Toysdaily 玩具日報

查看: 12569|回復: 75

[個人收藏] G1智慧魔星

應該算係最早登場的三變戰士
這個修改自復刻版
老實說除人型好d之外
兩部搭載工具設計好失敗...
先睇穿梭機

兩邊見列車頭
列車

見有飛機翼
到底發生咩回事?
隱藏性唔及舊版

人型手臂機首仲長過拳頭

玩落又唔差:73:
本來諗住入埋呢隻,但始終太貴同埋唔係設計得太靚,所以呢set裡面最後3變只入左隻惡頓…不過都係麻麻
這個我只買了美版~因為白色比較配穿梭機和子彈火車...:shy:

列車模式很有問題的說, 但穿梭機尚可吧.
我反而有點在意人型的大腿跟同系列的天火一樣, 沒有回轉關節, 令到擺姿勢時多少受到限制...
本來諗住入埋呢隻,但始終太貴同埋唔係設計得太靚,所以呢set裡面最後3變只入左隻惡頓…不過都係麻麻
紫月葵 發表於 12-12-2010 02:14

早期商品設計無諗得周到
原因是定價規限
如果是天火盒裝相信會做得更好
事實証明三變戰士未能顧及各種形態美觀度是失敗的設計
智慧魔星人型body唔夠橫唔大隻...反而欠缺威壓力量感...就是好虛
手腕突出機頭真係礙眼
惡頓唔好得多少....民航機比例粗短...好怪
人型手部又...相比智慧魔星就做得好少少
而且比較有型:73:
惡頓最後都無買

這個我只買了美版~因為白色比較配穿梭機和子彈火車...

列車模式很有問題的說, 但穿梭機尚可吧.
我 ...
手榴蛋包飯 發表於 12-12-2010 02:48

早期商品設計不周活動或多或少必有所限
所以後期活動力愈出愈好就是肯改進是可以諒解喔

美版白個樣好似有分別
我反而中意TV色
就是這個灰紫智慧魔星
係設計部門唔夠智慧
所有三變戰士都係缺憾商品
可能吃力不討好知衰設計....三變系列不了了之
最期待的閃電都....:42:
早期商品設計無諗得周到
原因是定價規限
如果是天火盒裝相信會做得更好
事實証明三變戰士未能顧及各種 ...
純白騎士姬Saber 發表於 12-12-2010 10:24 AM

如果計變形複雜程度就惡頓算好玩少少既,不過外形都係……
人形拉低個博頭既關節其實係可拉到兩下,但好多人都只係拉左一下,所以手短既問題更嚴重,其實第二下一開頭係難d,但你搵到個位就會發現係可以再拉低少少,就係因為咁所以我對佢既評分高番少少
而呢隻智慧魔星,變形唔夠舊G1果隻靚同好玩,其實佢d問題係可以修改到既,不過太複雜既變形就唔係老變風格,所以最後就咁算數
我之所以入左隻惡頓完全係因為…果日行街見到唔貴所以入左xd
如果計變形複雜程度就惡頓算好玩少少既,不過外形都係……
人形拉低個博頭既關節其實係可拉到兩 ...
紫月葵 發表於 12-12-2010 13:24

哦哦~原來咁樣入惡頓:DD

我隻智慧魔同惡頓一樣價~超扺!
所以先棄後者....紅跑車都係同期買
個火車型態真係惦~~~:^
但機械人就硬係唔知點咁..:?
哦哦~原來咁樣入惡頓

純白騎士姬Saber 發表於 12-12-2010 02:49 PM

原色GTR文?
在炒價期我忍唔到手買了黑版...

不過依隻黑版還是型到不行:D
就是可惜沒鎗,民間出品要連埋電影文既鎗一套咁買,加埋很貴很貴..
其實我覺得依隻動力火車(笑)都是談不上靚仔有型,所以還是充滿特色的舊G1來得好...
可惜複刻還是很貴...
智慧魔星...看到個名...有d印象細個睇過卡通...
個火車型態真係惦~~~
但機械人就硬係唔知點咁..
強人.朗 發表於 12-12-2010 15:12

人型好似支撐唔到似著既甲咁...甲重過人:50: 整體還是虛:67:
其實我覺得依隻動力火車(笑)都是談不上靚仔有型,所以還是充滿特色的舊G1來得好...
可惜複刻還是很貴...
隨感一亡魂 發表於 12-12-2010 15:20

對對~蒸汽火車是特式
有時與時並進的演變未必好睇
動力火車是失去了智慧魔星股獨特性:42:
智慧魔星...看到個名...有d印象細個睇過卡通...
影武者 發表於 12-12-2010 17:26

是變形金剛G1
我都未睇晒><
2010都係><
好想睇翻唔知有冇出DVD?
哦哦~原來咁樣入惡頓

純白騎士姬Saber 發表於 12-12-2010 02:49 PM
本來卡食2.0諗住到年尾,入多少少都冇所謂啦,本來係打算入其中7隻,但最後只係入左5隻
文同天火純粹為玩fan mode合體而入,格感龍變形唔錯,人物又中意
鋼鎖…中意角色,個變形都幾得意,惡頓,誤打誤撞而入xd
本想入埋智慧魔星及星星叫,但始終太貴,星星叫又一直遇唔到好價…