Toysdaily 玩具日報

查看: 3397|回復: 11

[玩具攝影] 試新紙,SHF THE NEXT修卡拉打

買左張金色硬身底紙,隨便地搵隻未開既玩具黎試影

最鐘意呢張:)

上架:)

小總結:
用金色既紙影金色主色既玩具好似唔係太岩咁,反而影出黎果陣,個影仲好睇過主體:ice:

Shf修卡拉打本身合格,造型簡單,不取巧,不過頭部可動幅度不太大,想做出『Rider Kick』時,頭部做唔到向側微斜下既動作,結果最後無做到

SHOCKER RIDER係我第一隻的SHF呢~所以不知道為甚麼地很有愛.........:35:
不太同意呢~大大
金色卡紙反光漸變色不錯
可能大大用DC既閃光燈太重~
令紙身反光過多,所以當你放棄反光...就出現物體太黑情況
我建議~加柔光罩在閃光燈上/用枱燈打光(加上牛油紙抵消光源太強)
這樣~後面的金色紙不會太光太鮮艷~
而出面主體亦突出
我認為尾張金色的威力最突出, 效果不錯,
Rider Shocker既金色同背景顯得更有味道~
唯一不足處~是右手邊的紙痕~
去PS一下就可以了~

真心討論...T^T...
不喜勿插
不太同意呢~大大
金色卡紙反光漸變色不錯
可能大大用DC既閃光燈太重~
令紙身反光過多,所以當你放棄反光. ...
mr406aa1 發表於 24-2-2011 02:51 PM

非常感激大大賜教:64:我影相較執著於自然,因為只有不經PS既相,才能得到真正既評價與確切地知道需要改進既地方。

mr406aa1大大如此真誠地賜教,小弟感激不盡:64:
非常感激大大賜教我影相較執著於自然,因為只有不經PS既相,才能得到真正既評價與確切地知道需要改 ...
zzMANzz 發表於 24-2-2011 02:57 PM

那你就要小心背景紙的折痕啦~
不是賜教~多多交流~多有進步~:71:
Brother Man, good trial.  :)

Just sharing, posing is important for photo taking and u can pay attention for it. And, flash is not recommended and using tripod is a must for toys taking!  :)

Look forward to your improvement here!  :)
那你就要小心背景紙的折痕啦~
不是賜教~多多交流~多有進步~
mr406aa1 發表於 24-2-2011 05:26 PM

知道,再次感謝:64:
Brother Man, good trial.  

Just sharing, posing is important for photo taking and u can pay att ...
Douglas.M.Saint 發表於 24-2-2011 05:55 PM

多謝德哥,不過我發覺自己真係唔太穩定,到而家都未完全掌握或者拎實一種方式去影玩具:DD
:71:
Shocker拉打的確係好物黎!!!
Brother Man, good trial.  

Just sharing, posing is important for photo taking and u can pay att ...
Douglas.M.Saint 發表於 24-2-2011 05:55 PM

落Flash都得既~用引閃~
XD大大講左個重點就係~要落腳架
support!