Toysdaily 玩具日報

查看: 5133|回復: 14

[分享討論] 想請教一下 Xenosaga III KOS-MOS Ver.4 ALTER VS FIGMA

想請教一下 Xenosaga III KOS-MOS Ver.4 ALTER VS FIGMA

兩隻KOS-MOS...好像差不多, BROTHER們覺得那一隻好D呢?? 好難選擇啊!!

ALTER出的 170MM 10,290円
LINK: http://www.hobbystock.jp/item/gallery/hby-gcf-00004194

FIGMA出的 165MM 4,800円
LINK: http://www.hobbystock.jp/item/gallery/HBY-GCF-00003873
就咁睇相,ALTER的關節比較機械人,FIGMA就比較人型d。
都係等實物先決定 :36:
ALTER~~~

個胸口位我覺得ALTER做得好D
對比圖
明顯淺井真紀和choco才是絕配

ALTER的在塗裝上有較多的陰影及滲線處理. 暫時看似只有一張臉孔. 髮型亦較生硬,更沒漸進透明。
Figma 在玩味上會較佳。不單因髮型較飄逸, 配件上更具備發射效件, 令整體較為傳神。
老實說,若必要二擇一,我推薦 Figma, 且價格也較經濟。:78:
不過我如無意外就兩隻都入。原因有三:
1)我是 Kos-Mos fans :shy:
2)ALTER 出品一向高質數. 先前隻 ARX-7 也在眾多大大的 Best Buy of the Year 之中呢!
3)ALTER 售後服務好, 值得捧場! :71:
要睇實物先決定
就咁睇相,FIGMA正好多
我會買FIGMA- -
個價平一半岩晒我ED搵得唔多GA打工仔
話說有冇人知FIGMA GA出貨日期-.-:80:
ALTER~~~

個胸口位我覺得ALTER做得好D
逆天原罪 發表於 1-4-2011 08:53 PM

有道理,至怕再發生figma明日香的離罩問題 :no:
頭像被屏蔽
Figma 的資料唔知有冇問題.
高成165mm
睇番其他的figma都係得140mm高.
雖然figma冇比例.但都唔係差咁遠掛.
同其他Figma一併埋一齊就高成個頭.
隻隻仮面ライダー設定2米幾都冇咁高.
Figma 的資料唔知有冇問題.
高成165mm
睇番其他的figma都係得140mm高.
雖然figma冇比例.但都唔係差咁遠掛 ...
GunBuster 發表於 2-4-2011 03:25 PM

話說...隻FIGMA冥夜都是很過的, 高其他figma成個頭有多...
多謝各BROTHERS的意見
話說...隻FIGMA冥夜都是很過的, 高其他figma成個頭有多...
多謝各BROTHERS的意見
hoying710 發表於 2-4-2011 04:58 PM

睇番隻冥夜都係得150mm
我諗冥夜都係到KOS-MOS心口.
睇番隻冥夜都係得150mm
我諗冥夜都係到KOS-MOS心口.
GunBuster 發表於 2-4-2011 05:29 PM

4月出貨啦~ 真係要看下係唔係咁高先~