Toysdaily 玩具日報

查看: 5651|回復: 33

[分享討論] 臨近新年 小心無良店

關閉 [複製鏈接]

今日下午行開旺角, 心諗有冇人馬胸像賣, 因為呢2日出黎都買唔到

4圍行, 跟住上左蕉人, 見有人馬日版, 得幾盒, 即問幾錢,

聽到$XX 迫緊伍字頭, 雖然平過煙S POINT, 都算貴, 但見喜歡, 只怕愈升愈高

叫佢俾盒黎睇, 第一盒殘盒, 見到都唔要, 第二盒, 睇樣冇問題, 想拎第三盒果陣, 隔離有人已經話買, 咁即係得二擇一......

迫住買第二盒, 俾錢果陣有第二個人幫手即刻入袋兼貼膠紙 (之前冇貼過膠紙封袋), 都有古怪, 番黎屋企先知衰左...

屋企燈光D先知原來開過盒, 第二層膠紙同第一層差唔多位置, 加上果度黑又睇唔清楚, 就咁俾佢騙左

之前有大大講過呢間野有問題, 見呢排冇人中過招, 先上去買野:63:

點知而加咁樣, 陣間要開盒CHECK清楚有咩問題, 不過又冇得換:55:

我仲係果度訂左SIC DIEND.......過埋SIC真係唔會再去果度買 (真係要中過招, 先會識得學精)

本人只係分享感受, 不要因一時衝動冇CHECK清楚而後悔......

如有冒犯, 請見諒

Douglas:  Please be reminded that do not post exact price or post will be deleted.  Thanks! :)
焦人一向入袋都會貼膠紙GA啦:45:
回復 2# yugi

因為我次次買野都冇貼
咁你件貨有沒有問題先?
那條膠紙... 不用太在意吧...

回復 5# yelland01

我唔滿意係佢拆左盒當新貨賣, 頭先CHECK左, 連內盒都開埋, 咁佢搞咩都得, 任佢換件....

我拎左果FD的行貨睇, 佢果隻"行"好過我果隻"日":79:  (多左D氣泡係胸甲, 偏橙)
蕉人,我向來都係只巡不買:45:
頭像被屏蔽

回復 8# 大澤佑香

我都知雙膠紙冇問題, 我果盒仲係上係雙膠紙, 下得一張

所以覺得怪再睇內盒, 內盒都有明顯被撒下膠紙跡, 再重新貼過, 而且內盒有果凹凸位有巢痕, 證明真係開過

我唔係針對間玩具店, 因為我都之前買過野都冇事, 唯獨今次真係唔開心, 明顯開過, 就當新貨, 我仲係用抄價入, 都俾咁樣我,

咁我先至有感而發, 叫大家小心, 因為果度有D暗, 會走漏眼

不過唔買都買左, 唯有接受現實
有時我睇左十幾盒=-= 發覺最好qc既...反而係雙膠紙果d=-='
有日 連買兩樣野都係兩膠紙...

我覺得...當佢係笨大自己做qc checking...
咁樣 佢地生產商都收貨既話... 我又覺得...幾好=-='
:38:玩玩具定玩盒?完全無提本体有無問題,只係說膠紙跡,內盒有果凹凸位有巢痕等.....:44:
如果本身係會介意雙貼呢個情況,好應該買果時睇清楚
因為根本好多神話都有呢個情況,特別係日版,聽人講有d係因為要過關要開黎check
既然樓主你隻玩具係冇問題
而問題係雙貼的話,能能怪你自己冇check清楚
就算盒野真係有人開過,根本就唔怪得人

可能我個人有D執著, 唔ASSUME盒野俾人開過, 就用抄價買回來, 玩具本身多左D氣泡係胸甲, 一粒粒, (感覺唔應該日版係咁)

其實叫冇咩問題, 但可能心理上有, 我心諗 (你就算當自己QC CHECK, 內盒原本膠紙可以不用撇去, 貼多張便可, 變雙膠紙便可, 但實質上係有心整到好似全新咁, 佢開完盒玩一陣, 再放番入個盒, 撇去之前膠紙,  貼張新的  = 叫我  用新抄價的價錢 買 2手野!!!???)

所以覺得唔開心, 不過我出發點係 有大大去果度買野要CHECK清楚咁解

不過我經過今次都會冇下次
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
如果係膠面盒,要整到全新有幾難,一支handcream或者有機溶劑
都唔駛點花力就"拉"開張膠紙,再補張新既膠紙上去

就算紙皮盒,用d工具,例如筆刀,挑一挑佢,再貼一張係原位,又係貌似新既
樓主係咪想人地做左呢d門面工夫,就以為買左一盒未開過又新既?
咁咪姐係"一葉障目"囉,自己呃自己
佢做左呢d工夫,炒到6魚幾七魚,你買唔買?
玩玩具幾時變左玩紙盒呢,個人意見並無惡意:64: