Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 今日香港連鹽都冇得買,癡晒線

唔知下次到乜呢
yugi 發表於 17-3-2011 02:14 PM

遲D又話吃鹹魚蒸肉餅/鹹魚雞粒炒飯:34:
商場派「抗輻射包」

【本報訊】日本輻射危機未殺到香港,但有市民開始搜購各類含碘產品「抗輻射」,也有大型商場以派發包括碘酒的抗輻射包作招徠。食物及衛生局局長周一嶽提醒市民,將碘酒塗在身上絕對不能防輻射,也不應胡亂購買及服食碘片,誤服碘片會引發俗稱「大頸泡」的甲狀腺腫等副作用。

塗碘酒不能防輻射

新鴻基地產宣佈旗下商場 apm今日起派發一萬份「抗輻射窩心包」,內附碘酒口罩便利雨衣等,又在其他 11個商場派發「防輻射健康攻略」,內附口罩綠茶茶包更指綠茶可抗輻射

對於坊間的種種抗輻射方法,周一嶽呼籲市民切勿盡信,其中將碘酒塗在身上更是完全無效,市民也不需考慮服食碘片。他解釋接近輻射源的工作人員,服食碘片後才工作,可減低吸收輻射,暴露在輻射後則最多六小時內服用仍有效。此外,內地城市如深圳、廣州、北京、杭州、潮州等地,民眾以為進食鹽可抗輻射,瘋狂搶購食用海鹽,超市貨架的鹽被搶購一空。

======================================

下次唔係口罩、就係綠茶...
回復 17# 小堅

好像不是免費派發,要買滿300蚊先有,限量1萬個,咁L大個集團發災難財,正P街:53::blame::angry:
可能係雨褸,
今個夏季最流行的應該是防核裝,三十幾度大熱天個個人都著晒雨褸水鞋,面罩咁出街.
諗下都壯觀呀!!!
回復  小堅

好像不是免費派發,要買滿300蚊先有,限量1萬個,咁L大個集團發災難財,正P街:a ...
bananaman 發表於 17-3-2011 03:03 PM

新x基 真係害人不淺...
睇咸碟..一樣可以抗輻射
老文 發表於 17-3-2011 14:45

呢個我同意:36:
就嚟話唔疴尿可以防輻射都分分鐘會有人信!:67:
身為中國人, 真係醜死......
新x基 真係害人不淺...
小堅 發表於 17-3-2011 03:07 PM

香港地產商不是人是公認的事實
今次佢又即場示範如何'不是人'了
全地戒嚴(鹽)...
專家: 嚴防輻射感染!
蝗蟲: 鹽防輻射感染!!?!!
呢個我同意
verywai 發表於 17-3-2011 03:16 PM

平時睇咁多﹐我地應該可以過去日本核電廠幫手啦:43:
.唉..羞家...
已經見到有部份 forum既post開始惡化到"哺乳類糞便"可以擋輻射:49:
已經見到有部份 forum既post開始惡化到"哺乳類糞便"可以擋輻射
chlycab 發表於 17-3-2011 17:17

咁d 狗廁所咪人山人海 :66: