Toysdaily 玩具日報

查看: 9092|回復: 13

[個人收藏] 80's舊模...........機甲界 ( TV版 人馬兵 )

2011完成的第一件80年代舊模型.
在80's 動画"機甲界"中敵方的卒仔機.....一般士兵用的人馬兵.
本來打算砌來賀年, 結果超時至昨晚才完成.

大人馬 & 小人馬 模型
紅色那台是男主角專用的 OVA版 人馬兵.
這台空心膠手辦我在去年已post 過:

http://toysdaily.com/discuz/thread-113445-1-9.html

人馬兵的種類

Excellent! This is my dream version of the 人馬兵! :71:
:71::71::71:
機甲界的機體之中,最鍾意人馬兵!
而眾多版本人馬兵之中,最鍾意就係一般士兵版!
正!!!
機甲界~~
so cool
令人懷念啊
大大的作品亦很好

十分令人懷念, 可惜已經搵唔到, 而且再冇 updated 嘅模型 :56:

另外突擊大大: TV 版人馬兵仲有一種 Promaxis Wee, 係投向主角果邊嘅 Don Slarzen 伯爵直系部隊使用嘅輕裝甲高速型號

http://www.galient.net/mechanic/09.html
我無睇過套動劃,
但我好鐘意佢D野,
我都有幾盒機甲界既80年代既模型係前年去台灣展覽後行街買既。
如果佢D野再版就好。

haven't see this before, maybe i am too young around you(s):oh:
當年我都砌過呢盒模型....:(
:71: awesome.
人馬兵~:handshake:

記得1984年模型初出時腹痢只係賣十幾蚊一盒… :oh:

十年前TAKARA機甲界模型再版時,一般人馬兵都係四十幾蚊,但我竟然只買了主角GALIENT、飛甲兵同機甲獵兵都冇買佢!後悔... :unhappy:

又記得當年環球展覽的人馬兵模型成品,係將腿部所有角位磨圓,效果很好!
十分令人懷念, 可惜已經搵唔到, 而且再冇 updated 嘅模型

另外突擊大大: TV 版人馬兵仲有一種 ...
garykctse 發表於 10-2-2011 06:34 PM

大大說的是主角一方的"巡航游擊人馬兵"
如有機會買多一盒我會把它油成這隻.
人馬兵~

記得1984年模型初出時腹痢只係賣十幾蚊一盒…  

十年前TAKARA機甲界模型再版 ...
太陽之牙 發表於 11-2-2011 11:09 AM

十幾年前在旺角懷舊玩具鋪買入人馬兵,接近二魚,之後都無再見過,希望Takara再復刻!
之前沒有想過,將腳部邊位磨圓效果應該幾好!
Wonderful!
呢副模型早輪搵返出泥~
支槍超正~
:$