Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 超合金魂 宇宙大帝

官圖 :42:
帥啊.一定要買啊
不買太對不起我自己了XDD
似乎真係對腳transform做拳頭!
http : / / tw.myblog.yahoo.com/howza-life/article?mid=32166
留意ap_F23_20101115010437817.jpg左上角果張圖紙!
合體之後膝頭好似郁唔到咁嘅

===delete===
真係買唔起.... 唉!! :42:

金毛獅王有對腳仔在背面FING來FING去,引來不滿
今次空雷王腳板拆走,腳背冇晒多餘物件,又引來不滿
所以,點做都唔可能100%滿足任何人要求

http://www.youtube.com/watch?v=Jdt2utMUAb8
又一次用Youtube畀各位重溫其合體過程 (00:49)
原作中空雷王腳板係反向後方,射出收納在中的雙腳套,之後鏡頭一轉就消失左.......
實在好難介定玩具是否忠於原設定

其實70,80年代好多Anime Robot的設計都唔可能如實做出黎
要美觀跟可變兩面兼顧,真的不易為.
呢隻野何止收貨,買2隻添呀!

個人最感興趣其實係把劍,相信好難收入戰機對翼,想知BANDAI會點玩
其實點睇都似係將大帝前臂連拳頭收藏入空雷王小腿入面
一D都唔似用腳掌變拳頭...........
SHOCKER 發表於 26-2-2011 09:46 AM

今次的設計有改動,拳頭不是收在腳板"當中"
而是垂直插在腳板上方,合體時,空雷王腳板連同拳頭垂直向下拉出
拆走拳頭,拳套有個暗格,180度將拳頭轉出來

此設計有一個好處,腳板成為拳頭的收納底坐,底坐部分本身有關節扭動,可以微量郁動
插入空雷王小腿後,即可令小機械人多了一個腳板關節
相反如果跟原設定,拳頭會因為空雷王腳板過短,限制了大拳頭的長度,可參考舊版合金
拳套很短,令宇宙大帝雙手變短

不過從對上一條YAHOO LINK內的圖片所見,BANDAI真係可能會準備多一款全變型拳套
個設計係做得到,只是變拳套時會厚,變腳板時有一點點不美觀,但如果成事又真係設計得好精妙
(究竟今次公開呢套係美觀先決配件?定係先前的設定取消左??)

自己覺得拆件玩都冇問題,有美觀/可變兩種功能性套件就加好
最重點係腳板飛走後,有冇一個空既空間收納於機械人體內
像舊版合金掛在大腿後就真的接受不了
希望有個更好空間收納
似乎真係對腳transform做拳頭!
http : / / tw.myblog.yahoo.com/howza-life/article?mid=32166
留意ap_F ...
csklho 發表於 28-2-2011 12:13 PM

你睇真d幅圖,其實係將大帝既拳頭+手套收藏喺空雷王既小腿入面
老實 心口個V+背翼+前臂我唔信可以變到出黎
頭像被屏蔽
soundonly 發表於 28-2-2011 10:26 PM
呢三樣野本身都係之後安裝上去架...
soundonly 發表於 28-2-2011 10:26 PM
心口個v + 背翼係唻自一部戰機,唔係變出唻架:(
前臂係收藏喺空雷王腳底 + 小腿入面,唔係變出唻
必入!!情意結大過天!!
超獸,黃金,六神,大帝
細個買唔到ge玩具,終於大個買返晒!!!