希望唔會出現噤多位大大所講嘅問題啦:31:
因為"訂"都係風險來
因為"訂"都係風險來
老文 發表於 27-4-2011 02:22 PM

yes ! 而且長唔訂都係有"數",隻隻金毛咩?
因為亦有機會出現, 訂左貨但係升左價就賣街客,訂貨客取貨無期,亦有機會街貨比訂價低出一段。所以訂只係提高有貨既機會,亦不保萬全,更加唔好講係唔係平d等因素了。

因此「"訂"都係風險來」
因為亦有機會出現, 訂左貨但係升左價就賣街客,訂貨客取貨無期,亦有機會街貨比訂價低出一段。所以訂只係提高 ...
paleblue 發表於 27-4-2011 02:27 PM

Agree.. 隻GX-43 Daimos就係例子, 一出...街貨仲平過訂, 仲看見有店舖標明{現貨平過訂價,訂黎仲mug}等字句....當時真係想過撻訂ga.....
我有fd試訂完後間野執左.........
點解訂都冇貨、A舖現貨價其實仲實惠過B舖訂貨價的情況唔可能出現~?:he:
好多事情都係此一時彼一時
=D人點解唔早D買樓
我諗樓主真係最近先加入TD 呢個大家庭,係若干日子之前,訂玩具出現左好多問題,怨聲四起,所以最近冇錯係少左好多人訂玩具, 樓主講到咁理所當然,我諗佢未試過訂玩具中招
點解細個唔勤力讀書要大個挨呢?
我都有係社團訂呀....不過佢唔收訂金...只訂貨不訂價... 始終都無係佢度買..
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
我都唔鍾意訂.
幾百蚊係咁俾出去唔捨得. 自己荷包感覺良好些
有時月尾沒錢用時就是用不訂玩具省下的錢渡過的了..
寧願一full paid 貴小小買.
炒的話就唔q 買.
始終佢地又不是必須品,