Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[其他] Bandai Collection事業部公佈3月部份商品發售日變更

無錯,日本要加油!一切以重建及運送物資為先
頭像被屏蔽

今個月月底出的電童同凰牙都重未決定到買唔買好......
隻ooo又唔係太特別,都有d唔係太想入......想等下先

話說在FB流傳以下消息,
真確性不明,各位自己判斷
"特別消息一則 (有BB 既朋友一定要睇!!!!):
請各位媽媽留意在天水圍,元朗,
上水一帶已有人要收日本奶粉吉罐,價錢係20元一個,
如果連埋內裡張Catalogue就25元一個有幾多收幾多,多多都要。
收來做什麼.......? 自己諗啦!!!
大家掉奶粉罐時記住整穿個底或者用罐頭刀開小小~"

p.s.話說普通的行貨玩具不會有問題(在中國運過來hk)
但魂限的東西會先送去日本.....再運回hk.....
那如果日本今次核事故失控(希望唔好,全球都會好大鑊)
那這些玩具可能會有輻射(唔知道會唔會影響人體....)
那我們買回家不是會令家人中招嗎.......(當然你可以唔買)(也可能是我想多了......)
其實一些中左輻射的東西
輻射會唔會隨時間而慢慢消失?
hades無事??
回復  howareuuu

輻射會唔會隨時間而慢慢消失?
lhfsamuel 發表於 15-3-2011 07:52 PM

輻射係會慢慢衰變減弱... 不過只是無命等之嘛...

小櫻上
回復 19# goma1988

暫時官方話3月26出
但都真係要睇果到的實際情況
e家好多野都有可能會延期
下一世有得揀的話,我都想做日本人...唔係話祟洋,而係對自己本身個國家感到絕望了
p_lam0730 發表於 15-3-2011 06:09 PM

X4
其實呢次事件影響好多嘢
同我地貼身d嘅如,玩具,漫畫,game等等
大眾d嘅,海產,奶粉
特別d,電子業,av業
仲有經濟,旅遊業,出入口等等
根本咩都有影響,成個地球都會有影響
希望大大有返d危機感
就算有你想買嘅玩具返,如果有幅射...你入唔入...
or日元不斷上升,可能d玩具都十幾廿算...你入唔入...
東京如果有核污染...漫畫家走晒or 無晒mood畫連載...無漫畫睇
動畫公司運作唔到...等等
以後可能無海鮮食...無壽司魚生...
你諗吓,日本依家咁情況
你覺得當地d人仲有興趣將d錢用嚟買玩具咩?
有都留嚟旁身la, 仲買玩具嚟做咩...話晒佢地依刻真係前路茫茫
每刻提心#膽...俾著你置身日本,你都驚啦
擔心唔知幾時又地震...擔心唔知幾時突然核爆...
擔心核污染唔知會擴散到邊...
擔心親戚朋友嘅安全...
仲邊會幫襯玩具吖
如果佢地控制唔到核電廠...如果又嚟多次7級以上地震...
日本玩具呢類 非必要 又唔實用 嘅奢侈品...真係可以玩完...
講得太多...講遠左...
但呢d大家真係要正視
同真係要有危機感
香港人其實都幾自私,自己顧自己!
其實呢次事件影響好多嘢
大眾d嘅,海產,奶粉
特別 ...
聖鬥士JACK 參與/回復主題積分說明關閉
RE: Bandai Collection事業部公佈3月部份商品發售日變更 [修改]
高級模式

其實大家知又唔等於要吓吓講哂出來既
無講又唔等於唔知
上TD都係輕鬆吓姐
當然唔係話可以唔理現況淨理玩具啦
不過呢幾日相信大家都講唔少聽唔少,呢道都有不少關心既post
如果係呢道連講吓呢少少情報都要教訓........
咁大家上來做乜呢
不過都多謝你既好意:42:
魂限既野睇怕都係一樣
其實呢次事件影響好多嘢
大眾d嘅,海產,奶粉
特別 ...
聖鬥士JACK 發表於 15-3-2011 09:36 PM

Support!
其實以前讀書大家都知道日本太多潛在天災危機。
因地理位置於地殼斷層區,大地震及海兆隨時會發生,版塊陸沉及睡火山爆發也是時間長久問題。
不過核爆與輻射洩漏問題真是此了不及。
現在已不只是日本所面對的問題,已經是要全球關注的事。
現在大家真係要居安思危,珍惜眼前人,珍惜自己所擁有的玩具。
:67:大6成日話豬低B超過日本...唉十年後人民文化,民族水平都到5到日本依家咁.....浄係講排隊守秩序都有排攪....日本人會把最好給自己國民,而大6呢?!為咗利益可以毒害自己人什至下一代...唉...................................................
頭像被屏蔽
無錯,日本要加油!一切以重建及運送物資為先
Happy_treefd 發表於 15-3-2011 07:31 PM
:36: x3