Toysdaily 玩具日報

樓主: dogjumpjump

[個人收藏] 終於完成1:6 索馬里場景 比Deltra force企下 (Black Hawk down rescue squad)

頭像被屏蔽

回復 30# ledmirage3100

回復 30# ledmirage3100
謝謝建議:71:, 裝備方面我都正在改善中..

boot真係最難搵, 以前都有d似似地, 但係膠鞋唔想用, 最近出果d係正, 當然款色係太新, 你知啦, 最近多數出近幾年戰爭多...

<----好似呢隻, 真係接受唔到...

我寧願揀對靚仔, 黑色boot唔想用, 又唔想&#30528;膠鞋, 所以咁... 不過如果大大見到邊有好&#22050;, 或淘&#23453;有, 比條link睇下

我估你都有留意我只有一隻用有腿板o既drop-leg hoster, 另外M4果隻係用返當時用的布質 hoster
就係淘&#23453;個賣家得一個, 所以另一隻粗粗地用住有腿板o既drop-leg hoster, 不過已在淘室訂緊返來, 好快可以update返
回復 31# dogjumpjump

舊款布制 desert combat boots (即是BHD 裡面 Ranger著果對) ACE 同 Toy Soldier 都有出過, ACE 個型靚d不過比較難搵, 硬要說的話最近出左個現役意大利兵都係用類似o既boot, 不過隻色差少少, 可以試問雞旺二樓, 佢有拆果隻.

Toy Soldier 果對因為個代工出左好多散貨, 好多地方都有, 可以問下雞旺二樓, 煙屎一樓, 銅鑼灣16樓等等~~

至於specfigure 裡面個 D-Boy 應該係用左後期o既 desert combat boots, 好似話特種部隊會優先試用. 果對就好多牌子出過(ACE, TS, SS), 不過我冇咩留意, 有興趣可以四圍問下~~
頭像被屏蔽

回復 32# ledmirage3100

Thanks!!

Toy soldier果隻實在太粗糙... 買唔落手

我找過, 係唔係呢隻??  只係隻色差少少, 可能要自己染返白D...

呢隻幾好,

呢隻,OK 不過係美國...

呢隻都唔錯,

仲有呢隻

回復 27# dogjumpjump

dogjumpjump大大,小弟今日都買&#21655;呢種沙油,打開見到好杰,請問駛唔駛用開油水呢?要用邊隻呢?THX!
頭像被屏蔽
回復 34# borisasf

係好杰的,
其實唔洗開油水, 我直接用, 都可以好均勻, D沙分佈好平均..
如你要開油, 可用 星星水性X-20A開油水,

或你想改色, 也可用水性油改色.

回復 33# dogjumpjump

93年美軍應該是用緊呢種, 是為美軍第一代沙漠戰靴

個cutting改自越戰Jungle Boot, 鞋底係Jungle Boot巴拿馬底

資料可以睇下面條link
http://www.olive-drab.com/od_soldiers_gear_desert_boots.php

美國呢對最似樣~~ 個底亦似是巴拿馬底

file:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngfile:///C:/DOCUME%7E1/ADMINI%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png

之前我話現役意大利兵就是下面呢對, 實物隻色更綠, 而且個底唔係巴拿馬底 (雖然幾似), 唔想煩可以頂住先

TS 係差少少, 始終係早期出品, 不過係鞋頭塞返d紙巾應該會好d

其他你貼果d都係2000年後配合新制服o既產物

睇番spec figures 4, 佢都好似有話因為入手困難, 係用另一對頂住先, 考證方面就....(日文程度有限, 如有曲解請諒)
頭像被屏蔽

多謝晒, 睇下可唔可以訂到美國果隻... 不過相信運費都唔少...

另找到這隻也很像樣

睇返movie, 救black hawk 果兩個sniper,  其中一個隻鞋又好似有d唔同

回復 37# dogjumpjump

TS 多年前產品o既gear list, 裝備基本正確, 希望幫到你:

Delta Sgt. 1st Class -Jeff Sanderson

Accessories & BDU:
-3-Color Desert customized BDU Jacket & Pants with tan Tee shirt & Belt
-BLK Knee Pads 1 pair

Helmet & Google:
-BLK Half-cut Protect helmet
-BLK Oakley style google

Body Armor & Vest:
-BLK PT Body Armor
-BLK Customized V-1 vest with BLK Duty belt

Pouches & pack:
-BLK SAS style hostler x1
-BLK Escape and Evasion pouch x1
-BLK Quad Pistol Mag. pouch x1
-BLK Frag Grenade pouch x2
-BLK Smoke Grenade pouch x2
-BLK ABA Radio pouch x1
-BLK Shot Shell Holder x1
-OD 1QT Canteen Pouch w/h 1QT Canteen x1
-OD LC2 Compass/First Aid pouch x1
-OD LC2 Buttpack x1
-OD 1QT Canteen Pouch w/h 1QT Canteen x1

Radio:
-MX300R radio with headset

Foot wear:
-BLK Adidas GSG9 boots 1 pair

Weapons:
-M723 Carbine with Tactical light, Mount, Aim-point red-dot sight & Sling
-M870 Shot Gun with Bunji Sling
-M1911 Pistol

Patches:
-Full Color US flag x2

Magazine & Grenades:
-M16/M4 30rd Magazine x10
-M1911 Pistol Magazine x4
-Shot Shells x6
-M67 Grenades x2
-M18 Yellow Grenades x2

1x 3 Color DCU (Modified Pockets)
1x T-Shirt (Tan)
1x Rigger's Belt
1x Flag Patch (Embroidered Yellow Edge)
1x Knee Pads
1x Holster (Fabric) w/92F Beretta (DieCast)
1x Head Set w/Pouch (Adjustable)
1x Web Belt & Y-Harness (Fabric)
1x Butt Pack (Fabric)
1x Protec Helmet
1x Goggles
1x Adidas Boots w/Laces (Black)
1x PT Armor
1x BHI Chest Pouch (OD)
1x M4 (Weathered) w/AimPoint Sight, OPS Style Silencer, and Sling
2x Canteens (Fabric)
4x M16 Ammo Pouches (fabric)

套戲其實都冇跟足真實, 巴打如果有心玩, 跟套戲又得, 跟真實又得
軍事世界其實咩都有可能, 最緊要唔好著得太未來

:34:我o既hard disc果然係一個寶藏, 分享下電影拍攝現場照:

真實的D-Boy 索馬里1993

厲害~~分享成品之餘重有埋教學~~:71:
頭像被屏蔽
回復 40# ledmirage3100

多謝晒呢位大大, 同埋上面提供圖片幾位大大, 圖片很有用,

我正常更新裝備, 很有參考價值
整唔到囉
正圖參考, 好想 d 個 mahone
頭像被屏蔽
套戲其實都冇跟足真實, 巴打如果有心玩, 跟套戲又得, 跟真實又得
軍事世界其實咩都有可能, 最緊要唔好著得 ...
ledmirage3100 發表於 25-2-2011 03:13 PM

好有參考價值,小弟都save起佢先。

謝謝!