Toysdaily 玩具日報

查看: 10361|回復: 23

[個人收藏] [價$帖]Star Wars AT-ST Walker -之- 輕鬆劏烏頭

[價$帖]Star Wars AT-ST Walker -之- 輕鬆劏烏頭

先報價, 環球, 12X.

假期本來想去玩具店買野比女女, 但見到呢盒STAR WARS模型, 回憶起想當年走堂去二輪戲院睇RETURN OF THE JEDI嘅日子.

咁啱呢隻WALKER又好鬼似MACROSS嘅雞腳, 又係小弟最愛嘅造型, 入!!

比$$時姐姐重送左隻LEGO人仔比小女, 大人細路都有野玩, 正!!

盒圖:

去相:

今次用既工具:GUNDAM MARKER舊化套組:鐵色, 沙色, 泥色, RETOUCH MAKER, 同埋雙星油性白色.

話明係電擊教嘅"輕鬆劏烏頭", 小弟只係用左十五分鐘素組, 無做無縫處理.

之後用RETOUCH MAKER全面塗污, 綿花棒修正, 雙星油性白色乾掃.

再順序用GUNDAM MARKER舊化套組:鐵色, 沙色, 泥色舊化, 搞掂~

全程只係用左三粒鐘.

都係個句, 無拘無束地享受砌模型玩玩具, 爽呀!!

要做得更靚? 得~ 不過玩嘅過程無而家咁開心囉~

THANKS FOR WATCHING~

:43:

NICE!!!
:71: support
快靚正!請問貓貓retouch maker係乜野色同效果係點樣架?,thx
勁!三粒鐘搞掂!:50:

可唔可以教下細佬?
想當年我都係走堂去二輪戲院睇戲,不過係Star Wars:(

Anyway, well done:71:
正 :71:
Um ........ so finally it was u who got a new toy and your daughter got a free toy only :p
:D 第一眼小弟都覺似雞腳
謝謝師兄分享! :77:
快靚正!請問貓貓retouch maker係乜野色同效果係點樣架?,thx
keithwu516 發表於 25-4-2011 03:09 PM

下圖第四支就係retouch maker, 好易認, 因為係雙頭的. 有黑, 灰, 啡, 肉色, 淺藍.

效果方面, 下圖係淨用啡色retouch maker嘅綠霸:

勁!三粒鐘搞掂!

可唔可以教下細佬?
呂品器 發表於 25-4-2011 03:13 PM

小弟用RETOUCH MAKER好似塗太陽油咁, 成隻上到變左黑媽媽, 再用綿花棒點酒精抺走大部份, 咁白雪雪嘅膠件會有左質感, 同時當係滲埋線.

之後用雙星油性白色乾掃: 用水彩筆沾上後再用紙巾吸乾, 到只剩非常少嘅顏料為止, 再輕掃表面及角位, 留下淡淡白色, 帶出金屬感覺.

再順序用GUNDAM MARKER舊化套組:鐵色, 沙色, 泥色舊化, 先劃上, 再於半乾時抺走, 留意層次, 手作功夫, 做得唔滿意可以用酒精reset.

最後都係個句, 舊化即是搞破壞, 好易架喳~

只要大膽d做, 唔使驚做得唔好嘅
想當年我都係走堂去二輪戲院睇戲,不過係Star Wars

Anyway, well done
numan123 發表於 25-4-2011 04:15 PM

好懷念麗宮...
Um ........ so finally it was u who got a new toy and your daughter got a free toy only
RRAAYY 發表於 25-4-2011 05:35 PM

小女重得到6" momo一隻, 好抵, 有eb質素都係一魚多d.
多謝樓上咁多位帥兄留言十卜!!

:64:
麗宮真係二輪王。:71:

好懷念麗宮...
catcat 發表於 25-4-2011 11:26 PM