Toysdaily 玩具日報

查看: 4731|回復: 28

[分享討論] 後追既IRONMAN 1,2,3,4,6

真係唔明,點解D人會諗住後追隻咁貴既玩具,係YAHXX就咁就BID返黎....最大問題唔係幾錢(BUT通常都好X貴),而係如果件貨有咩問題都已經冇得換啦,RIGHT ?!我諗冇人唔知呢個系列超多SAD貨掛.....真心問.....:30:
...不知是否香港人已習慣炒賣的文化...炒股,炒樓........所以玩具出現炒賣也慢慢接受...
係度得罪左後追既師兄講聲SORRY先,只係好奇問問.....
回復 2# 影武者

炒賣都已經係第2個問題了(不作詳談).....但如果用炒價買隻冇得換既SAD貨又點睇呢?
可能肯硬食炒價的人是玩開拉打,佢地咪唔覺得貴o羅,事關d拉打成兩千蚊隻啦...
真係唔明,點解D人會諗住後追隻咁貴既玩具,係YAHXX就咁就BID返黎....最大問題唔係幾錢(BUT通常都好X貴),而係 ...
kc53 發表於 24-4-2011 08:02 PM

因為有錢人多左, 好似樓香港人覺得好貴,國內人覺得好平
    有D人比較有錢, 覺得多幾千都冇所謂
     我比較接受到出左之後個價會升(古董都係咁)
     比較接受唔到係一出就炒,完全未見過定價or正常價
回復 4# kc53

只要不是從專門店買的,即網拍又或其他玩具店,一些產品出品問題好多時也很難換或退貨...以上我覺得...

Sad貨此回事...
1....就是市場無乜貨才以炒價入,真的要入也要預有sad貨風險。
2....出品已有一段時間,入手者有心入時也知有sad貨風險。
其實小弟唔係好明點解TD近排咁多咩後追、炒賣既POST!
無錯,討論區係比個地方大家討論!但成日都有呢D POST唔會悶左D咩?
炒賣出現係因為巿場供求關系,比得起錢咪買得囉,而且比果陣就已經有考慮過QC無保證既問題!呢樣野真係咁值得大家討論?小弟唔係好覺得有咁既需要。
小弟寧願可以睇到多D大家既攝影作品,一齊SHARE下仲好啦.
(以上乃小弟個人感受,不喜勿插,絕對係對事不對人的!)
無錯,討論區係比個地方大家討論!但成日都有呢D POS ...
samuellin007 發表於 24-4-2011 08:44 PM

好認同∼∼ :71:
有d朋友之前冇訂到, 出左之後先覺得鐘意喎 , HT又冇現貨, 咁咪局住上阿虎BID啦 , 咁BID返黎既就一定冇14天保養啦, 咁佢地都唔想架.....
另外HT開訂時有又冇註明"我地整個SERIES都係SAD貨",... 我地有玩開就知姐, 新玩家唔知架麻:73:

RE: 後追既IRONMAN 1,2,3,4,6

有d朋友之前冇訂到, 出左之後先覺得鐘意喎 , HT又冇現貨, 咁咪局住上阿虎BID啦 , 咁BID返黎既就一定冇14天保 ...
蝦您波凸 發表於 24-4-2011 08:58 PM

買左4隻ht,得一隻唔洗食sad貨:68:
the dark knight都因炒價同qc問題放棄左:42:
價值觀問題,好多人覺得三千蚊隻figure唔貴,佢搵幾皮嘢一個月,一個月用一皮嘢買figure唔係多.
炒價係供求問題,自由市場就有,由期香港tim.有時又真係吹唔漲,五千蚊Mark 2又有人買,買賣相方一相情願,冇問題喎.當然我都係唔明,新出果D figure點解唔去訂要yahoo bid.
價值觀問題,好多人覺得三千蚊隻figure唔貴,佢搵幾皮嘢一個月,一個月用一皮嘢買figure唔係多.
...
williamkk 發表於 24-4-2011 09:16 PM

同意,香港人大把錢,根本唔至在
其實都係嗰句:千金難買我鍾意。。。。。
無錯,討論區係比個地方大家討論!但成日都有呢D POS ...
samuellin007 發表於 24-4-2011 08:44 PM

x 1000 !!!  That's why I'm not interested to post anymore....  here becomes another Golden Forum.
唉...各位師兄稍安勿燥,我一開POST已講明"唔係"要討論炒價問題,請睇清楚先.......
不過從回應已得知答案....多謝哂~~~