Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] S.H.Figuarts Kiva Emperor Form 之 ~ 極上華麗回歸 ~ (加相及報告)

感謝無私分享,等入手後也來幫騎士們滲線美容一下。
THE NEXT 1號的胸甲色好艷綠,請問是有重新上色過嗎?
多謝大大~
又學到新野喇~
這post很是令人感動~:$
正!改SHF真係好好玩..我都改緊其他的SHF...可借對kiva無愛....
wow~fktuen兄隻kiva ef 真係好正
大力十ト一下先
billyab419 發表於 26-11-2010 07:43 AM
這post很是令人感動~
deaiglex 發表於 26-11-2010 11:02 AM

:64:Thanks for support~ 多得公司的攝影房~ :p

===============================================================
Fktuen兄,你真的弄得很美,我只是油了面罩兩邊,玩了幾晚,未有時間影相,dark Kiva,入手後應該都要油兩邊 ...
AJ 發表於 26-11-2010 09:42 AM

小弟太喜愛 Kiva EF 的外形,所以較用心去弄。
Dark Kiva 也一定會入。希望能順利入手。:o

===============================================================
我想知"滲線"係咩嚟o架? 唔好介意我捉你錯別字,不過真係幾多吓......  圓整>完整
粉沫>粉末
...
pein 發表於 26-11-2010 10:00 AM

多謝大大指點。還不厭其煩的把正字列出。:$小弟中文太差了,工作也不多面對中文。會開始惡補把白字改過來的~ :!

我想知"滲線"係咩嚟o架?

大大可參考以下的 links~

簡易滲線方法
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=129371&highlight=

噴油/滲線合適濃度
http://www.youtube.com/watch?v=sMcs-nQ2-80

滲墨法
http://www.youtube.com/watch?v=yraE43u0qwE

滲墨法2
http://www.youtube.com/watch?v=OSbiaR7nUcM&feature=related

有時間要試試喔~ :78:

正到不得了
GN-001 發表於 26-11-2010 10:12 AM

隻 Kiva EF 真係好正。
極級期待隻 Dark Kiva!! :shiny:

回復  fktuen
大大!!終於等到你REPORT  ( 如果有埋THE NEXT 1號就好啦,係精華區睇過  ...
reita 發表於 26-11-2010 10:22 AM

:64:大大過獎了。
小弟的 Rider 改造只屬小學 level... 教就不敢當了,大家一起研究研究~
THE NEXT 1號 report 是個好主意 :shiny: 希望未來可同大大分享~

reita 兄入左野就要同大家分享喇~ 等你!!

感謝無私分享,等入手後也來幫騎士們滲線美容一下。
THE NEXT 1號的胸甲色好艷綠,請問是有重新上色過嗎? ...
一舉鯨濤快哉風 發表於 26-11-2010 10:24 AM

THE NEXT 1號的胸甲是原色呢。:$ 所以我對此 THE NEXT 1號有大愛!!

多謝大大~
又學到新野喇~
一舊仔 發表於 26-11-2010 10:51 AM

無錯,我都學番 d 正字~ :$

正!改SHF真係好好玩..我都改緊其他的SHF...可借對kiva無愛....
takeshi 發表於 26-11-2010 11:03 AM

期待 takeshi 大大的 SHF 改造分享~  :handshake:
如果 SHF 出 響鬼,我諗我會仲癲~ :x

:77::77:real la !!
real  la !!
S20081997 發表於 26-11-2010 02:35 PM

:64: thanks for the support~
其實我也有愧呢... :( 你看我錯別字錯到無譜!! :die:
:handshake:
再支持多次!! :$
睇得出樓主對隻KIVA好有愛, 個人亦覺得個REPORT亦比現存所有同類REPORT好
支持!
十卜
滲完線之後靚咗好多好多 :handshake:
複眼個銀邊都好sharp
himhimhim74 發表於 26-11-2010 07:03 PM
再支持多次!!
stephen727 發表於 26-11-2010 07:39 PM
十卜
滲完線之後靚咗好多好多
複眼個銀邊都好sharp
八口八口 發表於 29-11-2010 06:20 PM

Thanks for the support again~ :64:

:42: 唔加條銀邊真係會睇唔順眼.....
話說小弟入的第二只 Rider Mask Collection頭 就是 Kiva Emperor Form :78:
對佢個頭係有大愛呢~ :love:
可惡的笨大!! :74:
fktuen 兄今次個帖好得~~~恭喜晒~~~:77:
fktuen 兄今次個帖好得~~~恭喜晒~~~
Somebody_Ex 發表於 29-11-2010 06:50 PM

多謝 Some大大 鼓勵~ :handshake:
會繼續努力~ :!
我是你的忠實 fans 呢,每每有新 SHF 推出,都期待大大的 report~
大大改得好+影得好