Toysdaily 玩具日報

查看: 4750|回復: 15

[分享討論] 笨大開倉一報

估唔到真係好多brother去掃隻HGUC,小弟就無乜收穫,又見有brother狂掃gundam模型,仲抽到盒好似話係大獎嘅MG模型,開心到立即打電話報喜,但小弟覺得笨大賺頭蝕少少尾,除笨有精。不過見到嗰位brother好似中咗六合彩咁高興,小弟都為佢高興,廢事講事實佢聽掃佢興…:77:
仲有冇pg gp01 ??
初五再去買pg 突擊紅!
仲有冇pg gp01 ??
初五再去買pg 突擊紅!
麵包超人 發表於 31-1-2011 01:03

無啦,去一樓買炒貨啦,佢哋入咗一部份…
HGUC!? Which one is it?
估唔到真係好多brother去掃隻HGUC,小弟就無乜收穫,又見有brother狂掃gundam模型,仲抽到盒好似話係大獎&# ...
七國咁亂 發表於 30-1-2011 03:29 PM

賺頭蝕少少尾??

你覺得會蝕少少咩?
HGUC!? Which one is it?
chanego 發表於 31-1-2011 22:24

RX 78 GP 03D囉

賺頭蝕少少尾??

你覺得會蝕少少咩?
eric 發表於 31-1-2011 23:11

送一大盒模型唔受錢,始終係無咗盒模型嘅收入
點都好過我呢d只係抽到三等獎啦...

真係送俾人都冇人要呀...

ben 10 既唔知乜鬼野
RX 78 GP 03D囉

送一大盒模型唔受錢,始終係無咗盒模型嘅收入
七國咁亂 發表於 1-2-2011 01:37 AM

蝕??點會蝕呀?? 早幾年開倉,隻hp gp03d係約1k only.
依家個價係貴過當年架.....
蝕??點會蝕呀?? 早幾年開倉,隻hp gp03d係約1k only.
依家個價係貴過當年架.....
嘉美尤 發表於 1-2-2011 10:34

美尤兄,你始終都係唔明,小弟無話笨大最終係蝕咗比嗰位中獎嘅brother,其實呢個post嘅內容已經好短,點解硬係唔肯睇到最尾嗰句呢?

再向各位唔明嘅brother/sister解釋一下乜野叫做賺頭蝕尾,做生意嘅通常賣價都會喺開始時會set高啲,當賣得七七八八嘅時候,利潤已經鎖定,為咗速銷貨尾同滕出空間入新貨,都會攪吓啲驚喜大減價(好似啱啱前日頑仔咁),佢係真係蝕賣比你,但最終埋數佢都係賺大錢,蝕賣嘅少部份貨當係回饋消費者,所以唔好將賺頭蝕尾理解為頭賺尾蝕(開頭賺錢,最後蝕錢)…:74:
再向各位唔明嘅brother/sister解釋一下乜野叫做賺頭蝕尾,做生意嘅通常賣價都會喺開始時 ...
七國咁亂 發表於 1-2-2011 12:43 PM

買玩具都係為左玩玩具姐... 平貴真係咁重要咩:( 唔通真係要瑞記蝕錢? 邊有商人會咁做
蝕到代理執粒到時又係玩家損失, 買貴少少當過年出血囉
同埋樓主最後o個句有d酸喎
再向各位唔明嘅brother/sister解釋一下乜野叫做賺頭蝕尾,做生意嘅通常賣價都會喺開始時 ...

好多鋪反而係一開始以低d既價賣, 清左d之後先賣高d價
好多鋪反而係一開始以低d既價賣, 清左d之後先賣高d價
fourson 發表於 1-2-2011 14:55

都有,但咁做利潤未必高

一定唔會蝕...
你所講蝕既錢...
未就係由D玩具鋪食死貨已返黎...
一日送幾盒模型算係咩...
最多畀你一盒唔見2-3百蚊...
但係鋪頭食死貨都唔只呢個價啦...
心地唔好玩咩都無用