Toysdaily 玩具日報

查看: 4456|回復: 24

[新聞] 政府注資強積金 每人六千

財政司    長曾俊華    宣布,向所有擁有強積金    的市民,一次過派發6000元,注入他們的強積金戶口。

曾俊華在財政預算案中表示,為增加強積金和職業退休計劃成員的退休儲蓄,建議為所有在今年2月23日已成為強積金計劃或職業退休計劃下,受香港《僱傭條例    》涵蓋的成員的人士,向他們的強積金戶口一次過注入6,000元。

他指,這次的注資建議不設收入上限,希望協助更多市民為退休作好準備。這既不會增加通脹壓力,也是政府現在財政上可負擔的。

他表示,已經為這項措施預留240億元。財經事務及庫務局    稍後會公布詳情,積金局    會協助執行注資工作。他希望在2011至12年度內,開始向有關的強積金戶口注入款項
咪玩啦!一人派六千蚊會有通脹壓力!
基金佬咁就袋左2-4億
咪玩啦,六千蚊放向強積金,咁幾時先拎得出黎用,咁個d 等錢洗既又點解決燃眉之急
你派錢咪派現金law,六千蚊一覺唔該六十歲拎個時都蝕左啦:*
變相注資俾D基金公司去玩弄個市
咪玩啦,六千蚊放向強積金,咁幾時先拎得出黎用,咁個d 等錢洗既又點解決燃眉之急
你派錢咪派現金law,六千 ...
elvischoi 發表於 23-2-2011 08:42 PM

非非非常同意大大說法。。。。可說是廢預算案。。:53:
俾6千蚊現兜兜我去買玩具好過:x
女馬白勺

我寧願佢唔派,好過益基金佬。
退休金人人送$6000
基金公司先賺 2.4億
2011年02月24日
(7人)瀏覽人次:12,467 回應:0 Facebook Twitter 轉寄朋友 文章回應
【本報訊】政府預留 240億元,計劃明年第一季前向所有昨日或之前已登記參加強積金計劃或職業退休計劃的人士,每人注資 6,000元退休金,預計超過 300萬人受惠,即使打工皇帝亦享相同待遇。打工仔要待 65歲才能提取供款,基金公司卻立即受惠,就算每年只收取 1%管理費, 2.4億元已袋袋平安。
曾俊華在 08年度預算案也曾向月薪低於 1萬元的員工注資 6,000元強積金,當時有 140萬人受惠,今次政府加碼,注資建議不設收入上限,令受惠者大增至逾 300萬人。
女馬白勺

我寧願佢唔派,好過益基金佬。
呂品器 發表於 24-2-2011 08:37

x 2 佢而家咁本上就係明益d 基金老, 班肚滿腸肥基金佬就坐係到即穩袋2.4億, d 連飯都就黎冇得開既人就要等到65 先有得洗, 可能未到65 已經餓死 :53:
建議改標題:

政府注資強積金 蟻民帳面六千 基金公司即時2.4億
你派錢咪派現金law,六千 ...
elvischoi 發表於 23-2-2011 08:42 PM

有冇計埋..?

Currency通貨

Inflation

第一個問題 inflation rate 係正數時候先係代表經濟增長緊,如果負數咁經濟都唔係增長緊,咁咪等同經濟係經歷緊一個衰退囉,咁係衰退時咪叫通縮Deflation

第二個問題 negative inflation rate點解唔等於 diminishing inflation ,下跌緊ge

inflation 先可以叫 diminishing inflation ,但係當個 inflation rate 係負數時已經叫做 deflation 仲點叫係 inflation

Diminishing inflation 只可以形容個經濟以一個較慢速度增長緊,而果個速度係愈黎愈慢ge速度。如果係負數時已經唔叫增長。

「通脹」全稱「通貨澎脹」(Inflation),指整體物價(Price level)上升;

「通脹」全稱「通貨數縮」(Deflation),指整體物價(Price level)下降;

一般而言,只有經濟有增長時,物價才會上升,即出現通脹 (也有例外,如滯脹,但在此不累贅),所以輕微的通服是經濟增長時期的正常情況。 通脹時,薪金、股票、房地產等均會上升,市民收入或財富多了,自然願意消費及投資,從而刺激經濟增長,所以通脹對經濟是好事。 但過高的「通脹」亦不利經濟,所以輕微通脹是對經濟最好。

相反,只有經濟差時,物價才會下降,即出現通縮。通縮時,會出現減薪、股市及樓市下挫,市民收入或財富減少了,自然不願意消費及投資,無法帶動經濟增長,所以通縮不利經濟。

總括而言,輕微通脹是對經濟最好。

通脹

在經濟學上,通貨膨脹意指整體物價水平上升。一般性通貨膨脹為貨幣之市值或購買力下降,而貨幣貶值為兩經濟體間之幣值相對性降低。前者用於形容全國性的幣值,而後者用於形容國際市場上的附加價值。兩者之相關性為經濟學上的爭議之一。

通貨膨脹之反義為通貨緊縮。無通貨膨脹或極低度通貨膨脹稱之為穩定性物價。

在若干場合中,通貨膨脹一詞意為提高貨幣供給,此舉有時會造成物價上漲。若干(奧地利學派)學者依舊使用通貨膨脹一詞形容此種情況,而非物價上漲本身。因之,若干觀察家將美國1920年代的情況稱之為「通貨膨脹」,即使當時的物價完全沒有上漲。以下所述,除非特別指明,否則「通貨膨脹」一詞意指一般性的物價上漲。

通貨膨脹之反義可為「通貨再膨脹」,即在通貨緊縮的情況下物價上漲,或緊縮的程度降低。也就是說,一般物價水平雖然下降,但幅度縮小。相關詞為「通貨膨脹率減緩」(en:disinflation),即通貨膨脹上升速率減緩,但不足以造成通貨緊縮。

通縮, 通貨緊縮

歐文•費雪首次提出債務沉積-通貨緊縮鏈,成功地指出經濟波動的主要原因在於中央銀行貨幣供應不足,造成了企業債務沉積,進而造成全社會的通貨緊縮與經濟危機。

中國學者李紀兵將通貨緊縮的原因歸結為:

1.稅收制度;

2.利率制度;

3.準備金制度;

4.物價管制制度;

這些制度都把社會本來就有的貨幣抽干到國家手裡,從而造成了社會自身貨幣的緊缺。除此以外,人類生產能力的擴張,也需要貨幣數量隨之增長,產生相對的通貨緊縮。
學者派固然有佢既理論,但始終只係理論

One off 一人$6000, 經濟會過熱?

有幾多人會即刻拎左$6000洗哂佢,有幾多人只係收起大部份應急?

有幾多人只係feel good,生活如常?

就算呢個月通脹左d,下個月莫財,想洗都洗唔起。點脹?

個個月多$6000我就信會加劇通脹。

但我相信有d人多呢$6000,可以舒服少少。買個新書包比個女,同個仔食餐麥當勞。咁真係會通脹?

投資市場多廿幾億,會唔會過熱?
有冇計埋..?

Currency通貨

Inflation

第一個問題 inflation rate 係正數時候先係代表經濟增 ...
Delight986 發表於 24-2-2011 12:15 PM

copy一堆理論出黎無意思,唔知你想表達咩

班基金經理攞筆錢(唔知可唔可以用晒240億,定係手續費果2億幾)可能用黎炒期貨、高風險投資產品,賺左就佢地,虧損就我地,反正佢地都唔入肉,到時通脹分分重勁過每人派6千
非常同意 呂品器大大嘅講法 :
1/ 我寧願佢唔派,用筆錢去起多D老人院, 加多D床位。稅,我交咗就係俾咗社會,就係想佢用落社會有需要嘅地方度。但加入強積金只係利益輸送。
2/ "feel good" 因素,就算2000蚊cash, 都可以令香港人開心啲,聽落好似唔實際但其實對民生經濟非常重要。好記得當年法國攞世界杯嗰排, 唔單只法國人對政府投訴減少咗,,經濟都話好咗,,呢個係feel good嘅重要性。