Toysdaily 玩具日報

查看: 3645|回復: 14

[新聞] 2012先派六千蚊???

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110420/00176_012.html

【本報訊】港府「補鑊」向十八歲以上永久居民派發六千元,政府已初步定出派發六千元的方法,四百多萬市民將分五批登記,首批最快可於今年八月以多種途徑登記,但為免造成「先登記先收錢」的情況,再次引起社會分化,政府計劃明年一月才一次過向市民派錢。關愛基金督導委員會今日開會,據悉如何向來港不足七年的低收入新移民派發六千元的問題,今日不在會議議程上。

================================================

其實依家下午先派,咁點解之前唔諗清楚先講出黎...
搞到依家唔知點咁...

已證實留料來

傳明年1月派錢 政府消息澄清不確
(2011年04月20日)

立法會上周通過政府的派錢方案後,政府正研究具體細節安排,有電子傳媒昨日引述消息說,政府初步落實執行安排,包括最快於今年8月起,分5批向約610萬名合資格的市民進行登記,但要延至明年1月始每人派發6,000元。
不過,接近財政司長的政府消息人士澄清說,當局仍未敲定細節安排,強調有關傳聞不確,「派錢日子肯定錯」,並質疑坊間不時流傳有關派錢安排的消息,「有人惟恐天下不亂」。
政府發言人則表示,當局經敲定細節後,會向立法會財委會申請撥款,以落實有關計劃。
有電子傳媒昨日報道,指政府已落實派錢安排,消息指政府將於8月起至12月,分5批為610萬名合資格的市民登記,市民可選擇透過政府在網上設立的專頁登記,或可到銀行索取登記表格。不過,報道同時引述消息指,有關方案細節仍有待政府與銀行落實。

已證實留料來
傳明年1月派錢 政府消息澄清不確
(2011年04月20日)
yugi 發表於 20-4-2011 04:08 PM

咁姐係依家淨係知幾時記得...
但係就仲未知幾時有得派???
可能政苦話"冇一月咁遲.......十二月尾啫.......":77:
其實要登記d 咩?

馬交派錢都唔洗登記d 咩架喎
除非改左地址啦
這個post,如果可以講粗口就好啦...
:blame: laskfjlskjslcslkcjlzx,cmlsiuflsdfjlskfjlsjflskdjfslkcxznzklxjflskdjf
:67:
其實要登記d 咩?

馬交派錢都唔洗登記d 咩架喎
除非改左地址啦
davidki99 發表於 21-4-2011 11:03 AM

如果經銀行派錢,要登記派去邊個到囉...
澳門派第一次個時都要登記啦...
如果經銀行派錢,要登記派去邊個到囉...
澳門派第一次個時都要登記啦...
小堅 發表於 21-4-2011 11:31 AM

第一次都好似唔洗登記喎, 寄cheque 去屋企嘛
第一次都好似唔洗登記喎, 寄cheque 去屋企嘛
davidki99 發表於 21-4-2011 11:38 AM

咁係香港住既澳門人呢???
有D香港人有澳門身分證,但又唔係澳門住...
咁樣點搞???

我個FD好似派錢個排要返澳門一次整D野先得...
咁係香港住既澳門人呢???
有D香港人有澳門身分證,但又唔係澳門住...
咁樣點搞???

我個FD好似派錢 ...
小堅 發表於 21-4-2011 11:45 AM

o個d 要去改地址, 寄去親戚朋友度先囉
我見公司都有同事係咁幫住o係香港d 朋友攪

一般澳門人係唔使特別去登記d 咩

不過一來香港人多, 如果好似澳門咁經郵局派要攪好耐又哂人力
所以要登記卦
o個d 要去改地址, 寄去親戚朋友度先囉
我見公司都有同事係咁幫住o係香港d 朋友攪

一般澳門人係唔使特 ...
davidki99 發表於 21-4-2011 04:40 PM

真係幾方便,不過澳門人口少就可以咁做...
香港咁做又會畀人插到飛起...
真係幾方便,不過澳門人口少就可以咁做...
香港咁做又會畀人插到飛起...
小堅 發表於 21-4-2011 04:44 PM

香港依家連用咩方法派都未傾掂數...

我有望趕得切用o個三千買宇宙大帝喇 :36:
香港依家連用咩方法派都未傾掂數...

我有望趕得切用o個三千買宇宙大帝喇
davidki99 發表於 21-4-2011 04:56 PM

唔係講左經四間銀行派???

宇宙大帝就一定趕唔切...
頭像被屏蔽
唔係講左經四間銀行派???

宇宙大帝就一定趕唔切...
小堅 發表於 21-4-2011 05:51 PM

香港趕唔切
我地馬交可能趕到:77: