Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

唔緊要啦...最緊要唔好淋濕個人和埋部機(我認為)
御遠將 發表於 7-5-2011 11:01 PM

好不容易才有一日好天....

天天~ 發表於 24-5-2011 11:15 PM

羨慕:handshake:
羨慕
F.S.飛煞 發表於 24-5-2011 11:19 PM

相片很怪呀...
天天~ 發表於 24-5-2011 11:15 PM

前面好似咁暗既:(
前面好似咁暗既
御遠將 發表於 25-5-2011 12:02 AM

所以才說怪呀:help:
所以才說怪呀
天天~ 發表於 25-5-2011 01:58 AM

aeromanCCM唔知佢識唔識呢:(
:65: ....hi....上星期小弟將部450D升級60D,希望有助自己拍攝技術提升......不過呢排天陰陰咁,希望快D好天試下部機啦!

....hi....上星期小弟將部450D升級60D,希望有助自己拍攝技術提升......不過呢排天陰陰咁,希望快D好天 ...
323 發表於 25-5-2011 07:51 PM

喜歡kiva左手的黑影~~~~
aeromanCCM唔知佢識唔識呢
御遠將 發表於 25-5-2011 07:35 PM

其實呢樣野都避免唔到架喇, 因為你要個天d顏色出, 其他冇咁光嘅地方就會暗左架喇!! 如果真係想處理呢個問題, 有兩個辦法:

1) 市面上會有d filter可以幫你減一part光嘅, 可以去鴨記找找!! 其實佢係一塊有半截茶色左嘅玻璃, 所以只要將暗嗰半截向上, 就可以幫個天減光架喇!!

2) 喺同一位置, 同一角度, 影兩張相, 一張暗d等個天出到d顏色, 一張光d等下面暗d嘅地方光番, 然後用software將兩張相各自好嘅地方合埋一齊, 又得!!!

其實以上兩種方法都有人用, 不過我又唔覺天天d相咁樣有咩問題, 因為呢d都係好正常嘅情況黎架!! 就算你肉眼望得耐光嘅野, 走番去暗d嘅地方都會即刻覺得黑左好多架啦!!! 更何況時下點好嘅相機, 對光嘅吸收同適應能力都一定冇肉眼咁好呢!!
這個方法幾好用~
可以用來移走stand
不過只限Photoshop CS5

Adobe Photoshop CS5 - Content-Aware Fill
http://youtu.be/PTvxlfBW96k
其實呢樣野都避免唔到架喇, 因為你要個天d顏色出, 其他冇咁光嘅地方就會暗左架喇!! 如果真係想 ...
aeromanCCM 發表於 25-5-2011 08:06 PM

我這部相機用不了filter....

第二個方法好像不錯? 找機會試試~~
....hi....上星期小弟將部450D升級60D,希望有助自己拍攝技術提升......不過呢排天陰陰咁,希望快D好天 ...
323 發表於 25-5-2011 07:51 PM

60D好野黎呢!! 希望睇到更多323兄嘅好相啦!!!:71:
很久沒有影玩具相了:shy:

扮lomo XD
很久沒有影玩具相了

扮lomo XD
天天~ 發表於 30-5-2011 06:07 AM

天天呢d將玩具同環境融合嘅相真係非常生動呀!!!:71:
好post!
支持吓先,小弟劣作,全自然光無打燈.