Toysdaily 玩具日報

查看: 16827|回復: 37

[改造交流] 點解依家S.H.F. o既腳板設計退步晒?

自從上隻Kabuto Hyper Form開始,SHF改用全膠做腳板,腳板貼地性嚴重不足:53: ,
個人忍受不住下就跟日本玩家o既提意做個小手術,在腳板內側用cutter cut3至4下:

手術後效果改善晒

好地地用鐵做腳板,係咪為減低成本改用膠?但就完全退步晒,唔通以後要買親都要隻隻自己做手術?:no:
一切都是bandai的錯......
我放棄左SHF既原因除左"限定"多, 主要就係腳板返計問題, 唔係話佢轉左膠腳板, 而係直頭無左個關節, 我覺得佢收得2百幾一隻都偷工減料, 好似挑戰緊買家既極限, 所以....我放棄左啦! >.<
效果的確好左
好似之後d ooo 都係e種腳......
如果要cut 都有排cut:(
一個唔小心cut多少少隻腳就報廢= =
JUNOWONG28 發表於 4-2-2011 12:10 AM

所以呢個只係治標不治本的方法~:51:
JUNOWONG28 發表於 4-2-2011 12:10 AM
我覺得唔會,一來果度係球形關節,二來腳板內側都好厚,但隻隻都要整就麻煩,不過OOO Tajadol Combo睇圖應該又改左:
我覺得唔會,一來果度係球形關節,二來腳板內側都好厚,但隻隻都要整就麻煩,不過OOO Tajadol Combo睇圖應該 ...
stonekeung01 發表於 4-2-2011 12:26 AM

唔好信佢幅圖,你睇下tatoba幅官圖就知咩事:45:

大大~官圖無限好,不可信的。
OOO Tatoba 未發售前的官圖也是有那腳踝關節的(可上官網看看,只是注明沒有了鐵的成分罷),怎不知會變成現在這樣;所以新款造型的Rider 我沒期望了…
而小弟是鐵與關節決一不可的;所以以後可以慳好多了~
唔好信佢幅圖,你睇下tatoba幅官圖就知咩事
kuris_021 發表於 4-2-2011 12:37 AM

係喎,完全兩回事,#@$%^$:53:

我明白你憂慮&#22021;地方,不過我都認同樓主所講應該冇咁易報銷。由圖中所見:

個ball joint位好深,咁就有足夠&#22021;空間比你cut薄內側位而唔會破壞個joint。

但我一向都信唔過自己手工,所以寧願佢腳板唔到地,總好過ball joint到地。
減低價錢之餘
販賣價錢又上升
減低價錢之餘
販賣價錢又上升
JOKerK 發表於 3-2-2011 09:44 PM

其實Fang Joker同呢隻一樣係3150yen,加&#21655;&#22021;只係日元
好在已經放棄左shf呢條link好耐 多謝樓主分亨
你唔post出黎  真係唔知e家d設計改成咁樣
真係當一個二個玩家係[笨實]之人咩:oh:
改成球形關節確實非常不可取

但是。。。改成全膠一事好像只有我一個在偷笑?:p