Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 黃金戰士介紹〔動畫、特集、玩具〕(多圖多字)

因為d復刻版,搞到我2年前追返哩隻
差不多5舊,我諗叫齊件呱 (d menu,catalog冇影...........但d紙條唔知包唔包)

頂!勁正!我有買超合金魂
當年第3期好似得哩3隻預定?

另我有隻超合金扭蛋既 銀色黃金俠,唔知咩來頭了
無得頂一流, 好正 Good !
回復 57# gunbaron

謝謝意見
我都是小學四年班看的(因為小四係上上晝班),不過我個陣會唔會係睇重播就真係唔清楚…
關於播影日期小弟從下面的資料得來的:
ゴールド・ライタン 1981 黃金戰士 TVB 首播 1986.07.07 - 1986.08.30 第1-52集
http://suganet.org/~rxblack/index.php?start=350
回復 61# 神王

這隻我都有…不過已經沒有打印帶同盒了,你這隻是珍品呢!
當年第3期好似得哩3隻預定?
神王 發表於 5-1-2011 12:07 PM

謝謝Quote圖,我不用找了(可以偷懶)
另我有隻超合金扭蛋既 銀色黃金俠,唔知咩來頭了
神王 發表於 5-1-2011 12:09 PM

有沒有圖大家可以研究研究呢
無敵報告~絕對支持:71:

我都記得86年唔係首播,因為我讀幼稚園時已經睇緊黃金俠(重係賴住屎咁睇),玩緊d蛋蛋,個時好似唔洗兩蚊,應該1蚊己經有。個時d黃金俠蛋蛋好鬼亂,有d舖係擺入扭蛋機扭,有d係一盒盒買,重有d係一包包賣,不過一包包賣個d,入面會有埋個摺平左嘅紙盒比埋你。記得紙盒都分兩隻,前期(1983)係藍色底招牌動作廣告畫,後期(1986)係好似合金玩具封面咁企定定係度.....而顏色方面,前期乜色都有得扭,有紅色,黃色,金色,銀色,我就有金色同黃色嘅黃金俠,紅色嘅雷達戰士,黃色嘅機械戰士,銀色嘅時間戰士,後期(1986)則全部都好似係得金色同銀色,不過後期嘅個鍍金同鍍銀就出得好差.........
我都記得86年唔係首播,因為我讀幼稚園時已經睇緊黃金俠(重係賴住屎咁睇),玩緊d蛋蛋,個時好似唔洗兩 ...
herolouis800528 發表於 5-1-2011 03:35 PM

謝謝!
剛剛搵到d新台紙同膠公仔睇下有冇你講個D?
d膠公仔細個時唔多覺有,不過的蛋紙就真係老朋友,尤其是個面具,真係好親切,好令人懷念。
讚好LIKE!:71:
多謝各位師兄們帶俾我一個咁好嘅回憶:$
我記得我細個仲喺hk嘅時候係喺阿婆屋企睇嘅, 細佬都未出世... 佢83年出世, 嗰時我記得阿媽未大肚... 我諗應該係喺81, 82年tvb430穿梭機做?:?
anyway, 我月尾返到hk一定掃貨:$
再一次多謝各位大大帶俾我一個咁好嘅回憶, 特別係angelheart兄嘅超詳盡報告及幫忙, 非常感謝~ :64: