Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Figure攝影擺位 + PS作品研究及分享討論區

Here's the comparison of a white background and a gray background.
the gray background is very  ...
fktuen 發表於 2-2-2011 11:40 PM

同意天天嘅講法!! 影黑色blackground出黎嘅效果幾好, 值得一試!!!:71: 不過真係幾有挑戰性!! 尤其隻figure都係黑色嘅話好易黐地!!!:die:

呢張勉強ok!

但係到黑白一齊影嘅時候, 黑色bg就會令到figure本身黑色黐地!! 如果暴光耐d嘅話白色又會爆光...................:ice:
呢張白色啱啱出到個層次感, 但係黑色比bg食左.............

如果大大你有攝影棚, 用三面燈, 黐地嘅情況就會有好大改善!!!:71:
同意天天嘅講法!! 影黑色blackground出黎嘅效果幾好, 值得一試!!! 不過真係幾有挑戰性 ...
aeromanCCM 發表於 3-2-2011 12:11 AM

我就鐘意白色背景多啲:shy:

我就鐘意白色背景多啲
天天~ 發表於 3-2-2011 05:36 AM

咁我地可以成為黑白雙殺!!!!!!:DD
我間房燈光唔夠所以都想買支燈嚟影

亂ps:shy:
我間房燈光唔夠所以都想買支燈嚟影
taken 發表於 3-2-2011 02:24 PM

其實真係家居裡面嘅portable燈已經做幾好嘅效果!! 我就只係用一支led!!!:77:
亂ps
華夢 發表於 3-2-2011 02:45 PM

好鍾意呢張!!!!:71:
亂ps
華夢 發表於 3-2-2011 02:45 PM

夢夢:D
我就鐘意白色背景多啲
天天~ 發表於 3-2-2011 05:36 AM

大大你好
剛剛入來學野的
一直都在用黑色背景,請問要拍到大大這些白背景要點SET呢??
THZ!
(黑色我是用之前TD某位大大分享,背用黑紙,底用黑阿加力膠板)

同埋我都想問下....我有時影白色好似會出現色差...

見到好似有D藍,可能我較過個色溫
因為我有3支燈,頂果支係淡黃燈.......其實係咪好大影響...?
同埋點解我影D野成日都好似唔係好夠SHARP咁??
我要500D KIT鏡...係咪要換番支微距鏡呢....?
:30:
謝謝啊
大大你好
剛剛入來學野的
一直都在用黑色背景,請問要拍到大大這些白背景要點SET呢??
THZ!
(黑色我是用 ...
waven 發表於 6-2-2011 07:25 PM

白背景主要用白背景紙加三支燈加反光卡紙就可以了
三支燈嘅角度最好自己試~
唔同角度會有唔同效果, 相機唔同角度燈也要用唔同角度
我就一支由上打落嚟, 另外兩支係側面打過去,
前面用反光卡紙反由上打落嚟支燈嘅光落主體前面
反光卡紙可以去文具店買藝術用銀色卡紙

試吓再較過白平衡吧
黑色背景/DSLR唔係我專長呢...:(
不過我借家人部DSLR玩也有用微距鏡.....
請問咁多位,邊到可以買到亞加力膠板? thx
請問咁多位,邊到可以買到亞加力膠板? thx
latu 發表於 7-2-2011 01:18 PM

I'm using a super clear transparant A3 size folder from Jusco for subsitutation. Cost under 30 bucks. :78:
I'm using a super clear transparant A3 size folder from Jusco for subsitutation. Cost unde ...
fktuen 發表於 7-2-2011 06:03 PM

非常欣賞你呢!!!!! 低成本高效果!!!:71:
I'm using a super clear transparant A3 size folder from Jusco for subsitutation. Cost unde ...
fktuen 發表於 7-2-2011 06:03 PM

ok, let me try,thx!
testing testing:(