Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

好post!
支持吓先,小弟劣作,全自然光無打燈.
woowoobb 發表於 4-6-2011 01:43 AM

woowoob兄好利害呢!!! 找合適光源製造氣氛!!!:71: 好鍾意preditor嗰幾張呢!!!!:handshake:
woowoob兄好利害呢!!! 找合適光源製造氣氛!!! 好鍾意preditor嗰幾張呢!!!!
aeromanCCM 發表於 4-6-2011 12:03 PM

多謝讚賞,predator頭兩張都係靠LR玩效果先得.不過我自己都比較喜歡個兩張
玩了一下美圖秀秀:35:
玩了一下美圖秀秀
天天~ 發表於 4-6-2011 10:52 PM

OK!!! 可以send比女友了!!!!:71:
OK!!! 可以send比女友了!!!!
aeromanCCM 發表於 5-6-2011 09:45 PM

你拿去吧~

我沒有用~~
你拿去吧~

我沒有用~~
天天~ 發表於 5-6-2011 10:04 PM

其實我更加係冇機會用添.......:sad:

各位大大,小弟唔識影相,但又想參加今次Star wars Marvel攝影比資,我只有Hasbro 3.75" 的公仔,用Cannon S80傻瓜機影,:64:

用Menu mode影,每次都好朦,可能因公仔太細隻。

若用"數位微距影,會好Sharp好清,但雖然細細隻公仔,Focus個頭,胸口就已朦了,或Focus到前面隻公仔,只相佢1-2cm後面隻公仔已 out of focus,

個境深好窄,對嗎?(前清後朦)

最惨係腳變得好短..........

是我用錯方法嗎?或用錯機Cannon S80不太適合影3.75吋?

各位大大有冇試過我的困難呢?請賜教:64:

求教各位大大:64:
各位大大,小弟唔識影相,但又想參加今次Star wars Marvel攝影比資,我只有Hasbro 3.75" 的公仔,用Cannon  ...
Odysseus 發表於 10-6-2011 06:30 PM

Odysseus兄!! 其實呢兩張Captain America個樣會朦係有兩個原因嘅!!
1) 其實個focus去左個盾度。解決嘅方法係用單一點對焦, 對正個面先影。
2) 微距(Macro)嘅時候景深一定好容易淺架!! 如果你想後面都清, 就要收到個光圈好細至得架!! 不過咁又會有少少影響個清晰度架!!
Odysseus兄!! 其實呢兩張Captain America個樣會朦係有兩個原因嘅!!
1) 其實個focus去左個盾度 ...
aeromanCCM 發表於 10-6-2011 09:34 PM

微距(Macro)嘅時候景深一定好容易淺架!! 如果你想後面都清, 就要收到個光圈好細至得架!! 不過咁又會有少少影響個清晰

乜微距(Macro)嘅時候,可以收到個光圈嗎?我用Cannon S80傻瓜機,好差的,可以嗎?

等我試下,謝謝。
微距(Macro)嘅時候景深一定好容易淺架!! 如果你想後面都清, 就要收到個光圈好細至得架!! 不過咁又 ...
Odysseus 發表於 11-6-2011 12:33 AM

其實S80我唔係好認識!!:77: 不過3.75"係唔駛用macro架!!!:71:
其實S80我唔係好認識!! 不過3.75"係唔駛用macro架!!!
aeromanCCM 發表於 11-6-2011 08:53 AM

3.75"係唔駛用macro?用Menu每次都好朦, am I wrong?

macro係用黎影好近嘅野, 例如:影一隻昆蟲而且要影到佢霸佔哂成張相咁, 個焦點要好近先做到!! 而你呢張相朦係因為個焦點放左喺個盾度。(最近嗰個盾清, 但係兩個人朦)

因為你可以睇到個盾同相機嘅距離比起個figure同相機距離近, 所以張相個人朦唔係因為太近而對唔到焦, 而係個焦點對錯位。 加上光圈太大導致景深太淺做成。所以只要焦點對得準, 再收細光圈, 影像就可以清番架喇!!

最後, 如果都係做得唔好嘅話, 建議你zoom佢地埋黎。咁就可以喺唔用macro嘅情況下收細光圈喇!!
macro係用黎影好近嘅野, 例如:影一隻昆蟲而且要影到佢霸佔哂成張相咁, 個焦點要好近先做到!! 而你呢 ...
aeromanCCM 發表於 11-6-2011 09:28 PM

建議你zoom佢地埋黎。咁就可以喺唔用macro嘅情況下收細光圈喇!!

Good sugestion!! Let me try thx,:64:
it really help!!
macro係用黎影好近嘅野, 例如:影一隻昆蟲而且要影到佢霸佔哂成張相咁, 個焦點要好近先做到!! 而你呢 ...
aeromanCCM 發表於 11-6-2011 09:28 PM
"建議你zoom佢地埋黎。咁就可以喺唔用macro嘅情況下收細光圈喇!! "

試過啦,失敗了。Canon S80 Zoom佢地埋黎,結果好唔sharp好朦:42: Focus左都係朦:67:
個帖冇人的了嗎......
我新來的