Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: warxv

[吹水專區] 不如講講大亞灣

回復  太歲
果然係行走江湖多年的太歲兄,
你仲有無寫故事?
你的唔多忠實讀者上.
warxv 發表於 18-3-2011 10:31 AM

好耐無寫新故仔喇。
其實仲有好多係度不過未收改所以就無post。
睇見香港家下連鹽都搶呢D咁真實既事仲爆啦~~哈哈哈
都唔知邊度先係災區。
回復 16# 太歲
"都唔知邊度先係災區。"

因為地震影響,部份人腦內的知識水平下降,導致有大量無知露出表面,直接影響身體各部份做出非理性行為,而無知的連鎖反應影響範圍持續擴大中...
回復  太歲
"都唔知邊度先係災區。"

因為地震影響,部份人腦內的知識水平下降,導致有大量無知露出表面, ...
warxv 發表於 18-3-2011 11:56 AM

從呢次事件中既觀察我地可以知道無知係可以透過空氣傳染~
回復 18# 太歲
在網絡中傳播速度仲可以快30倍添!!
回復  太歲
在網絡中傳播速度仲可以快30倍添!!
warxv 發表於 18-3-2011 12:32 PM

網絡世界有好有唔好...
好處:傳遞得快...
壞處:難分真與假...
所以最後都係等自己分析...
回復 20# 小堅
從前有一個說法,如果有辦法知道這一刻世上所有發生的事你就是神.
現在是你如果能在面前如海的信息中找到所有真的出來你就是神.

唔好太執著神的意思,講呢兩句的人只是打個比喻.
至於網絡的好處絕不止傳遞快,
而壞處就更不止難分真假,好多時仲將人內心的黑暗面解放了出來....
大亞灣附近除咗係仙境外, 舊時係走私天堂, 不過我就好懷念去魚棚食海鮮...... 正!
回復  原罪
哈哈哈,都估到你有咁反應的了.

但告訴你,我寫這一段是因為對於自己的工作的,之後再想想其實 ...
warxv 發表於 18-3-2011 10:06 AM

我都估到d你想講咩…

香港其實算唔錯啦,起碼醒得快。癲左一日姐~
雖然我小學既外甥都睇得出食鹽係戇居…
我都估到d你想講咩…

香港其實算唔錯啦,起碼醒得快。癲左一日姐~
雖然我小學既外甥都睇得出 ...
原罪 發表於 18-3-2011 11:55 PM

講返主題如果大亞灣有事我地呢班香港市民點樣災區存活?
我地要點樣先可以脫離呢個災區?
如果真係發生.....
只要諗下七百萬人走唔到困晒係香港,
然後斷糧斷水身體發病,
邊境封鎖,
數以十萬計市民因核輻射污染而死亡,
市民災難性恐慌理智全失,
係飢餓與疾病中人性磨滅,
因輻射污染嚴重軍方無法救援,
用上空中無人運輸空投物資落地面後災民迅即一湧而上,
亦有部份災民開始手持武器略奪救援物資,
數以萬計災民瘋狂混戰,
屍堆處處腥血成河,
災區動物亦因糧食同疾病凶群而出,
係街道兩傍動物食屍體充饑,
災民見到動物亦上前捕捉,
雙方為求存活人獸互相撕下對方的血肉吞食,
係神智不清下亦開始有人以屍體充饑,
由於屍體好多開始腐爛食後出現食物中毒現象,
災民開始搜擸活人食其新鮮血肉,
會否變成現實版生化危機?......

回復 24# 太歲
看來你寫的故事仍然吸引.

有點誇張,不過已現在港人的質素,恐怕更誇張及非理性的行為也做得出也不算奇.
剛剛先跟老婆講起大亞灣的問題,以現在的情況看,因為當地的經濟太好了,核電廠恐怕唔到香港天文台測到有問題之前都唔會公佈任何事故的情況.這也暗示香港人知道時可能已經太遲了.
至於邊境應該就唔會封閉的,只不過有幾多人會在關口迫死倒是一個問題,再者深圳的人自己都要走,過到邊境又有乜交通工具可用?有乜野補給品可以找到??無可能指望有國人會接濟你的,徒步又無補給之下於已經污染的大氣中行幾日幾夜?只不過是過了一個鬼門關之後走進另一個地獄.