Toysdaily 玩具日報

查看: 3981|回復: 29

[分享討論] [拋磚引玉]電子遊戲業的發展成熟會否影響玩具行業持續發展呢?

(利益申報:我是偏玩具派,非電玩狂迷份子)

當每個小鬼有執一部手提機,可以玩盡各式各樣的題材,
上至War game下至咭game,還有玩具無法重現的華麗效果,
還有小鬼玩玩具嗎?
還有父母會買一整組又大又阻地方的玩具基地嗎?(小時侯家母最常用這句阻止我買玩具T_T)

其實我見美玩有很多很有創意的玩具,當然是說低年齡向的組別了~
例如今晨無記廣告的那些甚麼彈射飛車跑道,遇熱會變色,之後再用泡泡過冷河變回原色...
如果我是小鬼我會很想要了,但眼見現在的小鬼還會為一組這樣的東東鬧情緒要父母買嗎?
鬧情緒要父母買虛擬武器玩online game倒是有一大票了!!

所以,我認為電子遊戲業的發展會影響玩具行業持續發展了。

大家又覺得如何呢?
頭像被屏蔽
小弟淺見
個人認為還是摸得到的實體玩具好
電動再怎麼先進華麗 ~ 但總是虛擬的 ~ 彷彿就像浮雲一般

但實體玩具卻是實在的東西
不僅能拿在手上玩 ~ 還能培養創造力 / 想像力等學習面的東西
另方面又能讓小孩子了解到珍惜及愛惜物品的道理

實實在在是育教娛樂兩相宜啊:71:
3xx隻陀螺/套ooo medals都有細路肯入成打,我諗真係見仁見智:(

樓主  呢句"我認為電子遊戲業的發展會否影響玩具行業持續發展了"有語病
明明自己的看法 變左反問人

===========================

我覺得細路因為鍾意玩玩具 係因為想重現電視上的場景
回復 2# gabriel

咁又係....

回復 3# Dog.Shit.One

隻狗XDD睇黎大大都有上開O登 wo XDDD
我當然是支持實體玩具了,只是忽然在想會唔會有影響呢?

回復 4# timothy276217

又有父母肯俾錢先奇wo....
螺羅似乎仲o禁興過四驅車...

回復 5# fire526438

其實是我打錯字了  :(
我認為電子遊戲業的發展成熟一定會影響玩具行業持續發展
問題是正面多些,還是負面多些.
電子遊戲越興旺,其週邊產品一定會越多,情況與動漫/電影越愛歡迎,其產品越多可知(動漫類:如eva,龍珠,....長出長有;電影類:如alien,星戰,Marvel...便宜的,貴的都有(hottoys都掠了不少大大的身家))
因為人們在玩game/看動漫之餘,想有野"渣手",感覺好玩些,實在些.
但另一方面,一些所謂"創意"的玩具便會開始無那麼吸引,尤其與那些智力有關的....
總括而言,電子遊戲業的發展越興旺,與之相關的玩具行業會發展得越好,但一些與之無關的玩具(尤其與智能發展的)便會漸漸式微.
事實上年青一代係少左玩玩具的!!
佢地好多有小學開始都已經接觸online game
有一d 勁到莫講玩具有d 連卡通片係咩都就快唔知

你見笨記m記出來出去都係d 老本,同現在大熱的玩具line 係咩年代背景就知到
青少年的玩具市場越來越冇市場~

我本身係成日會見到好多13-18years old 的青年...要搵到個可以同你傾玩具,就等於你現在想用1牛去買隻metal build 一樣咁難
其實唔駛咁複雜,你睇番玩具生產廠,如Hasbro, Bandai等過去五至十年,營業額係升定降就基本上知道答案。我相信升勢係持續。

有時打機打得多都覺得悶,好老實好似d online game咁果d咁 ge武器要用真錢買仲要好多時下下都要成舊水,又唔係可以實實在在咁拎係手,成舊水買把"唔存在"ge野,我不如俾多小小買盒mg砌下唔好,起碼都係實實在在拎上手玩:45:
回復 7# 大ken

如果我咁講岩唔岩呢?
"電子遊戲愈興旺,附帶的周邊(包括玩具)就愈興旺,
但對原創/創意玩具卻有一定程度的打撃..."
回復 8# neweasonlss
其實會唔會只係因為這個年齡層處於反叛期呢?
尤其而家對"宅"的標籤愈來愈誇張...

另一方面,電影化會唔會係出路呢?
TF Movie成功吸納了一大票新晉TF玩家(我就是了,不過我而家唔喜歡Movie風格了),
當然也包括青少年層面了~

然後而家乜叉都電影化了...
回復 11# 隨感一亡魂
:71:
認同大大所講  玩具都可以帶比我無盡既歡樂,相比如果用錢係虛擬既野同玩具的話我寧願花係玩具身上,到底有幾多人識欣賞玩具呢?
回復 10# 突擊高達

無錯:71:這就是點解這個論壇拚命買野的理由!!:71:

回復 9# MasterGen

依d大廠就梗係啦...但對原創玩具打擊呢?