Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] ..............................................................

應該咁講,你想有咩退休生活好大程度影響你幾時退休
回復 29# warxv
還好身邊有D已經無晒鬥志的人版係到提醒自己,唔好變成佢咁,唔好變成佢咁....
:71::34::77:
我同樓主same age, 不過就有排都唔可以諗半退休,一來係投資低手二來收入不多三來因為家中有小孩剛出生
...
Hiroakiming 發表於 4-3-2011 09:37 AM

''三來因為家中有小孩剛出生'' ~~ ching congrat , 我喜歡小孩, 我都希望有自己小孩 , 過人生新的階段, ching, 我羨慕你..
我同樓主same age, 不過就有排都唔可以諗半退休,一來係投資低手二來收入不多三來因為家中有小孩剛出生
...
Hiroakiming 發表於 4-3-2011 09:37 AM

''一來係投資低手'' then u need to study more books instead of watch too much toy thing la  ( i read much when i entered  stocks market , but i found that 90% stocks book are useless):35:
回復  立即註冊1
LUCK唔LUCK就兩睇啦.
你有無聽過以前埃及起金字塔時在D奴隸後面鞭策佢地個人,其實係D奴 ...
warxv 發表於 4-3-2011 08:44 AM

''以前埃及起金字塔時在D奴隸後面鞭策佢地個人,其實係D奴隸夾錢請的...''   ~~多謝你分享這故事 , 幾特別 ...
回復  立即註冊1
LUCK唔LUCK就兩睇啦.
你有無聽過以前埃及起金字塔時在D奴隸後面鞭策佢地個人,其實係D奴 ...
warxv 發表於 4-3-2011 08:44 AM

''自己係無壓力下主動搵D野做,一來都叫對得住份糧,二來唔好比自己變廢人其實唔易呀!'' ~~事實上無壓力的工作都幾難有 , 即使你是老板....that is why i said u are so lucky to have a no pressure job
應該咁講,你想有咩退休生活好大程度影響你幾時退休
chlycab 發表於 4-3-2011 11:20 AM

''應該咁講,你想有咩退休生活好大程度影響你幾時退休 '' ~~如果你想要有奢侈生活 , 金你要add oil 儲蓄 la{:3_131:}
回復  warxv
還好身邊有D已經無晒鬥志的人版係到提醒自己,唔好變成佢咁,唔好變成佢咁....
AMAZING_MIGHTY 發表於 4-3-2011 01:00 PM

nice to meet u {:3_144:}
人 , 有時走得太遠 , 而忘記自已為何而出發 .

人 , 在追求生存、快樂的過程中 , 就努力去打工 , 賺錢 .
賺到足夠生存的錢之後 , 還不斷在追逐名、利 . 到在一個階段 , 追逐名、利就成為人的目標 .

人 , 這時已經忘記左佢原先要賺錢的目的係乜 .

快樂 ,已經被放在腦後.
78.
S20081997 發表於 3-3-2011 11:31 AM

:66:

回復 40# Panzer

i think S20081997 ching is 1278 :34:
回復 33# 立即註冊1

其實唔駛羡慕:(不過照顧小孩絕對係非常勞心勞力, 尤其係老婆俾你嘅壓力會越來越大,
包括玩具,因為要reserve空間俾細路......:die:
回復 34# 立即註冊1

Thanks so much for your advice!!
回復  立即註冊1

其實唔駛羡慕不過照顧小孩絕對係非常勞心勞力, 尤其係老婆俾你嘅壓力會越來越 ...
Hiroakiming 發表於 5-3-2011 09:56 PM

may be i am bad luck la, some of my ex dun want to have BB , and some of my fds still not marry ( me too , same age with us ) ....so i think u are lucky la
may be i am bad luck la, some of my ex dun want to have BB , and some of my fds still not marry  ...
立即註冊1 發表於 5-3-2011 10:35 PM

How many "ex" do u have? Ching:(