Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 我都人齊啦! 我0既人齊發展史-幾張手機劣圖

唔知ULTRAMAN算唔算特攝其中之一, 係我印象中, 佢係第一個我接觸0既由人扮0既超人 (第二個係RIDER V3, 卡通片係無敵巴拉達)! 仲記得果時老豆話佢個名叫超力人!  

我0係之前發0既POST都講過, 以前根本唔會接觸12吋, 一來價錢貴, 一隻最少一隻金牛, 一隻12吋可以開做兩至三隻SIC或者聖衣神話, 二來佔地方! 留多D地方放其他系列好過! 由第一隻RIDER 0既裝著變身開始 ...... 到之後0既SIC, 聖衣神話, 戰隊食玩....等等, 都係為O左集齊而買.... 有D買0左0既玩具0既人物根本自己未接觸過! 之後有一日, 望住成櫃玩具, 心裡問自己'鍾意'0既有幾多 ...... SIC RIDER 唔係由細都大見慣見熟0既模樣 (當然佢地0既做形有其吸引力) ..... SHF出得愈來愈密,  愈來愈濫! 笨大就主角配角通殺! 自己為O左集齊而買.... 完全唔係談不上'鍾意'兩個字!

有一次去蕉人, 你地去過0既都知.... 佢0地DISPLAY出0黎0既ULTRAMAN 12吋真係殺死人 .... 深深吸引0左我..... 果陣時諗, 玩玩具究竟係重量不重質, 定係重質不重量?! 定係睇價錢0黎買玩具 ........

返到屋企, 腦裡面全都係蕉人DISPLAY出0黎0既ULTRAMAN 12吋! 但係屋企已經成櫃玩具冇地方放! 點算?!  突然覺得要改變自己玩玩具0既模式! 不可再濫! 不可再為O左集齊而買.... 就算想買齊一個系列, 都要係自己十分十分喜愛先得到

所以, 我把心一橫, 做0左一個幾敗家0既決定! 就係賣晒D自己唔係十分'鍾意'0既玩具 (當然唔係賤賣), 買回自己喜愛果D! 只係留返D自己'鍾意'0既 (合金魂, ALIEN同PREDATOR就可以留低啦! 超鍾意)! 而且可以令個櫃有返多D空間 ....  ULTRAMAN系12吋FIGURES就係我首個目標!

以上0係我玩0左ULTRAMAN系12吋FIGURES大約半年多後影O既! 個個月入手返一至兩隻, 買隻HYPER HOBBY 80 0係我最掙扎0既.... 果時行0左唔少玩具店, 有D要成三隻金牛八魚.... 太離譜! 卒之最後用兩隻金牛五魚入手! 係我到依家買得最貴0既玩具! 心都痛晒但係好開心 (因為印象中我老豆買0既第一個ULTRAMAN玩具就係一個細細個0既合金80!)

好彩ULTRAMAN系12吋FIGURES出得唔係好密, 都叫時間回下氣! 之後入O左BM出0既迪加! 係BM出0既ULTRAMAN 12" FIGURE! 記得出0左0既時候俾大大們彈得一文不值! 事實上又出得差0左D! 俾我0既心中預期都有少少距離! 不過可以接受! 果時玩具櫃仲有位, D ULTRAMAN 可以擺下POST! 型呀!

之後MEDICOM同BM 0既攻擊好似加強0左! ULTRAMAN MOTHER 同隻 MEBIUS相繼入手. 隻ULTRAMAN MOTHER 0既質量還可以, 隻MEBIUS就真係好似著0左件縮水0既衫咁! 衫袖短0左一段. 好彩有大大諗到用鉛子筆膠套0黎改善一下! 好0野當然跟住學!

ULTRA ZERO! 強! 硬係覺得同其他D ULTRAMAN 好唔同! 但其實造型都係抄其他ULTRAMAM (COLOR都係銀,紅加籃! SEVEN果仔抄老豆造型又好正常! 最特別未就係雙頭刀囉!) 不過係到果陣時出得最好質量0既BM ULTRAMAN!

人齊啦!  ULTRAMAN KING! 有好多大大都出0左報告! DETAIL 唔多講啦! 其實入手時都有D掙扎! 因為自己鍾意銀河大決戰中果個ULTRAMAN KING 0既造型多D! 呢個CLASSIC VERSION就老土0左少少! 不過最幣係接住出0左SEVEN 2.0 .... 都未入手! 缺水呀! 果櫃又快冇位啦! MEDICOM ....... 你好0野! (手機影0既劣圖! 見諒)

MEDICOM / BM 0既ULTRAMAN系, 一向好似冇其他12吋FIGURES咁受大大歡迎!  我諗同其質量有好大關係! 不過最唔滿意係佢0地0既比例! BM出0既高MEDICOM出0既成個頭! 但係今次出0既ULTRAMAN KING又高過隻ZERO! D MEDICOM 出0既D比例又隻隻唔統一! 隻佐菲2.0, ACE, 亞鄉比其他MEDICOM 0既矮一節! 不過玩具幾何有PERFECT呢! ULTRAMAN 12" 最大優點係像真度! 希望有多D大大鍾意ULTRAMAN 12"
:time:隻超人王咁高既!
:71::71:
雖然我都算叫 Ultraman 粉絲...但講像真度 RAH 有部份仲有唔少進步空間...
就以新近出既 Zero 同 Belial 為例,特攝原設胸腹肌肉是立體Suit, 但 RAH 卻是平面"印"上去......
:71::71:
:71::43:
Ching, 你既collection 好正呀~!
M記大部份超人都出得唔錯...但個人覺得隻七星俠同80都出得都幾差....可能係因為轉咗布料引致衣不稱身...件衫D縫合位十分明顯...相當失真..:36:
M記大部份超人都出得唔錯...但個人覺得隻七星俠同80都出得都幾差....可能係因為轉咗布料引致衣不稱身 ...
il168 發表於 30-12-2010 03:23 PM

其實隻舊VERSION SEVEN同80唔叫失真! 布料都唔算話引致衣不稱身! 事實上0係片中, 佢0地0既身形都係咁少少肥肥矮矮 ....   但隻80 D縫合位的確比其他0既明顯... 但HYPER HOBBY果VERSION 冇咁嚴重! 新VERSION果隻80.... 明顯將件衫收緊0左!  我覺得MEDICOM 係用舊CUTTING 0既衫不過收緊0左0者! 所以引致D縫合位好明顯!