Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: longpoon

[新品消息] Green Lantern Movie Trailer Official (HD)

yes!電影版男主角應該就係原著裏面第三代綠燈俠!而最新既係第四代綠燈俠,仲一個年紀好細既年輕人........ ...
G-man 發表於 23-11-2010 03:49 AM

在下冇睇過漫畫,想請問第1、2代綠燈俠呢?點解電影一開始唔係講第1代既?:?
在下冇睇過漫畫,想請問第1、2代綠燈俠呢?點解電影一開始唔係講第1代既?
stonekeung01 發表於 23-11-2010 09:52 AM
因為第1.2代綠燈俠佢地出現既年代,好似係第二次世界大戰後既久遠年代,而且造型服裝老土!!所以基於商業理由第1,2代綠燈俠絕對不宜拍攝真人版電影,否則票房一定扑直.!!!

第3代綠燈俠

第4代新綠燈俠  

綠燈俠死敵(擁有黃色能量介子)

第1代綠燈俠

:36:
其實不能用第x代作定名,
Green Lantern (Corps) 只是一個保安組織.
以漫畫版做定位標準的話,
代表地球的Green Lantern有(依次序)
Alan Scott / Hal Jordan / Kyle Rayner
以上3位才屬於主角級,故事是圍繞著他們發生
至於黑人John Stewart(動畫版JL正義聯盟嘅Green Lantern)同紅番先生Guy Gardner只是"同伴"一樣的角色!!
有如RIDER MAN 在V3中的角色. (但不能看輕他們)
:54:
Kyle Rayner是否很弱?? 作為一位FREELANCE DESIGNER, 我覺得他用"戒指"變造的武器"勁攪鬼"有創意!!!
而近年讓 Hal Jordan 擔正做回主角, 其實只為~最黑之夜Blackest Night~作預備.
其實不能用第x代作定名,
Green Lantern (Corps) 只是一個保安組織.
以漫畫版做定位標準的話,
代 ...
yui-ling 發表於 23-11-2010 06:51 PM

謝謝yui-ling 兄的指點,那樣使我對綠燈俠世界的認識也擴大了很多噢!

似乎你是位標準美國超級英雞漫畫迷,但DC把他們的超級英雞世界'時間'空間大兜亂,既要重新解說新的超級英雞世界,但又不能自圓其說.......................太複雜'太混亂'真受不了啊!!!

嘻嘻嘻>>>>>還是喜歡[變型金剛]的世界觀~來來去去都是斯比頓星+星帝,狂派+博派,麥加登+柯柏文___________幾咁簡單!!!

回復  Devil_Fudou
綠燈俠亦有佢弱點,舉凡係黃色既物件,佢隻綠色能量介子就起唔到作用!而綠燈俠既死敵就係 ...
G-man 發表於 19-11-2010 02:36 PM

相信你誤會了Devil_Fudou。
他是指這位演員Ryan Reynolds,同時亦在《狼人外傳》中演出Deadpool一角。
並非指Green Lantern像Deadpool一樣不死
其實綠燈俠唔係無敵o架!當佢變成綠燈俠之後;若和敵人戰鬥就會大量消耗介子裏面既綠色能量,而佢必須於綠 ...
G-man 發表於 23-11-2010 04:29 AM

好似真係有支綠燈用黎當充電機架

電影版主角
夏佐敦
是被稱為最偉大的綠燈俠
電影主線估計只著力於夏佐敦成為綠燈俠的故事
而令人樂道的
應是
這位最偉大的綠燈俠入魔
屠殺同件(其他綠燈俠)
最後力量接近神的存在
促成DC大事件 ZERO HOUR-零時危機