Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[其他] Bandai Collection事業部公佈3月部份商品發售日變更

真係越黎越睇唔起自己同身處既地方及人.....:42:
希望日本快D好番,玩具呢D雖然係「重要」,不過都不急於一時啦!!!~~:65:
另外,入面無提及R魂,我見ASIA官網UPDATE左TAUBURN,但無V2=.=~
預左..做好緊要野先
冇錯!!希望日本快D冇事,繼續龐大嘅玩具事業:o
下一世有得揀的話,我都想做日本人...唔係話祟洋,而係對自己本身個國家感到絕望了
p_lam0730 發表於 15-3-2011 06:09 PM

在下覺得日本人某方面值得學習,但係如果因此便有此諗法有些不妥...如果咁諗,您地忘記左人地民族堅忍有責任感既精神,自已有問題,咪做好自己,教育下一代,感化批判社會不義囉...一代唔得,咪一代一代向好處改...用投胎之說黎發洩不滿都唔係辦法...(中華民族都唔係一無是處)
在下覺得日本人某方面值得學習,但係如果因此便有此諗法有些不妥...如果咁諗,您地忘記左人地民族堅忍有責任 ...
hehemimi 發表於 16-3-2011 07:43 AM

但睇住自己下一代(如有)長期生活係咁的環境之下,你點教都係冇用><始終香港人唔夠日本人團結...
在下覺得日本人某方面值得學習,但係如果因此便有此諗法有些不妥...如果咁諗,您地忘記左人地民族堅忍有責任 ...
hehemimi 發表於 16-3-2011 07:43 AM

好同意師兄所講;從來認為自己人做得唔好既地方,係應該做一d野去改變,唔係純粹一味批評、失望

或者舉個例:假如你個細佬/妹成績唔好,又成日講粗口,你覺得應該只係怨佢,覺得佢失禮同佢疏遠劃清界線,定係去教好佢?

擴大到民族、甚至作為「人」,我都覺得我地有義務做好自己,教好人地,影響人地。

我絕對認同日本國民既自律、秩序,遠遠係overall中國人之上。中國教育程度,始終仲係幾落後於人。但我唔認同中國人之中,就冇互助互愛既精神。

今次日本地震,我睇倒既係日本國民既良好素質,而知道中國人(包括我自己)應該學習改進既地方;唔係單單只係中國人不足之處,覺得失望就算。

恥為「中國人」既,我為你感到難過。等如有人怨自己窮,人人呻但唔努力。

「中國人」係點,你同我都有份contribute。共勉之。
好似話波多野結衣死埋...
下一世有得揀的話,我都想做日本人...唔係話祟洋,而係對自己本身個國家感到絕望了
p_lam0730 發表於 15-3-2011 06:09 PM

各地文化都有好有壞...
日本就算幾好都會有壞既一面[當然我都覺得日本好過香港
香港就算幾差都有好既一面
依加現實中我生存係呢個叫香港0既地方,雖然我往往覺得香港文化係差...但係我覺得就算係我都應該要學下"欣賞"佢好既一面:52:

另外希望日本人同埋成個日本都加油啦!
頑張&#12387;&#12390;&#12367;&#12384;&#12373;&#12356;,本人支持你地。

我覺得如果國家都可以做到:
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
日本人既禮貌•美國人既自由(當然唔可以放縱)•中國人不放棄既精神•澳洲既環保意識
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
相信世界是美妙的...
日本人太多唔開心同壓力...所以先會有自殺率高,精神病人多...etc既情況出現。
美國人又太放縱,因為佢地覺得自由已經係好普通既事。
中國人有陣時思想又太保守,冇自由,上年紀果代又教得唔好,咩都只係識搶。
希望第時真係每個國家都可以人人做得好。

不必一定要教好別人,但至少一定要做好自己本分就可以了。
好同意師兄所講;從來認為自己人做得唔好既地方,係應該做一d野去改變,唔係純粹一味批評、失望

或者 ...
呂品器 發表於 16-3-2011 10:31 AM

我好認同你對社會的睇法!!
我時常聽到人說!政府不好,身邊的事和人不好,祗會終日怨天怨地!其實當你改變不到其他人或事,堅持自己,對社會和其他人的良好行為和責任,努力教好下一代,便己足夠!就算其他人甚致全部人也為利是圖,起碼有自己不是這樣,對社會和世界也少了一個害群之馬,反而多了一個顧己及人的人便己足夠!!
希望日本快D好番,玩具呢D雖然係「重要」,不過都不急於一時啦!!!~~
另外,入面無提及R魂,我見ASIA官 ...
kkkiii0079 發表於 16-3-2011 12:51 AM
回復 13# dancouga

Not just HK....I can say TW/China would be the same ar...
Chinese people really need to take this as a wake up call ar, why Japanese can be that good this this way, and we are so bad....
好似話波多野結衣死埋...
tsurugiex 發表於 16-3-2011 10:54 AM

尋日睇新聞證實左了

或者 ...
呂品器 發表於 16-3-2011 10:31 AM

好欣賞大大你咁熱血,但好可惜你睇下而家個社會d人係做緊咩,我地有心的人想搞好社會,點知d蝗蟲不停黎搞破壞,連本身屬於我地的野都要俾晒佢地(唔係叫俾左佢地先,因為第陣時自己兩腳一伸都唔會得到返)

好了,唔講第二度,講返自己香港,你睇下我地做緊咩??自己人害自己人,將一d生活必需品炒到天價咁高,但d人仲要坐地起價,一d都唔團結,唔為自己更加冇諗過為下一代,政黨為左張票真係乜野都可以贊成/反對一餐,商人為左錢就炒完又炒,如果我地團結d,就多多少少會可以反抗,而唔係好似而家咁係網上咁"熱血"