Toysdaily 玩具日報

查看: 9542|回復: 12

[GUNDAM] V2 gundam assault buster 首辦 1/144 (送佢一對翼)

小弟第1次既FULL KIT首辦,N前既信鵝地牢首辦鋪,清貨時買既件,70個大洋,結果擺左N年先砌
V2 1/144本身太細隻,處理上有D位自覺未夠完美,但係V2係小時候一隻好鍾意既機(因為小朋友時硬會覺得新野有型D...) :! 完成左已經好好
配色方面唔做啞面,因為我覺得V2做型有一種CYBER既味道,所以做半光面,感覺CYBER D
製作上俾左少許可動佢,方便SET POSE,再上網RESEARCH做番部分水貼,另外思考一輪後,用最簡單快捷(應該係)既方法做番一對翼,等佢有番氣勢同自信

去相先~~

光翼做法,首先用半透明膠片CUT番個型出黎

用仿水膠漿(貴既白膠漿.....:oh: )塑番個紋

等干.....干完會全透明

最後加番2張製作中既半假組圖

THANKS~~!!!:64:

good tutorial:71:

V2 is a nice MS.
but my childhood was Zeta / ZZ:34:

what next?
nice job on the wings.  support.
good tutorial

V2 is a nice MS.
but my childhood was Zeta / ZZ

what next?
ygat2005 發表於 3-2-2014 08:04 PM

Thanks~~!!
其實我兒時都係Z同ZZ,電視做都有睇晒架:)
為左清晒屋企買落既存貨,禁止左再買新模型,所以到家下都未砌RG既Z
下隻應該會開國產既卡碧尼,不過唔會係短期內完成啦
回復 4# ccpbobby

國產既卡碧尼 is nice too. but doesn't pay the license fee:53:
嘩!咁有心機 配服配服
{:1_221:}
Ooq1/144+水貼,尤如完美主義者地獄

1�144首辨,尤如煉獄!

成隻好正,眼可以做好d!
回復  ccpbobby

國產既卡碧尼 is nice too. but doesn't pay the license fee
ygat2005 發表於 4-2-2014 09:32 AM

睇完本說明書都覺得佢出得有心機,雖然無LIENCE,但係玩家角度佢價錢又平好底玩
Ooq1/144+水貼,尤如完美主義者地獄

1�144首辨,尤如煉獄!

成隻好正,眼可以做好d!
accel 發表於 4-2-2014 05:39 PM

係呀,太細隻,本身間色已經好煩,砌到嘔血
眼因為太細,點到睛就算,我都覺得差左
好型丫!我中意!!
回復 9# ccpbobby

我自己係完美主義者,經常堅持每一part都要冇出界�花,冇理由成隻咁正,隻眼拉低左個外觀。不過你休息一兩日應該有心搞返好隻眼ge。

你真係好好心機
V2AB真係我的至愛{:1_221:}
回復 1# ccpbobby

以金色代替黃色
令作品有另一番風味呢

不錯的配色吧

而已大大set件亦很有心機
1/144的V2  真的是很精緻呀