Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 今日香港連鹽都冇得買,癡晒線

喱段片真係百搭...
小櫻 發表於 18-3-2011 02:10 PM

一路睇就一路爆笑:DD  鹽焗雞!!!正呀:DD
頭先聽到消息話D人唔知驚乜,走晒去買鹽。D人都傻既,大陸D人係掃碘鹽唔係鹽呀,兩樣野黎架。係又掃唔係又掃 ...
stanley9 發表於 17-3-2011 13:43

呢啲咪就係而家嘅港人囉…用c眼嚟睇事實嘅真相:38:

唔知幾時開始呢班咩都搶嘅愚民會成為香港人嘅代表.... 呢區有幾多人有份參與?.....眼前所見無論中港澳三地盲搶嘢嘅人年老無知居多...當然亦有小部份年小無腦或想發災難財嘅人.... .....

上一代華人十居其九係文盲....十五歲以上人口中約有一億多萬名文盲或半文盲.....知識水平低....文盲比率係全世界最高.....香港老一輩亦大多是從內地來港....有幾多會係本地原居民呢?.....加上公民交教育遠遠落後於先進國家.....愚蠢行為相對當然比別國多.....

我都明大家所講嘅係一班無知愚民及奸商.....但香港人用詞真係好鬼懶.....身為中國人及香港人但常常以'中國人'及'香港人'(我已經講過'中國人'係代表一整個中華民族..當然'香港人'亦代表一整個香港居民)一詞代入事件中....但係如被外地傳媒去引述就會變成為所有'中國人'及'香港人'所幹的好事..... .....
我地成日講去'食麥當奴'一詞字面上相信外國人一定唔明解....怎麼把麥當奴叔叔吃下肚?.... 那當然是麥當奴漢堡飽啦.....呢d係本地人用詞文化...外國人唔明有咩所謂 .....但一些令人蒙羞嘅事件就真係要用詞清楚....用"香港愚民".."香港奸商"會否更好..你同我都受教育對此會有一點常識...唔希望被誤解為同一類.....否則所說的人是在自我羞辱.... .....

今日聽到新聞一則"盲搶鹽"一眾拿著鹽去退貨...... ......唔知呢班愚民會唔會醒悟...或下次會搶咩呢?
唔知幾時開始呢班咩都搶嘅愚民會成為香港人嘅代表.... 呢區有幾多人有份參與?.....眼前所見無論 ...
cartoon 發表於 20-3-2011 12:52 PM

退貨.......包鹽有問題就退得姐,而家係佢地有問題...:36::26:
好像到搶化裝品了