Toysdaily 玩具日報

查看: 31334|回復: 76

[玩具報告] SHF---KABUTO HYPER FORM

每逢到有SHF推出時,多數都係我出動的時候,今次都唔例外.......................年尾大作.......希望他能陪大家快快樂樂迎聖誕過新年啦!

先睇睇兩個形態的近照先.....

上色方面合格!

開盒圖 :  

今次的附件都算齊全,但仍有不足的地方......一陣再講!

HYPER FORM KABUTO......當時裝著我唯一一隻無入的角色.......唔係因為佢貴.,,,,,.( 貴係後期的事,我見時係好平........不過都係果句.....呢度唔講價餞! ) 係因為我覺得當年笨大將佢出到好似一個西餐廳侍應咁款......當時真係買唔落手.........

2010年12月.......終於有隻似樣的了......:$

先講講兩個形態的造形.......再唔係西餐廳侍應了...............變得霸氣起來!

而且身体亦比正常形態粗壯得多.....圖中可見是在手和腳作出改善........再唔係以前果個彎腳佬......排骨仔喇!

換裝方面主要用卸甲形式.......

卸甲後前胸....

卸甲後背部.......

而背甲係可以活動的.....很方便呢!

再睇睇佢把 ' 架生 '.........

部份位置係可動的.....可變成槍形態.....

而好多朋友關心的時光甲蟲裝置( 正名唔記得!:x  ).........由於無黃金騎士果隻造得咁靚,係咪可以 ' 借 ' 比HYPER FORM 用呢?

答案 : 係唔得既 !

大家睇睇兩者分別先!

首先係大小其實係差好多的.......

最重要係接口大小有分別.....勉強整大左HYPER個接口位就大鑊喇!

到對翼喇!  

其實只係一D剛性不太好的膠片.......不小心玩會好易損壞的.......

最後我想講講佢不足之處,首先係活動能力!由於手腳都變粗了,關節動活性相對下降......而且整体金屬成份偏低,令成隻玩具輕哂!當然你唔好希望佢再會比金屬腳板你啦!

圖見腳底板不能平放了!

後記 : 其實在我心中...KABUTO的形態還未齊的.........希望笨大有興趣出埋佢啦!

:64:   謝謝觀看!
唔講都醒唔起金蟲都有個件配件添....

我諗連 笨大都冇諗過互換問題....:38:
每逢到有SHF推出時,多數都係我出動的時候,今次都唔例外.......................年尾大作.......希望他能陪 ...
而好多朋友關心的時光甲蟲裝置( 正名唔記得!  ).........由於無黃金騎士果隻造得咁靚,係咪可以 ' 借 ' 比HYPER FORM 用呢?
323 發表於 11-12-2010 08:38 AM

時光甲蟲不是小雙俠用的嗎?:p
323真係幾時都咁快手, 買得快時, 貼又出得快
大十卜, 給~!
呢隻講真好多缺點...我都買左, 身體o既黑色膠用料明顯差左, d邊(大脾同腰之間)竟然可以唔sharp(好似用戒刀批過d邊咁), 我望住對翼真係啼笑皆非....堂堂笨大, 點解出d咁o既翼呢? 好似勞作咁, 明顯用戒刀戒出黎咁....我以為係我果隻先係咁, 見日本果d唔覺有呢個問題, 但原來323兄果隻都係咁呢....
而且我又黑仔....我果隻竟然冇左hyper zector.....同埋冇bee zector....搞咩呀大佬....
果個時光甲蟲
叫hyper zector
:66:...咪笑住先啦!正名係乜先得架!
時光甲蟲不是小雙俠用的嗎?
bigjohn2hk 發表於 11-12-2010 09:07 AM
323真係幾時都咁快手, 買得快時, 貼又出得快
大十卜, 給~!
superterry 發表於 11-12-2010 09:17 AM

我也等待你的靚相呢!:77:
呢隻講真好多缺點...我都買左, 身體o既黑色膠用料明顯差左, d邊(大脾同腰之間)竟然可以唔sharp(好似用戒刀批 ...
brian 發表於 11-12-2010 09:19 AM
:50:咁大鑊...即刻去換啦!
果個時光甲蟲
叫hyper zector
JOKerK 發表於 11-12-2010 09:21 AM
:64:謝謝幫忙!
好快俾人清晒,希望今日買到><
btw,原來對腳係唔同ga><睇左咁都冇留意添
hyper gatack!:handshake:
昨天買入...失望...沒有金屬部件!!!
好快俾人清晒,希望今日買到><
btw,原來對腳係唔同ga>
p_lam0730 發表於 11-12-2010 09:32 AM
:78: .......放心......大把貨!
hyper gatack!
kanono 發表於 11-12-2010 09:34 AM
係咪好過裝著好多呢!:he: