Toysdaily 玩具日報

查看: 3094|回復: 24

[吹水專區] 不如講講大亞灣

大亞灣風光如畫,境色優美,離香港不足50海里,去旅遊塔車塔船一樣方便,近年發展為國內的觀光及豪宅區.
而香港人對大亞灣這名稱比較有印象的可能是位於上面的大亞灣核電站了.但其實大亞灣之中除了有大亞灣的兩座核反應堆之外,核電站以北1公里外又起了的岭澳核電站就可能比較少人留意了.
大亞灣核電站1987年起建,1994年完工並開始供電,至今17年.由法國提供技術,英國提供管理方針,並由美國負責品質保証.但在興建期間已經有報導指工程違規記錄遠遠高於當時的標準.
至於供電至今發生了多少次事故呢?恐怕係一個謎...
去年5月有傳曾經有輕微事故,但先有指傳媒報導誇張失實,然後再否認曾經發生事故.
然後10月又再有輕微事故.香港曾經都有不少議員說要改善通報機制,又要加強透明度,然後仲會跟進云云...我少係香港未知後事如何??
但大亞灣跟香港透唔透明都好叫有通報機制,咁岭奧核電站又有無呢??呢一個係中電無份的核電站跟香港的通報機制又有無的??有無人可以告知??
就技術上岭奧的反應堆是COPY大亞灣的,主要分別除了功率較大及用上了較多國內開發的機組配件,總共有4座反應堆,2002年頭兩座開始供電,2012年第二期的兩座開始供電.

與其咁好興致拿別人國家的不幸來講,不如講講自己身邊的事情啦.我唔係香港,大亞灣離我更近,最適合的了..
頭像被屏蔽
回復 2# leo2004
哈哈哈,換個角度其實人人都係"死ING"中的,只差仲有幾耐先"死ED",確實唔洗太介意.
通報機制係差,因為所在地係大陸,有咩事故都要阿爺知道左
睇過啦先諗好唔好講出黎
正如雲南地震,消息封鎖晒
回復 4# chlycab
真實的情況可能跟一般人所想有一點點分別,當然結果可能差不多.
在國內如果有大問題而去到中央的,對於總理來說佢大可以公正嚴明的去處理用來建立威信,除非出事的官員係佢派系中的要員.
所以問題多是出在地方官員的欺上瞞下,老是想大事化小,小事化無.
如大亞灣我開首已經講那裡是國內的豪宅,旅遊區,當地的官員盡可能都唔會講核電站有事的,牽涉利益太大了!
呢一點才是最可怕的地方,佢地會因為無知及利益而犯下難以想像的錯誤....

都係果句:如果大x灣如果真的有事,我地係中招前係唔會知,因為有關方面會認為無問題或疏散幾百萬人不如隱瞞事故/嚴重性方便..(除非經非正式信息渠道/大量市民不適求診/其他國家測出再報導)
……
我唔想傾「問題」…
我想問下有無「解決問題」既方法?
個pk政府,細至救護車…大至核電廠…
佢地都無保障市民既生命或意圖…
見到佢亂Q咁發旅遊警示…

菲律賓一個痴線佬佢發黑色,地震海嘯、爆反應堆…
阿爺都撤橋啦…仲要幫手撤埋香港人。
我地既政府仲係局部發黑色…

人命係呢班所謂「官」既眼中…我真係唔知算d咩…
http://hk.news.yahoo.com/article/110316/18/n9ky.html

政變危險得過天災?
呢d反應就咁快?
我唔喜歡太爛口…但政府可唔可以做d唔會令人爆粗既決定呢?
回復 7# 原罪
方法我未想到.
不過在想的期間想到另一問題...
明知得到了也沒有結果但卻仍然不肯放手,如果說這一種不能理解的愚蠢.
那在一個明知不會有改變的地方卻每天吵著,鬧著要怎樣怎樣,那又是不是另一種愚蠢呢??
又如果一整天吵著,鬧著卻總沒有想過離開,這樣又是那地方的錯??還是那吵著,鬧著的傢伙錯????
旁邊個淡水鎮仲正, 風光如畫, 人間天堂
回復 10# april_hare
老江湖??知道淡水是人間天堂.
回復  原罪
方法我未想到.
不過在想的期間想到另一問題...
明知得到了也沒有結果但卻仍然不肯放手,如果 ...
warxv 發表於 17-3-2011 01:51 AM

我想…是我的錯。
我會開始學習媾鬼妹…嫁去外國。
回復 12# 原罪
哈哈哈,都估到你有咁反應的了.

但告訴你,我寫這一段是因為對於自己的工作的,之後再想想其實在TD也適用,之後之後再想想其實對香港是不是也一樣呢?
某程度上我係半離港狀態,十年來隔著邊境看香港感覺更荒謬呀!
不過到昨天之前我還是覺得香港好.昨天...

如果說謠言止於智者,那香港現在是否蠢人的天堂??
回復  april_hare
老江湖??知道淡水是人間天堂.
warxv 發表於 17-3-2011 07:02 PM

三沙一水豈有不知之理。
回復 14# 太歲
果然係行走江湖多年的太歲兄,
你仲有無寫故事?
你的唔多忠實讀者上.