Toysdaily 玩具日報

查看: 10143|回復: 24

[改造交流] Hot Toys 10週年展 - "ULTRA WAR MACHINE" + 製作過程

繼上次 "Hot Toys Iron ManCollARTible Exhibition" 製作之 "ULTRA IRON MAN" 之後,

今次再為 Hot Toys 10週年在日本舉行之紀念展覽活動再 Custom 改造多一成員 ~

我叫它做 “ULTRA WAR MACHINE"

製作概念同樣是以我喜愛之懷舊巨大機械人look作造型構思,
和盡用一些在大家週邊常見的物件和棄用零件等作改裝零件。

War Machine 本身已很細緻不用再大改,

反而我想盡量誇張加強它四肢和武器裝置等,

希望能保留 War Machine 原型但又可令大家感受到一種懷舊機械人Feel ~

:ice: 誇咗 d , 唔細心睇都認唔出係 WM!
頭像被屏蔽
你話佢係咩都得啦..:67:
你話佢係咩都得啦..
炒飯俠 發表於 11-12-2010 10:50 AM

確係乜dooooo得:34:
懷舊機械人Feel我都好鐘意; 就咁睇都好吸引, :71: ULTRA2020重有無多啲相睇睇呢?

Hot Toys 10週年展 - My Custom "ULTRA WAR MACHINE" + Making Photos

要拆解 War Machine 好比智力遊戲 ~

極品 ! 結構一流,Hot Toys 開發小組真是花了很多心思 ~

改裝第一步,加條主力機械龍骨先 ~

其實我兼職係賣浴室用品的 ~ XD

腳板初現 ~

小腿接駁定位 ~

好喜歡這種招牌式懷舊機械人站立姿勢 ~

其實我另一個身份是收買佬, 俗稱垃圾佬 ~ XD

我特別喜歡收藏AA膠樽包裝外殼,但要買正版先有 ~ XD

底色塗妝工序,再噴上金屬色層塑膠即時變成重金屬效果 !  配上小白獅花盤形成很美麗的構圖 ~

加了金屬部件後,更像一個推進引擎, 一對可攜式 "雙引擎動力核蛋裝備" 就完成 ~

核蛋裝置正式安裝完成 ! 影完張相才發現左上角有一張極品珍藏貼紙 ~ XD

準備倒數起飛 ! 10 ~ 9 ~ 8 ...

如果將引擎安裝在手臂的話,就可變成 "金剛飛天鑽" ~ XD

背面感覺較重型 ~

人肉兵工廠 ~ Ultra War Machine 武器的專用子彈, 放在原裝支火神炮隔離,立即變成了大炮彈頭 !

最終武器製作物料外露, 武器重組 ~

好似蓮藕餅 ~ XD

三管式大口徑火神炮 ~

Ultra War Machine 專用 "大口徑三管式火神炮" 終於完成了 ~

這炮座已有14年歷史 ~ !

因為是從家中一個使用了14年的衣櫃拆下來的數個壞門鉸改裝而成的 ~ XD

Finished ~ 歡迎大家交流一下 ~ Thanks
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
Really Great !!! :71:
回復 9# 夜星閃
一定會留
Great skills and efford.
Support.:71:

But I think the feets are a bit too big though.
勁...整成咁.........
原來咁大工程架:(

大大用的部件真是很有趣!
件作品回港後, 我必定會去欣賞一下實物~
回復 12# Macross長谷有洋
多謝大家讚賞 ~ 希望誇張d似大腳八,突出一點 XD