Toysdaily 玩具日報

查看: 13863|回復: 24

[改造交流] 自家限定!!!僕に釣られてみる? 可動RHS浦泰羅斯

相信大家都知道龍劍道既玩具宜家都一律以跳樓價見人,適逄佳節希望佢地可以去得快啲之餘亦搵到個好主人啦!而小弟就早於佢跳樓之前以七折價買左一隻(果陣仲心諗買到平野,點知低處未算低),不過放喺房度太潮溼搞到螺絲都生埋銹......咁岩女朋友送左隻RHS浦泰羅斯俾我,見大家都係藍色,一於就黎個大合體啦!

( 左圖為未改的色龜,右圖為龍劍道素體。
來源:ww w.toysnjoys.com/kamenriderdeno.html
ww w.geocities.jp/hetare_d_max/gallery-ActionHero-Pro_Ryukendo.html)

基本上難度唔高,只要揀好分割位然後小心遂件CUT出黎就搞掂;到左套入程序,雙手(前臂)及雙足(小腿)既內圓係完全FIT晒龍劍道素體的,直接插入即可,而其他部位即需要數次修正。

上身方面,小弟將胸甲如背心般套入去,不過亦因此導致後面出現一個大空"拿"。小弟喺改造方面尚淺(加上懶),直接無視背後殘缺,正面OK就收左貨。

兩個鐘左右搞掂,先睇下正面同側面(冇後面,正所謂家醜不出外傳)先!還原度都有番咁上下,不過基於RHS對腳本身係微微叉開企,所以當雙腿拍埋企時,腳底就會有啲離地,需要用坐台幫幫手。

細節方面,呢隻RHS本身已經做得幾好,用色方面亦都好靚;可動方面亦都唔錯,小弟特登冇癡實雙手同雙足既套入位,因為咁樣就可以KEEP到個旋轉JOINT,從而可以擺多一啲POSE。

其實DIY呢類皮套公仔都幾好玩的,用既時間唔多,亦唔難做,拎住個成品玩黎玩去都幾有成功感。趁龍劍道仲有死貨,你都快啲買隻整下啦!
:71::71::71:
呢隻素體好正 ! 改得好
回復 2# 玩具

多謝你呀大大!!:$
280個人入過黎得你一個有留言....
我好感動:help:
自家改呢樣野我都好嚮往,
但係始終冇勇氣落手,
唯一一次落手改DIEND可動就失敗左:79:
回復 4# kawing9795

大大你係用咩素體整的?
點樣失敗左?:?
个素体同只野好夹~
好似肥左D:71:
回復 6# ameng999

係呀~
就係見大家都係藍色我先開刀:x
回復 7# yukaen

我都覺得肥左啲......應該係個膠套厚身
大大有冇咩建議搞搞佢?
對大脾特別粗,其他部份都好正:71:
yes, I tell lot of my friends go to buy 龍劍道 moveable figure ,for change body
price super cheap n move joint moveable :71:

good try n well done , bro !!
回復  玩具

多謝你呀大大!!
280個人入過黎得你一個有留言....
我好感動
leftgoaw@y 發表於 20-12-2010 08:19 PM
dont unhappy ,
coz 90% go to TD is vister , cant reply
last time TD dead , have 9xx people @ td but 5 members only :80:
回復 5# leftgoaw@y
我改果隻DIEND係食玩細細隻果種,
本來諗住用微星素體整,
但係個SIZE唔啱,
後尾成隻DIEND CUT爛左,
上下半身合唔返埋=.=
我果然唔係改玩具嘅料,
唉....
support 自改玩具~
如果能參考SHF那樣分割一下腳掌的話就更好了。
關節的修飾做得不錯,至少如果是我的話為了顧及可動背面常常會有和正面反差極大的窟窿