Toysdaily 玩具日報

查看: 4266|回復: 21

[分享討論] Hottoys CEO 請你不要忘記你的發跡地- 香港

關閉 [複製鏈接]
其實12吋的Figure同普通玩具是不同的,玩家有要求亦是好正常

佢係真人比例的縮水版,所以大家會好detail咁去睇每一個細節,發現有問題一D都唔出奇,呢個亦係figure吸引之處.

我相信CEO係一個好有熱誠的人,但生產負擔亦好重,一年出十幾隻item,要起模,要EP(試產),要生產,要Q.C .......etc

好唔容易,亦係值得欣賞,我記得第一隻figure亦是9,10年前,在他之前鋪頭(地點為潮流特區地庫)買的.係Dragon的SDU,

仲係CEO D屋企人看鋪的(好似係佢阿媽).

近來亦發現貴司有多小問題,希望貴司能有以下改善:

1)鋪頭燈光太暗,對一些有要求的玩家,睇都睇得唔清楚,有問題,一定來換,寧可在鋪頭多check幾盒,滿意才取走

2)Ironman係好多問題,所以希望貴司在出ironman 5時 能準備一定的parts給客人更換,(如面罩),其實你在PS時,Q.C department已反映給你,

你在派貨前應準備一定數量的part給客換,Just in time(即換即走),你又唔需要開盒拆件,佢又快D取走,大家都好

當然,成個Body有事,拆唔到走,就真係要退廠,無計.

3)貴司的員工實在態度上已有改善,當然有一個半個例子(唔開名),雖然如似,但值得一讚

4)貴司鋪頭員工在處理一些事情上,老實是有出現一時一樣,不同準則的情況,個個都有D唔同

你應定好行政上的指引,比佢地去follow.

亦應清楚通知客戶,避免衝突.

香港其實係一個好好的試點,起碼大家同聲同氣

日本人對D細眉細眼野仲多投訴,到時成盒係咁退,仲煩

請你飲水思源,唔好忘記香港這個另你發跡/發達的福地

亦唔好忘記一班支持你有十年的顧客

完全讚同樓主,不過香港好多上左位既人同公司唔識飲水思源

其實ht已經好好,比香港客咁換野法,其他地區個d朋友都冇咁好福利
希望ht再注意一下qc,等d人唔洗再做驗屍官,員工又開心買野個個都開心
support:73:
你可能又就快比人lock post la!!
又出抽水post! :die:
頭像被屏蔽
小弟是一向是12”figure的狂熱人士,由我當年入了第一隻Medicom特警判官開始,我已入了12”深淵的不歸路,至於我第一隻HT是在當年總統商場買的疑似湯告魯思的F14機師,一路到現在大部份HT的12”我都有入(當然我也有入EB,Medicom,SS及一些細的本地自家品牌),其實我眼見HT對figure的執著,以致他成為12”的龍頭,我是很替候活高興,畢竟大家都是香港人,但隨著最近一些大大的遭遇,我覺得HT真正走入好多公司都會遇到的問題,以為自己是無敵,你不買大把人爭住買,最初都可能會係,但久而久之,一切也不是必然,始終顧客都是公司的收入來源,希望HT可就近日發生的事件作出思考及反省。
我不是幫HT做打手.....因為我都有買佢產品而中招(換左幾次同受過氣)

我有小小問題...當HT在香港開始賣第一年產品, 有無叫人可憐下佢, 幫幫手比口飯我食....
大家都系覺得人地產品出得好, 先開始買HT產品, 我買玩具或其它東西....都系覺得自己需要同鍾意先比錢,唔會覺得買人地的野系做"善事"同"幫到人".......
若果HT出來出去都系一D垃圾級數玩具.....大家又會唔會好像現在咁一樣有"善心"排長龍比錢佢洗幫下佢 "發跡/發達" ????

同埋我唔認同佢就算真系在香港起家...先要對香港玩家有責任, 今本打開門口做生意, 就應該要對買你產品的客戶負責, 咁系咪其它國家的玩家, 就唔洗理佢, 只要回佢一句....你都不是在我"發跡/發達"....的地方買家.....我洗Q理你呀
小弟是一向是12”figure的狂熱人士,由我當年入了第一隻Medicom特警判官開始,我已入了12”深淵的不歸路,至 ...
nose 發表於 19-3-2011 12:15 PM

希望佢地明白香港顧客是有一定的影響力
亦同樣需要得到尊重.
回復 1# mark12345
完全贊成CEO應該預備d part比人即換即走,甚至個別出售某d figure特別parts,就算拎時係無事,但玩爛左都有得買番d parts,又唔駛煩到HT又多舊錢賺,咁咪雙贏囉!
我不是幫HT做打手.....因為我都有買佢產品而中招(換左幾次同受過氣)

我有小小問題...當HT在香港開始賣第 ...
jedi 發表於 19-3-2011 12:19 PM

你都有你的道理,CEO成十年前已自己出figure頭,唔差的
其中一個我仲keep住,Sean Connery辛康納利
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
我覺得佢同成蟲一樣,睇唔起香港market,唔飲水思源,最後搵到錢,但都比香港fans憎