Toysdaily 玩具日報

查看: 14604|回復: 30

[個人收藏] 鐵甲傳奇之一炮三響 part2&3

馬不停蹄,最後兩響合二爲一,呵呵。。。之前的part可以進入以下website:http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?from=notice&tid=143352:77:
進展型裝甲(Advanced Armor)

在現代裝甲技術進步的不久之後,經常工作的托尼為了保留鐵人裝甲在最尖端而改進了該裝甲。
這套裝甲一度是他的夢想-人和機器的認識近乎完美的融合, 達到人甲合一的境界,而合併了世界上最先進的技術使現代裝甲進展型打破了所有早先裝甲版本模組,並成為未來裝甲的定位標準。

至於現代裝甲,可以睇返我以前的post:http://hk.myblog.yahoo.com/busbook99/article?mid=6219
現代裝甲(Modern Armor)有兩個版本,腰部有黃腰或全紅的不同設定。而背部一對大翼則是進展型裝甲(Advanced Armor)的其中一個特徵。(亦因為咁,版頭用Tony的封面好了,實在難搵腰間黃色版的封面,見諒。。。)

本次介紹是電影2旗下的漫畫系產品線出品,算是孩記又一次較有誠意的出品。當然指的不是出品好掂,而是如果追回6吋版,代價各位心知,故以一個低價就可以擁有呢套甲(雖然唔是同型號),條數好易計了。。。

出品就真是一般喇,下邊已經可以見到個頭好奇怪,沒錯,整個頭型都有種歪歪地既感覺,而且仲上色出界。。。

起飛動作沒問題,因為頭部上仰幅度夠。

可動就一般了,除了雙肩有肩甲阻擋,下盤亦被兩個圓形妨礙活動,不過關節強度好夠,沒好多3.75IM都有的軟腳問題。pose不易擺好,順便幾張算了。。。

後記:本品問題雖然多多,不過如果是fans,之前又沒入6吋版,呢款可以亦值得入。(下接part3)

好,轉入part2,深淵裝甲(Deep Dive Armor)。這本為電影原設裝甲, 但這概念其實一早在80年代便己有,不過醜很多, 並且是要穿2件甲。這裝甲的特點是海中戰專用, 除了擁有最堅韌的潛艦裝甲防止被海底壓力擊碎, 還有借助壓力推動的技術令其可達到水中高機動性。

下爲當年的設計海戰裝甲(Hydro Armor),爲在原本裝甲的基礎下外加一套防水甲。此甲爲Tony當年使用最新技術設計,可用于深海複雜環境。閃閃金光的外甲看落笨重非常,皆因Tony爲求深水下都可以活動而使用了加厚的複合材料。另外為求頭部不受壓,特別設計了一個透明外罩,并將材料改為不易因外壓而爆裂的對晶體技術。而裝甲的每一個關節都有高壓密封環,確保Tony在深水下都可以活動自如。在水下,這套裝甲是用噴射水力爲動力,保證了其下海一樣可以遨遊。。。

溫故而知新後,睇睇新設計。屬於電影2旗下的產品線,當然,原本就是電影的廢案之一,漫畫中出現過,作為Tony的裝甲展示(可惜暫時未能搵到那頁的內容)。始終是新設計,不再侷限于廿多年前的科技限製,頭部已經設計成頭盔與水下呼吸機混合模式,整體修型之餘外形大幅提昇。

整體上色算是有誠意,有漸變的效果,而且金屬藍亦很到位。比例較一般3.75爲高。

可動性并沒因為身材比例而較低,雖未能達到血邊裝甲的效果,但都夠用了。

都沒太多0野好講了,擺pose吧!

後記:一連三篇IM又告一段落,希望0黎緊繼續有marvel其它介紹。至於呢款裝甲明年會被改為紅金經典配色,好睇與否就見仁見智了,畢竟廢案設定爲藍色嘛。。。
正post一定要支持啦~~ 一齊努力令多d人認識Marvel吧~~:$

我覺得Modern同Advanced Armor d名好混亂....
我喺唔同source度搵到嘅名都唔同
你話Modern Armor真名係Pentagon Armor, 但係以我所知Modern Armor應該係叫Tin Man Armor
Pentagon好似應該係Tin Man嘅upgrade版, 但係Pentagon又唔似係Advanced Armor
仲搵到有source叫Modern Armor做21st Century Armor添
所以真係好混亂....

回復 3# Devil_Fudou

呢個的確是,搵圖時亦好難搵。又,我依稀記得當時是根據個玩具設定而講的,因為有部份不同,故我亦只能是一個大概歸納,畢竟唔同地方又唔同講法咁,只能大概了解是點一回事了。
最後令更多人認識marvel當然是一直的努力目標了,就如你所言吧:71:
回復  Devil_Fudou

呢個的確是,搵圖時亦好難搵。我亦只是一個大概歸納,畢竟唔同地方又唔同講法咁,只 ...
Aryan 發表於 19-12-2010 09:01 PM

呵呵,你之後會介紹咩~?無謂到時撞topic啦~:x
回復 5# Devil_Fudou

暫時計劃是幾隻3.75的蜘蛛俠,範圍會是MU的幾款(當然有2099的)。但因為計劃會成日變,話唔定你出先,所以真是要到時具體而定了:73:
回復  Devil_Fudou

暫時計劃是幾隻3.75的蜘蛛俠,範圍會是MU的幾款(當然有2099的)。但因為計劃會成日 ...
Aryan 發表於 19-12-2010 09:08 PM

嗯~ ok, 我都係會主力介紹6"嘅~ 咁就唔會點同你撞啦
Iron Man 第73 期有腰間黃色版的封面
有兩位大大一齊放marvel毒... 我真係好快會毒發身亡..... :70:

What a great post that must add marks for support!  :)
冇玩好多年的美玩...... 依家又中返毒...... 今次出晒事...... :ice:
Advanced Armor關節有點問題耶...:80:

股關節跟大腿像黏死一樣難活動, 弄了很久才修整好啊.
而最令我不滿的是天殺的手肘竟然不能橫向轉動, 大大限制可動....
回復 12# 手榴蛋包飯

Advanced Armor真是問題唔少,不過爲齊甲,都沒計:56:。。。
3.75如果單就齊甲來說是一個幾好的選擇.
不知HK行貨有沒有新返新wave的機會呢