Toysdaily 玩具日報

查看: 15643|回復: 32

[個人收藏] Super Mega Size RX-78-2 1/30 Scale - Pics heavy...

今日我想同大家分享呢個花我8年時間來完成嘅高達紙模。這紙模型是為慶祝高達20週年- Big Bang Project嘅其中之一嘅產品。喺結婚之前,已完成頭部,胸部同手臂。但係結婚之後就放低o左。
搬家時曾經考慮過不如扔掉,但係又唔捨得。到個女出世更加無時間。當Mega Size RX-78-2 面世,正在十五十六好唔好買時,突然想起自己都有,加上呢排破產,導致小宇宙再度爆發!

官圖嘅舊化外表好靚,但係實物當然無咁正啦。

終於完成這個比PG更有挑戰性嘅紙模。設計比例上我覺得唔錯,亦係當初吸引我買嘅原因。而且自己一向喜歡一個字 - 大!

所有黏合嘅地方都係用AA膠,貪佢快乾同堅固,但係有時都好"呢hea", 好在喺相唔係好覺眼。
可動性係0....0.1,我專登唔chi個頭,至少可以望向唔同角度。話晒都只係紙,唔敢郁太多,而且原設無預你郁。

個人認為後面睇型啲...

大特寫...

與PG同1/100大小比較。

咁嘅龐然巨物,唯有住天台。

事實上,佢係有個好朋友做伴!

你地睇,Zaku II 咁多曲線位,睇呢比RX78嘅難度高幾倍!大家祝我好運!可能到我抱孫時都未完成。。。

我攝影技術有限,燈光更係亂來,請大家原諒。
只因完成佢實在係十分艱難,所以出這post來做個紀念! 多謝各位。

大大開始試緊老虎大人既底線,D珍藏進佔櫃則:36:
好手功同心機,HK 太潮濕驚D 紙項唔住:69:
:71::71::71:

過程開心就係好玩具,支持大大!!!
Elvis Dai Dai 咁心水清,一定好有經驗!
Elvis Dai Dai 咁心水清,一定好有經驗!
Shiro 發表於 1-3-2011 04:51 PM

which side:^
大大開始試緊老虎大人既底線,D珍藏進佔櫃則
好手功同心機,HK 太潮濕驚D 紙項唔住
elvischoi 發表於 1/3/2011 16:48

I am afraid of the mold in Spring and dust in Summer.
If  I were you, I will not expose this in open area.
頭像被屏蔽
未出 1:30前是有出個另一更大呎吋, 好似 1:20
我砌了高達(10年前, 用了1个月(每日hea 1-2鐘, 用白膠漿黏) - 4呎高, 可惜當時未有DC, 無影相....too bad.
仍有1:20 紅彗星在手 ....
真係好大隻 :shiny:, 我一定冇咁好心機慢慢用膠水黏再加上放咁大隻野係屋企一定比大人掉左去廢紙回收箱 :31:
所費時間不菲啊...
wa, 2 ikea box, nice photo:$
Very nice work.  Support:71::71::71:
心機之作, 支持! :handshake::71:
外型吾錯, 仲好大隻! :$
幾正窩:71:
:71:
:77::77:
long time no Chat la , shiro !!:DD