Toysdaily 玩具日報

查看: 31743|回復: 5

關於聖鬥士星矢外傳"宙斯篇"及"混沌篇"(全完了)

如題,關於聖鬥士星矢外傳"宙斯篇"及"混沌篇",
已經講完成個故仔及講到好遠,但好似一直無聽人講個,
只是剛剛在網上找漫畫睇時才睇到。
有好多估你唔倒既劇情,又有新野出,唔知會唔會出產品玩具...
請問大家有無聽過或睇過?
有興趣可以去"89890"睇下。
有d劇情同沙加、一輝、魔玲有關,仲有海王、冥王...
唔講太多同放相,免得大家睇時無隱。
原來係2007年post...
圣斗士星矢外传《宙斯篇》中文版
89890.com/comic/2763/1/
圣斗士星矢混沌篇 日文版
89890.com/comic/2771/1/
同人漫畫,非官方作品
同人漫畫唔會出玩具ga
原來係同人,一時無留意,多謝告知。
其實之前都睇過宙斯篇,混沌篇就睇了少少...

宙斯編方面,其實故事前段都幾好,氣氛幾緊湊,尤其是天鬥士進攻聖域的一幕。故事的起初構思算好,如講到當初神用 7 日創造天地,現在神亦要用 7 日來毀滅世界,有第 9 感,有超越光速拳的神速拳,如擁有 "神之芽" 就擁有 “升天” 的資格,沙加原來是光明神,一輝是火焰神等。

在宙斯篇,亦有太多 "原來如此" 的事情出現,如摩鈴的真正身份和樣貌,艾奧羅斯原來是天空神,他們二人來到地上的目的等,連撒卡變奸都好似和天界有關 (如果無記錯的話),就好似講到乜都和天界有關咁。

另外,覺得在宙斯編中,很多天鬥士都畫到好似是奸的,就連一些插畫都係咁,就算以前的海鬥士和冥鬥士,雖然雙方敵對,但亦唔見得他們個個樣貌奸奸的,而其實天鬥士中,亦有一些樣貌較正氣和善良的,但不會太多。

其實個人覺得,由星矢他們上到天界就開始唔好睇,結局更草草了事,而天衣的設計,天衣型態就毫無新意,星矢他們在這篇無換過新聖衣,所有在冥王篇中死去的黃金聖鬥士全數復活,連冥界三巨頭,潘朵拉都有復活,但睇完全篇都無講點解!?而這或許是為了要做到聖鬥士 & 海鬥士 & 冥鬥士三方合力共抗天界軍吧...?