Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: zetman

[詢問] 有包雪梨紙,全新雙膠紙FIGMA YUI一問...

當年我買saber果時第一日買果堆都有多係雙膠紙
最重要係隻玩具無任何損壞咪得囉~~
凡事總有第一次既經驗~以用幾百蚊黎換過教訓已經算抵~~
喱位先生... 睇怕大家點講你心裡都有條刺嫁喇... 唯有配合一下吧...

對!... 所謂「雪梨紙」也可以買來重 ...
小櫻 發表於 16-2-2011 08:41 AM

XDDDD 好文不妨一推再推
我也配合一下:

的確,有人會在 check 件時小心翼翼咁拆雪梨紙拆盒拆膠紙 (我就係咁既人),而相信不少人手藝高超做到拆完再貼仍然不留痕跡 (其實小弟能夠做到), 當然, check 件之後覺得唔滿意就放上網賣就一點也不稀奇 (但我唔會咁做,因為我係外盒睇過無問題先至會走去拆盒)

而賣家講都唔講點解會有雙膠紙呢種做法真係值得商榷,因為唔係個個都會咁留心呢 d 細微野,尤其企係地鐵站人流咁多既時候就唔會有人咁花時間去鑽研呢 d 細小而咁重要既事項

而我相信日本既 qc 係生產過程能夠做到 100% 唔會有問題先出廠,呢個係日本人既根性,佢地係唯美主義者,亦愛尋根問底

若果真係因為呢樣野而令到自己心裡有條剌的話我建議樓主俾負評人地,而賣家係應得既,因為佢無做好份內事
閣下那盒由依... 已經給上一手(可能不止)... 開過出來... 並向她做盡各種各樣的事情!... 包括... ... 之後舐乾舐淨放回盒內... 找張可能使用過不知多少次的雪梨紙包起... 然後放到網上聲稱全新未拆等閣下來買...

各種各樣的事情…… :shy:
首先感謝各位大大回覆:64:
小弟受教了

小弟仲有好多奇怪同討厭嘅心態要改善:79:
下次唔會再出呢D無聊帖麻煩大家:64:

謝謝~
我玩過了,有意見嗎?
首先感謝各位大大回覆
小弟受教了

小弟仲有好多奇怪同討厭嘅心態要改善
下次唔會再出呢 ...
zetman 發表於 17-2-2011 02:17 AM

Not a bad deal and hope can see more sharing from you later!  :)
喱位先生... 睇怕大家點講你心裡都有條刺嫁喇... 唯有配合一下吧...

10000 條刺 :49:
應該冇野既
我覺得應該廠商qc而已
如果係有心fake你既
除左外面包返張全新牛油紙之外
就應該用風筒吹返起埋條舊膠紙啦
何況我覺得呢d圓形膠紙唔係度度有

我自己買過一盒figma一盒nendoroid都有過咁既情況
但內裡完全唔似有開過既
所以我覺得冇事既:)

小櫻講得妙喎!如果要大大比多d錢去買條未開過嘅膠紙, 大大考唔考慮吖?多咗嗰d錢分分鐘夠大大你買多十卷八卷膠紙喎, 大大唔好咁介懷喇, take it easy, ok??

回復 20# zetman
OK,見你人品好,講其中一個雙膠紙的可能你知.
客人QC驗貨.
試過有更過癮的是第一次QC抽樣唔合格,第二次再驗就是問是不是全部貨都已經雙膠紙的,如果唔係佢唔驗.所以必要時為左令D QC驗得安心,驗得放心第二次驗時會係唔係都貼多貼膠紙上去的.

當然件野本身品質OK,一次就QC PASS更係唔會攪D咁野攪啦.
唉~~~尼d 問題一個月一次/多次......我以前朋友開過玩具店, 我成日都係入打座的....佢來的貨一開箱已經係雙膠紙的啦!!
即係話...新貨已經係有尼個情況...但亦唔排除有px會開左比人睇再貼返...不過買果陣小心d...但我可以講..雙膠紙唔係一定開過

如果唔信的朋友...我有辦法同你解開尼個心結.....係度講埋都唔怕

拎20萬出黎租舖開間玩具店....返貨果陣你自己相信!!
樓主, 你可以睇下外面果張完美膠紙既痴力, 如果痴力比較大, 即係CHECK QC果D 人驗的,咁你果隻仲係完美品,如果D痴力弱D,咁你明LA