Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[改造交流] 點解依家S.H.F. o既腳板設計退步晒?

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
放棄shf改買figma好lo
一樣全膠但內付支架
塗裝比較接近官圖
0944 發表於 4-2-2011 01:33 PM

figma 出得較慢, 加上得龍騎一味...
直頭與官圖唔一樣,Bandai d官圖真係唔可信~
玩耐左先知膠腳比合金腳好
我隻kuuga甩色
我諗笨大發現呢個問題 先改膠腳
都算有d誠意
所以已經對SHF 無咩期望, 同神話一樣, 上左位就hea出
figma 出得較慢, 加上得龍騎一味...
humanspider 發表於 4-2-2011 01:40 PM

figma拎到既版權係Dragon Knight...
而且出得幾快wo 而家連龍牙都有埋官圖
睇下SHF....Agito Burning & Shining 影都冇隻
唔知有冇日本玩家向笨大投訴呢??:79:
如果joint位無咁深, 活動力就提升好多:)
高達模型改下改下, 就選用ball joint, 360度拗混都得:p
金屬 (diecast) 前腳的確會有脫色嘅機會, 不過腳髁關節嘅接地問題就十分抵打, 連 MGF 都做得好過佢 :70:
其實如過好似 figma 咁都好D, 係膠, 但係好實淨. 不過而家又鬆又唔貼地真係無癮. 上身可動幾好都好, 下半身都係擺得唔自然.
對我來說最理想的狀態就是保留金屬腳的多重關節用在膠腳上,雖然膠腳不容易掉漆這點很令人高興,可也不得不承認目前的膠腳設計太敷衍。
對我來說最理想的狀態就是保留金屬腳的多重關節用在膠腳上,雖然膠腳不容易掉漆這點很令人高興,可也不得不 ...
gsd748 發表於 4-2-2011 11:34 PM

無錯..~~整個ball joint就算..:42:
對我來說最理想的狀態就是保留金屬腳的多重關節用在膠腳上,雖然膠腳不容易掉漆這點很令人高興,可也不得不 ...
gsd748 發表於 4-2-2011 11:34 PM

很好的suggestion, 只可惜笨大班懶鬼.........:53: