Toysdaily 玩具日報

查看: 4626|回復: 27

[新聞] 大家贊唔贊成捐左個6千蚊?

司長曾俊華    前日宣布每市民派發六千元後,不少市民急不及待計畫如何使用該筆意外之財。多個團體藉機發起募捐行動,呼籲有餘力的市民,將全部或部分款項捐給有需要人士,對象包括內地貧困山區同胞、低收入家庭的大學生及長者等。正在出席「兩會」的港區人大代表和政協委員及城中商界人士,都紛紛表態會捐出有關款項。

繼有市民在網上發起,將政府向每人發放的六千元用作慈善用途後,陸續有機構「和應」。聯合國兒童基金會香港委員會希望各界善心人士,將政府派發的六千元捐助給各國在邊緣掙扎的兒童。該會指出,只要捐出六千元,即能為二百四十名兒童提供一周營養豐富的食物,為一千二百名兒童提供基本保健服務,或資助一百二十二名村醫接受專業培訓。

港大校友勸捐助貧學生

該會正向各界籌募善款,支持「中國兒童健康基金」在四川貧困山區涼山展開的工作,並指北非國家利比亞近日局勢動盪,需向公眾籌募五百六百萬港元,解決兒童及婦女的燃眉之急。耆康會則鼓勵市民善用政府派發的六千元,將全部或部分款項捐出幫助有需要的長者,支援機構推展的三項計畫,希望能吸引一萬名市民募捐。

一群港大校友亦發起「化混亂、為奉獻」的捐獻運動,號召港大校友、學生、教職員及全港市民,將政府發放的六千元用於有意義用途。發起行動的包括多位著名校友,如丁新豹、石鏡泉、朱裕倫、李麗娟、麥齊光等,他們認為與其將該筆款項用作消費,不如用作補貼各項急需款項支援服務及社群,呼籲有意捐款人士可以考慮捐款至港大旗下兩個基金,資助來自低收入家庭的大學生。

正在北京    出席全國「兩會」的不少港區人大代表和政協委員都紛紛表示,會捐出有關款項。身兼長實副主席的政協委員李澤鉅表示,他與家人會將港府派發的六千元全數捐出。至於公司高層會否將錢捐出,李澤鉅指應由他們自行決定。長實執行董事趙國雄稱會將六千元和退稅款項全數捐出。

自由黨基金作配對捐款

自由黨名譽主席田北俊表示,自由黨會呼籲二百多名黨員捐出六千元,自由黨的關懷基金會作出配對,捐出相同金額,幫助十八歲以下的清貧學生。

除了慈善捐款,商場零售業亦對六千元「肥豬肉」摩拳擦掌。新地租務總經理馮秀炎預期,政府派錢的消息將刺激三月的零售氣氛大旺,旗下apm商場生意可上升一成至一成半。新都城中心亦為即日消費達六千元或以上的顧客,送出二百元的購物現金券
區議員咁做我會覺得適合, 始終佢地都係食政府糧...
捐部份都會,其餘攞黎抵抗通脹:67:
頭像被屏蔽
我贊成,但我唔會:34:
頭像被屏蔽
我想問,有邊次啲錢捐咗後知道去咗邊?

十x年前華東、x年前四川,仲有每年東華之類,最後條數都係唔清唔楚,然後俾人中飽私囊
頭像被屏蔽
捐錢,我覺得有能力,應該間中幫下人既。

不過講開,今日有個機構係街邊叫人捐錢。小弟諗住捐廿皮比少少心意,點知佢話要捐就要package咁捐,好似最cheap都要百百聲。我問可唔可以one off 支持少少就算(加上小弟趕緊返公司),佢話因為行政費用,唔得。

我聽倒行政費用四個字,即走。
講真 有能力 我都會 但我真係無咩能力=-='
我諗 都係中高產先會諗捐吧..
捐50還可以既...
捐比我 ........
夜星閃 發表於 7-3-2011 10:09 AM

:x
捐錢,我覺得有能力,應該間中幫下人既。

不過講開,今日有個機構係街邊叫人捐錢。小弟諗住捐廿皮比少少 ...
呂品器 發表於 8-3-2011 12:15 AM

其實好多都係養肥了自己友,多餘錢先去救人,而且佢地既staff人數多到嚇死你
所以多年前捐了去汶川、玉樹後已經無捐,剛好呢次財爺派錢同當年捐出去打個和
我想問,有邊次啲錢捐咗後知道去咗邊?

十x年前華東、x年前四川,仲有每年東華之類, ...
bananaman 發表於 7-3-2011 03:51 PM

呢個都係面子派對,總理話就話捐十幾廿萬姐,其實只係百份一,即係一、二千
如果真係果個數,做幾年,醫院都起到一間
呢個都係面子派對,總理話就話捐十幾廿萬姐,其實只係百份一,即係一、二千
如果真係果個數,做幾年, ...
chlycab 發表於 8-3-2011 01:42 PM

又未必既,一間醫院既駛費都幾甘下...